logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 - Awaria bezpiecznika do zasilania BSI - gdzie on jest?!

Rychu1952 30 Maj 2013 20:13 21414 6
REKLAMA
  • #1 12363563
    Rychu1952
    Poziom 9  
    Ocena: 24
    Pomocy!!!
    Kilka dni temu jechałem swoim P 307 /1,6 benz. 2002 r /- nadmieniam iż strasznie lało. Nagle niespodziewanie silnik przestał pracować. tzn.wszystko działa / światła radio, alarm itp / jedynie silnik nie pracuje. W domu przeglądałem bezpieczniki i okazało się ,że w skrzynce bezpiecznikowej tej koło silnika znalazłem uszkodzony bezpiecznik. Zamontowałem nowy i auto popracowało kilka minut i znów przestał pracować. W instrukcji pisze, że jest to bezpiecznik nr.4 ZASILANIE BSI. Ale coś mi się nie zgadza: ten przepalony bezpiecznik to taki nietypowy bo mały 10A, natomiast w instrukcji pisze,że on ma mieć 70A! Nie wiem może ja mam inną skrzynkę . On u mnie znajduje się w głębi skrzynki - są tam 3 bezpieczniki i ten osobny to właśnie on. A może faktycznie deszcz mi zalał te BSI? - tylko gdzie go szukać - może trzeba to coś osuszyć? Proszę pomóżcie - może ktoś z was miał już ten problem. Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 12363799
    lebiedz8600
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    jeśli sie nie myle to bsi powinno byc niedaleko bezpiecznikow i zlacza obd w okolicach kierownicy po lewej stronie. w c2 mialem podobny przypadek i byl to taki maly bezpiecznik od rozrusznika tez w bezpiecznikach przy silniku. wymien i zobacz co dalej bedzie sie dzialo ...
  • REKLAMA
  • #3 12363867
    Rychu1952
    Poziom 9  
    Tak jak już pisałem wymieniłem bezpiecznik na nowy / 10A / , silnik dał się uruchomić, i po ok.10 min wyłączyłem go . Gdzieś po 3 godz. próbowałem ponownie uruchomić i znów nie udało mi się . Spojrzałem na ten nowy bezpiecznik a on jest przepalony. A więc usiłuję znaleźć przyczynę
  • REKLAMA
  • #4 12364030
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    Jedź na warsztat , dwa ostrzeżenia od autka dostałeś
  • REKLAMA
  • #5 12596448
    meschif
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    BSI pod kierownicą masz skrzynkę otwieraną, tam są bezpieczniki i samo BSI.
    Jak zalało BSI , mogą dziać się cuda
  • #6 13325568
    Julian Lachowicz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Rychu1952 czy znalazłeś przyczynę przepalonego bezpiecznika nr 4 w peugeocie 307 mam ten sam problem napisz Julian.lachowicz#wp.pl pozdrawiam i czekam na odpowiez

Dodano po 42 [sekundy]:

Rychu1952 czy znalazłeś przyczynę przepalonego bezpiecznika nr 4 w peugeocie 307 mam ten sam problem napisz julian.lachowicz(_at_)wp.pl pozdrawiam i czekam na odpowiez
  • #7 13633705
    Rychu1952
    Poziom 9  
    Gdybyście mieli podobny problem naprawa jest bardzo prosta!
    Doszedłem do tego sam! Okazało się w tych autach przekaźnik wentylatora chłodnicy umieszczony jest z przodu przed chłodnicą - i on był zalany !
    Kupiłem nowy przekaźnik / 11 zł /wymieniłem i jest OK !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeot 307 z 2002 roku, gdzie po intensywnym deszczu silnik przestał działać, mimo że inne systemy (światła, radio, alarm) funkcjonują. Po sprawdzeniu bezpieczników, odkrył uszkodzony bezpiecznik nr 4, który według instrukcji powinien mieć 70A, a w rzeczywistości był to bezpiecznik 10A. Użytkownik podejrzewa, że woda mogła uszkodzić BSI (moduł sterujący). Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że BSI znajduje się w okolicy kierownicy, a zalanie może powodować różne problemy. Ostatecznie, autor odkrył, że przyczyną problemu był zalany przekaźnik wentylatora chłodnicy, który wymienił, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA