logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DIY tani system multiroom z niezależną regulacją głośności w domu

wisienkozerca 01 Cze 2013 22:02 3993 4
  • #1 12371305
    wisienkozerca
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jak w temacie. Nie chodzi mi o systemowe rozwiązania ABB czy LEGRANDa, lecz o to jak zrobić samemu (=tanio!) system multiroom w domu. Czyli leci z ,,czegoś,, muzyka i słychać ją w kilku pokojach. Zależy mi na jedynie na niezależnym regulowaniu głośności. Jak taką instalację wykonać w kilku pokojach samemu? Nie mogę znaleźć jakichś informacji.
  • #2 12371347
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Można oczywiście. Instalacja radiowęzeł 100Voltów, ale to rozwiązanie dla większych budynków, hal itp., więc to Ci się nie nada. Szczególnie jeśli chcesz to zrobić bezkosztowo. Rozumiem, że posiadasz już jakieś głośniki i jakiś wzmacniacz? Jak tak, to napisz co masz. Pomyślimy. Rozrysuj jeszcze mieszkanie i orientacyjne miejsca głośników. Głośniki będą w podwieszanym suficie, czy to kolumny podłogowe?
  • #3 12371429
    wisienkozerca
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Zależy mi na głośnikach sufitowych, małych (tanie,małej mocy). Nie mam żadnych podzespołów, nie mam kabli, wzmacniacza, czy kontrolera dźwięku, nie mam nic. Proszę więc o jakiegoś ,,gotowca,, co kupić, jak to podłączyć ... . W załączniku jest rozmieszczenie (przykładowe) głośników (czerwone - 6sztuk ) i jednostki centralnej (zielone).

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

ktoś ? coś wie? jak to zrobić? co kupić, jak podłączyć?
  • #4 12372405
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Widzę, że moderatorzy potrzebują spamu na forum, dlatego rozpisuję mój pomysł.

Moim pomysłem jest instalacja radiowęzłowa 30V. Oczywiście wzmacniacz z oddzielną regulacją każdego głośnika. Jednak, że jest to sprawa, w której liczą się koszty (do 1000zł) będzie ciężko wykonać taką instalację w takiej cenie. Głośniki radiowęzłowe podwieszane jeśli dobrze pamiętam kosztowały z transformatorem coś koło 70 zł/sztukę. 70 zł x 6 =420zł za same głośniki z trafami. Do tego należy doliczyć kabel(koszty w porównaniu do reszty są niskie, max 50 zł). No i serce: wzmacniacz. Uzywany może i byś kupił w tej cenie, ale bez regulacji każdego głośnika. Na forum jest napisane "Wrzuć se potencjometra za trafem głośnikowym i se reguluj" nie dość, że szkodliwa porada, to reguluj sobie potencjometrem w suficie.
    Rozwiązanie 1 (jeżeli umiesz posługiwać się lutownicą, cyną oraz trawić płytki)
    Moim rozwiązaniem jest zakup paczki wzmacniaczy. Układy tda2050 (przy większej mocy głośnika mostek ). Cena układu TDA2050 to 2,50 i elementy do 5 zł. Cena jednej paczki w takim przypadku wynosi poniżej 7 zł. Zrobisz przedwzmacniacz na tranzystorach czy na UL-ach dzielący sygnał na 6 głośników z regulacją mocy i ewentualnie barwy jak będzie potrzeba.
    Zasilanie symetryczne - transformator jakieś 250-300VA + mostek i zasilacz - max 140 zł. Sam toroid 2x 12 V kosztuje 120 zł + kondensatory filtrujące + mostek.
    Głośniki 4 Ohm - najtańsze oczywiście byłyby CarAudio, ale nie będzie to dobrze wyglądało. Ceny głośników sufitowych są od 40 zł/szt nawet do 300 zł/szt. Mój typ to MRS CE61. Powinien Ci wystarczyć. Moc nominalna 30W, maksymalna 60W.

Rozwiązanie 2 (jeżeli nie umiesz lutować, trawić płytek)
    (było poruszane na forum) Kupujesz kilka polskich wzmacniaczy, najlepiej małych(np pw8010) i rozdzielasz sygnał na te wzmacniacze, każdy ma regulację głośności. Taki wzmacniacz można kupić od 20 zł, jak dobrze poszukasz.
  • #5 12372918
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    DJ_Dexinter napisał:
    Widzę, że moderatorzy potrzebują spamu na forum,

Istotnie Twój post jest spamem zwłaszcza pod względem merytorycznym.

Odnośnie zagadnienia - potrzebny jest wzmacniacz 6-strefowy z niezależną regulacją głośności każdej strefy. Np. coś takiego (chyba najtańszy i niestety - jaka cena, taka jakość): Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Najtańsze głośniki sufitowe (jak wyżej - jaka cena, taka jakość): Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Jeśli regulacja głośności miałaby się odbywać niezależnie w każdym pomieszczeniu, to wystarczy wzmacniacz jednostrefowy o odpowiedniej mocy np.: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    i tego typu regulatory naścienne: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Za mniej niż 2500zł nawet nie ma mowy, żeby coś takiego zbudować. Do tego dochodzi jakość zaprezentowanych w linkach urządzeń. To jest najtańsze co może być, gra jak stare radio, ja bym czegoś takiego nie chciał.
    Przyzwoite jakościowo urządzenia produkuje np. Monacor, czy nasi rodzimi producenci - Rduch, Elektronika-Legionowo, ale wówczas mówimy o cenie przynajmniej 2000zł za sam wzmacniacz.
    Tanio nigdy nie będzie dobrze. Jak coś ma mieć ręce i nogi, to musi kosztować.
REKLAMA