logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra F 1.7D - Słabe hamulce, mocno łapie tył

jojna0411 01 Cze 2013 22:09 3618 5
REKLAMA
  • #1 12371344
    jojna0411
    Poziom 14  
    Ocena: 101
    Witam. Mój problem polega na tym że gdy samochód jest z nocy zimny i mocniej wcisnę hamulec to tył mi łapie na obydwa koła ale przód ledwo co, przejadę kawałek, wcisnę kilka razy hamulec i nagle staje się twardy pedał, hamulce z tyłu już nie stają "dęba" ale już np. na suchym asfalcie kół w życiu nie zablokuje żebym i tonę na pedał położył. Z tyłu wszystko w porządku, okładziny są, nic nie cieknie, przewody wszystkie w całym układzie, nie mają grama rdzy, nic się nie poci, stan płynu jest cały czas taki sam, hamulec ręczny pięknie trzyma a hamulec roboczy zawodzi, i już kilka razy bym komuś prawie w tyłek wjechał. Co może być przyczyną tak dziwnego zachowywania się układu hamulcowego?
  • REKLAMA
  • #2 12371593
    bzorekak
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    najpierw zmień sobie płyn a potem zobacz czy jak ręczny opuścisz to czy się cofa całkowicie bo może być tak że tył całkiem nie odbija i dlatego się tak dzieje

Moderowany przez zeimp:

Radzę myśleć nad tym, co chce się napisać! To co napisałeś, jest całkowicie błędne! Następna taka porada = ostrzeżenie!

• REKLAMA
  • #3 12374170
    Albert B.
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jeżeli piszesz że płyn i stan hamulców jest dobry to wina może leżeć po stronie regulatora siły hamowania. Ale nie jestem pewien.
  • REKLAMA
  • #4 12375489
    jojna0411
    Poziom 14  
    Jutro go sprawdzę, w instrukcji jest napisane że samochód ma być pusty i po wciśnięciu pedału hamulca regulator ma się poruszyć w przeciwnym wypadku do wymiany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12377499
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 477
    jojna0411 napisał:
    wcisnę kilka razy hamulec i nagle staje się twardy pedał

Jak pedał masz sprężynujący a po paru wduszeniach pedału twardnieje to odpowietrz układ.

Dodatkowo korektor sił hamowania podmień, tak jak wyżej ktoś pisze.
  • #6 12379046
    jojna0411
    Poziom 14  
    Witam. Jednak problemem było zapowietrzenie układu. Przy okazji wymieniłem płyn i już jest wszystko w porządku. Pozdrawiam
REKLAMA