logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników do PC do 500 zł: Edifier C2XD, Voice Kraft, McVoice SB-600

mondo90 01 Cze 2013 18:54 3693 21
REKLAMA
  • #1 12370486
    mondo90
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam, prosiłbym o pomoc w wyborze głośników które mają być podłączone do PC.

- Przeznaczenie - niemal wszytko tzn. film muzyka etc.
    - Ważna jest dla mnie jakoś dzwieku, mniej design (wyglad)

Cena do 500 zł

Póki co rozważam coś takiego :

- EDIFIER 2.1 C2XD (499 zł)
    - 2 kolumny Voice kraft (299 zł )
    - McVoice Comfortline "SB-600"

Co polecacie, z góry dziekuję za rozsądne opinie ;)
  • REKLAMA
  • #2 12370572
    agata13
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Według mnie najlepiej kupić zestaw wzmacniacz i kolumny . Bardziej funkcjonalne.
    Kolega być w posiadaniu "2 kolumny Voice kraft (299 zł ) " i był zadowolony. :)
  • #3 12370585
    mondo90
    Poziom 13  
    Czytałem bardzo złe opinie o tych kolumnach voice craft, a co sądzicie o McVoice Comfortline "SB-600" ?
  • #4 12370632
    agata13
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    mondo90 napisał:
    Czytałem bardzo złe opinie o tych kolumnach voice craft, a co sądzicie o McVoice Comfortline "SB-600" ?

To zależy od użytkowania. Jeśli nie dbasz o nie tak jak należy, lub też nie postępujesz zgodnie z instrukcją obsługi to nie ma co się dziwić, że coś nie działa. Jw kumpel jest zadowolony. A co do powyższych głośników to nie wiem, nie miałam okazji się z nimi zetknąć więc nie będę wystawiać fałszywej opinii
  • #5 12370654
    mondo90
    Poziom 13  
    agata13 napisał:
    To zależy od użytkowania. Jeśli nie dbasz o nie tak jak należy, lub też nie postępujesz zgodnie z instrukcją obsługi to nie ma co się dziwić, że coś nie działa

Przecież nie o to chodzi. Wszyste złe opinie dotyczyły słabej jakości dzwięku z tych kolumn.
  • REKLAMA
  • #6 12370741
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    agata13 napisał:

To zależy od użytkowania. Jeśli nie dbasz o nie tak jak należy, lub też nie postępujesz zgodnie z instrukcją obsługi to nie ma co się dziwić, że coś nie działa.
    Zestawy VK brzmią paskudnie, są źle zaprojektowane i tandetne.
    W tej cenie proponowałbym raczej zestawy używane. W tym budżecie znaleźć coś na prawdę niezłego.
    Powiedz czego słuchasz i jakie masz pomieszczenie, coś się dobierze.
  • #7 12370766
    mondo90
    Poziom 13  
    Jak mówiłem, przeznaczenie głośników to nie tylko muzyka ale i film, wywiad, mecz etc. Zależy mi na b dobrej jakości dźwięku.

Budżet to ok 500 zł. Raczej nie jestem zainteresowany w sprzęcie używanym.

Aktualnie mój wybór to EDIFIER 2.1 C2XD co o tym sądzicie ?
  • #8 12370809
    telecaster1951
    mondo90 napisał:
    Jak mówiłem, przeznaczenie głośników to nie tylko muzyka ale i film, wywiad, mecz etc
    Do filmów, wywiadów etc. nie potrzebna jest bardzo dobra jakośź dźwięku, dla tego takie fronty które sprawdzają się w KD nie nadają się do muzyki. Moje pytanie o muzykę ma na celu dobranie odpowiedniego charakteru brzmieniowego zestawów.
    mondo90 napisał:
    Zależy mi na b dobrej jakości dźwięku.
    mondo90 napisał:
    Budżet to ok 500 zł. Raczej nie jestem zainteresowany w sprzęcie używanym.
    Niestety, ale za 500zł nie masz szans na zakup nowych zestawów o bardzo dobrym brzmieniu. Za tyle nabędziesz jedną jeden zestaw a nie parę. A gdzie wzmacniacz?
    mondo90 napisał:
    Aktualnie mój wybór to EDIFIER 2.1 C2XD co o tym sądzicie ?
    Ja uważam że takie komputerówki wszystkie są robione tak samo. Aby wyglądało i jakoś grało. Nigdy to nie dorówna prawdziwym zestawom głośnikowym.
    Ja bym Ci na prawdę radził zainteresować się sprzętem używanym. W zestawach głośnikowych nie ma się co zepsuć, jeśli głośniki są sprawne w momencie zakupu, to będą w mniej więcej takim samym stanie jak nowe. Nie ma się co bać, szczególnie dysponując takim budżetem. Aby myśleć o nowym stereo, trzeba mieć z 5-6 tysięcy lekko licząc, bo o ile zestawy głośnikowe można mieć już za 1000zł, to dobry wzmacniacz kosztuje minimum 3 kawałki.
  • REKLAMA
  • #9 12370847
    mondo90
    Poziom 13  
    @telecaster1951, dzieki za opinie mógłbyś coś zaproponować w tej cenie ?

2 pytania :

- rozumiem że kupując same kolumny musiiałbym jeszcze dokupić wzmaciacz żeby podłączyć je jackiem do laptopa ?

- czy do tego zestawu EDIFIER 2.1 C2XD w przyszłości móglbym dokupić mocniejsze kolumny i podłączyć ?

telecaster1951 napisał:
    takie komputerówki wszystkie są robione tak samo. Aby wyglądało i jakoś grało

pwnie jest coś w tym prawdy, natomiast ta firma EDIFIER ma sporo b dobrych opini.
  • REKLAMA
  • #10 12370870
    telecaster1951
    mondo90 napisał:

- rozumiem że kupując same kolumny musiiałbym jeszcze dokupić wzmaciacz żeby podłączyć je jackiem do laptopa ?
    Tak jest.
    mondo90 napisał:

- czy do tego zestawu EDIFIER 2.1 C2XD w przyszłości móglbym dokupić mocniejsze kolumny i podłączyć ?
    Nie.
    mondo90 napisał:

pwnie jest coś w tym prawdy, natomiast ta firma EDIFIER ma sporo b dobrych opini.
    Ale pomyśl przez kogo pisanych. Sam masz przykład w tym temacie że nawet zestawy VK mogą mieć dobrą opinię. Czemu? Jeśli ktoś słucha tylko komputerówek, to może faktycznie w porównaniu do innych są niezłe, jak ktoś pierwszy raz kupił normalne zestawy, to mu VK będą się podobać. Takie osoby nie mają odniesienia do dobrych zestawów i dla nich dobry dźwięk, to coś lepszego niż dźwięk z komórki czy głośników z laptopa.
    Mówię, jeśli już wydawać pieniądze, to lepiej kupić sprzęt który posłuży lata i za te lata dalej będzie dobrze grał.
    mondo90 napisał:
    mógłbyś coś zaproponować w tej cenie ?
    Bez odpowiedzi na pytania "czego słuchasz?" i "jakie masz pomieszczenie?" niestety nie mam jak.
  • #11 12370899
    mondo90
    Poziom 13  
    telecaster1951 napisał:

Bez odpowiedzi na pytania "czego słuchasz?" i "jakie masz pomieszczenie?" niestety nie mam jak.

Muzyka - house, progressive house, czasem trance

Pomieszczenie - 5x5 mniej wiecej
  • Pomocny post
    #12 12370962
    telecaster1951
    Gdzie chciałbyś aby zestawy stały? Na biurku, podłodze? Będziesz słuchał muzyki w bliskiej odległości do zestawów?
    Do 25 metrów, to co proponuję może być ciut przymałe, ale jeśli zamierzasz używać ich przede wszystkim z komputerem, to myślę że się nadadzą.
    Z zestawów:
    Tannoy M1, Tannoy M2, lub Arcus TM 35.
    Ze wzmacniaczy:
    Pioneer a-223, Denon PMA-260, Denon PMA-707.
    Wszystko dostępne na allegro.
    Ja bym Ci poleciał zestaw Arcus TM 35 + Denon PMA-260.
    Powinieneś się zmieścić w 5 setkach i miałbyś na prawdę dobrej klasy sprzęt, który posłuży Ci jeszcze wiele lat i nawet nie odczujesz że był używany.
  • #13 12371053
    mondo90
    Poziom 13  
    Głosniki na parapecie sub na podłodze, chyba zdecyduję się na tego edifier'a. Czy ta moc wystarczy na mój pokój w przypadku imprezy xD ?

Moc wyjściowa:
    R/L: RMS 9W x 2
    SW: RMS 35W

Choć zastanawiam się czy np. Logitech Z-3 2.1 40W RMS nie były by porównywale a 200 zł tańsze ?
  • #14 12371133
    telecaster1951
    Sprzęt domowy, a tym bardziej taki, nie nadaje się do nagłaśniania imprez! https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2098251.html
    mondo90 napisał:

Choć zastanawiam się czy np. Logitech Z-3 2.1 40W RMS nie były by porównywale a 200 zł tańsze ?

Według mnie to te wszystkie komputerowe 2.1 to jedno i to samo. Gwarantuję Ci, że to co Ci polecałem zagra 10 razy lepiej od tych zestawów.
  • #16 12371378
    telecaster1951
    mondo90 napisał:
    a coś takiego
    Seria F od STXa to takie nieco lepsze VK. Tandeta totalna. Szkoda kasy.
    mondo90 napisał:
    i jak to najlepiej podłączyć do PC ?
    Samych zestawów głośnikowych się nie da. Musisz mieć wzmacniacz.
    Coś się tak uczepił nowego sprzętu. W tym budżecie nie warto. Ten zestaw Arcus + Denon zagra bardzo dobrze. Aby uzyskać taki dźwięk, musiałbyś za nowy sprzęt zapłacić z 2 tysiące luźno.
  • #17 12371479
    mondo90
    Poziom 13  
    a coś takiego, kolumny Yamaha NS-50 ? Ewentualnie jaki wzmacniacz do nich ?
  • #18 12371555
    telecaster1951
    mondo90 napisał:
    a coś takiego, kolumny Yamaha NS-50 ?
    Nie znam, ale w ich cenie (1100zł) myślę że są lepsze. Choćby oklepane Pylon Pearl.
  • #19 12371983
    mondo90
    Poziom 13  
    Ok, dzięki za opinie.

Masz racje zestawy które proponujesz sa o klase lepszym rozwiazaniem, jednak na dzisaj chce miec głosniki po prosrtu lepsze od tych z laptopa i nei wydać na nie zbyt dużo dlatego znalażłem jeszcze coś takiego:

- Logitech X-530 5.1 (250 zł )

I tutaj moje pytanie ponieważ jest to zestaw 5.1 to aby wszytko grało po podłączeniu do laptopa(Dell XPS l702x) musze miec zew. karte taka np. na USB czy można to inaczej zrobic ?

Na allegro widziałem takei zew kart za 60 łz około.
  • #20 12372301
    Przemmeekk
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Zależy jaką masz kartę w laptopie, ale w większości obsługuje ona tylko 2 kanały, więc karta zewnętrzna musi być. Za 150/200 zł kupisz już dobrą kartę. Oprócz tego, że będzie obsługiwała 5.1 to na pewno uzyskasz dzięki niej dużo lepszy dźwięk niż ze zintegrowanej w laptopie.
  • #21 12372638
    mondo90
    Poziom 13  
    Wygląda na to że mój laptopl (dell xps l702x) będzie obsługiwał system 5.1 bez dodatkowej karty, ma 3 wejścia na jack które można dostosować do potrzeb.

Teraz tylko pytanie jaka będzie jakość dzwięku i czy nei lepiej za te pieniądze kupić lepszy 2.1 ?
  • #22 12372685
    Przemmeekk
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Teraz już nie kupisz karty 2.1 :D Wszystkie dobre karty obsługują 5.1, a w większości nawet 7.1. Decyzja należy do Ciebie. Jeśli starczy Ci pieniędzy na kartę to kupuj. Jakość dźwięku na pewno będzie lepsza, niż laptopowa integra.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje głośników do PC w budżecie do 500 zł, z przeznaczeniem do oglądania filmów i słuchania muzyki. Rozważa modele Edifier 2.1 C2XD, Voice Kraft oraz McVoice SB-600. W odpowiedziach podkreślono, że zestawy Voice Kraft mają złą jakość dźwięku, a użytkownicy sugerują rozważenie używanego sprzętu, który może oferować lepszą jakość w tej samej cenie. Proponowane są także inne modele, takie jak Tannoy M1, Tannoy M2, Arcus TM 35 oraz wzmacniacze Denon PMA-260 i Pioneer A-223. Użytkownik zastanawia się również nad zestawem Logitech X-530 5.1, ale pojawiają się wątpliwości co do jakości dźwięku w porównaniu do lepszych zestawów 2.1. Wskazano, że do zestawów głośnikowych potrzebny jest wzmacniacz, a także że jakość dźwięku z laptopa może być niewystarczająca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA