logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JavaScript - projekt sklepu, zapisywanie do tablicy

suser222 30 Maj 2013 17:40 2388 3
REKLAMA
  • #1 12362887
    suser222
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Witam

Mam za zadanie stworzyć ala sklep w JavaScript na zaliczenie. Ma być w nim 7 produktów( dla każdego stworzyłem osobny plik html) i plik koszyk.html który sumuje
    koszta i wyświetla co i w jakiej ilości zakupiłem. Problem polega na tym że nie wiem jak zapisać do tablicy w pliku koszyk kwoty, ilości zakupionych przedmiotów. Zrobiłbym to za pomocą PHP z MySQL, ale ma być to sam JavaScript.
    Prosiłbym o jakieś sugestie, w jaki sposób mam to rozwiązać, moim zdaniem idiotyczne jest robić to w samym JS, ale niestety to nie mój pomysł.

plik produktu1.html
    Kod: Javascript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

plik koszyk.html
    [/code]

plik koszyk.js
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12379737
    suser222
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Może by i to załatwił sprawę, ale nie wiem do końca jak tego użyć.
  • #4 12379813
    Mr_Unk
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    To poczytaj sobie o ciasteczkach w JS:

http://www.w3schools.com/js/js_cookies.asp

Ogólnie potrzebujesz:

1. Przy dodaniu produktu do koszyka, dopisać go do ciasteczka.
    2. Przy obliczaniu wartości koszyka, odczytać ciasteczko, wyciągnąć z niego wszystkie produkty i zsumować ich ceny.

Jako, że jest to prosty skrypt, nie musisz się bawić w JSONy czy serializację (zamianę tablicy w stringa, żeby zapisać go w ciastku). Możesz sobie założyć np
    #nazwaproduktu_ilosc#nazwaproduktu_ilosc# itepe... wg uznania. Jesli chcesz ambitniej - napisz sobie odp. klasę.
REKLAMA