logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

optimum 600 - jeden pilot do napędu bramy wjazdowe

loopess 30 Maj 2013 21:27 7581 5
  • #1 12363959
    loopess
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Posiadam bramę garażową wiśniowski (dwie sztuki) z napędem optimum 600,chcę teraz dokupić napęd do przesuwnej bramy wjazdowej i moje pytanie brzmi,jaki napęd zastosować aby używać tylko jednego pilota do otwierania wszystkich bram,pilot który posiadam to czterokanałowy ze zmiennym kodem (4p433),a centralki to eL16q,czy istnieje taka możliwość,czy są napędy kompatybilne z tym systemem kodowania? Uprzedzając dziwne odpowiedzi "fachowców" nie chcę kupować napędu do wjazdówki wiśniowskiego,nie ma możliwości połączenia bram kablem,nie chciałbym ingerować w elektronikę ani wymieniać sterowników.
  • #2 12364268
    glecki
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Sprawa jest bardzo prosta.
    Montujesz do bramy wjazdowej napęd jaki Ci się podoba.Jeśli masz taką możliwość kup go bez radia i pilotów.Dokupujesz do niego radio Wiśniowski i podłączasz do centrali bramy wjazdowej.Programujesz piloty Wiśniowski i po problemie.Jeśli będziesz chciał mieć w bramie funkcję "furtki" to dokup radio dwukanałowe.Radio możesz dokupić oryginalne,lub zamiennik działający z tymi pilotami.U mnie sprawdziło się radio Proxima,bez problemu dało się wpisać piloty Wiśniowski.
    Ważną sprawą jest,aby centrala miała wejście na przycisk do sterowania bramą.Ale długo nie spotkałem się z taką centralą która by go nie miała.
    Powodzenia
  • #3 12364415
    loopess
    Poziom 9  
    a kolega to potrafi czytać? proszę na wstępie czytać pytanie,a potem odpowiadać,a nie zaśmiecać temat bzdurnymi odpowiedziami...
  • #4 12364577
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2120
    A co takiego bzdurnego kolega wyżej Ci napisał? Jeśli jesteś taki madry , to czemu pytasz na tym forum ?

To , że kupujesz np automat faac 740 i montujesz do niego płytkę ( w oryginalne miejsce) z radiem odbierającym kody z pilota Wiśniowskiego.
    http://www.eldrim.pl/index.php/produkty/9-ste...e/60-elfaa-odbiornik-dla-sterownikow-wloskich
    Może być to dowolny automat (dobrany do masy bramy) + dodatkowe radio uniwersalne współpracujące z wiśniowskim.
    http://www.eldrim.pl/index.php/produkty/9-ste...e/65-el3v5q-odbiornik-jednokanalowy-433-92mhz

Czy nie o to Ci właśnie chodziło?
    Wetkniecie innego odbiornika w pasujące miejsce, lub podłączenie innego pod listwę zaciskową, która do tego służy nazwasz ingerencją w elektronikę??
    Jeśli to za dużo, to kup napęd wiśniowskiego ( możesz być zdziwiony, bo zamontują Ci jakiegoś cudaka, alboinny firmowy np came z dopiętym radiem eldrim, a tego właśnie chciałeś uniknąć) i pozostanie Ci tylko otwierać ręcznie ta bramę...
  • #5 12366447
    glecki
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Kolego Loopess
    Na Twoją odpowiedź nie ma mądrej odpowiedzi.Skoro podpięcie do kostki zaciskowej czterech przewodów to dla Ciebie ingerencja w elektronikę to życzę sukcesów.
    Jednocześnie zalecam większą powściągliwość w wypowiedziach.
    W kategoriach które Ty używasz jeszcze żadna firma nie wyprodukowała napędu dla Ciebie.Zawsze musisz wpiąć minimum trzy przewody zasilania a to według Ciebie ingerencja w elektronikę.Nie chcesz napędu Wiśniowski a chcesz piloty.Takie rzeczy to tylko w Erze :).
  • #6 12367302
    loopess
    Poziom 9  
    nie ma ludzi wszystkowiedzących więc dla tego pytam,w końcu od tego są fora dyskusyjne. Zadałem konkretne pytanie i oczekiwałem konkretnej odpowiedzi,a kolega Andrzej takowej udzielił. Zawsze mówię to co myślę więc proszę nie uczyć mnie powściągliwości...konkretne pytanie= konktretna odpowiedź,a jak ktoś nie potrafi takowej udzielić to po co się wypowiada. Tyle w tym temacie,dziękuję za odpowiedź,temat zamknięty
REKLAMA