Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Xsara 98r. 1.4 KFX - Skoki w KWZ i zawieszające się obroty

brummel 04 Jun 2013 18:17 2304 3
  • #1
    brummel
    Level 14  
    Witam,
    Jakiś czas temu zakupiliśmy podaną w temacie Xsarę 98r. 1.4 75KM. Po doprowadzeniu samochodu do ładu(rozrząd przestawiony o kilka ząbków, belka nienadająca się do regeneracji) pozostały dwa problemy: sporadyczne wypadanie zapłonu oraz zawieszające się obroty. Oba zjawiska występują zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku. Po przegazowaniu obroty silnika zawieszają się na losowej wartości w przedziale 2,0 - 3,5 tys. Pomaga jedynie zdławienie silnika, bądź przytkanie wlotu powietrza dla wolnych obrotów. Obroty potrafią również urosnąć do wyżej podanych same z siebie.

    W parametrach podglądanych Lexią zaważyłem, że:
    - w czasie poszarpywania KWZ skacze z ok 20 stopni na 0
    - przy prawidłowej pracy silnik krokowy ustawiony jest na pozycji 10-20, gdy obroty rosą krok dochodzi do 30 i nie ma zamiaru zejść niżej
    - błędów brak, reszta parametrów wydaje się ok



    Co zostało do tej pory zrobione:
    - sprawdzona kompresja - wszystkie po 12.5bar
    - wymienione świece
    - podstawione przewody wysokiego napięcia
    - uszczelnienie dolotu
    - podstawiony MAP
    - podstawiony silnik krokowy
    - immo off wsadem czyszczącym w celu podmiany softu w ecu na inny (zgrany z innego sterownika MM 1AP.40, jak i znalezione w sieci)
    - teletransmisja Lexią (niestety dopiero operacjach podanych powyżej)

    Dręczy mnie, że w internecie można znaleźć kilka firm trudniących się naprawą tych ECU gdy samochód ma dokładnie takie objawy. Czy jest to jakaś przypadłość? Czy może efekt immo off? (Nie wiem co było robione wcześniej, jednak moje próby niczego nie zmieniły)

    I tutaj moje pomysły się kończą, dlatego proszę o poradę w którą stronę się kierować.

    Dziękuję z góry
  • #2
    tomdru
    Level 1  
    Ja w takim przypadku czyszczę, myję przepustnicę, i jest ok do następnego zabrudzenia /tj. ok roku/
  • #3
    pepe150
    Level 36  
    Jak czujnik położenia przepustnicy? A komputer to nie Sagem u ciebie? Jaką masz cewkę modułową czy jeszcze oddzielna?
  • #4
    andexp
    Level 20  
    Sprawdż czujnik położenia przepustnicy czy czasami nie pokazuje głupot kiedy świrują wolne obroty.
    Wygąda na to, że ECU próbuje "zbić" wolne obroty opóźniając zapłon bo sterowanie regulatorem nic nie daje. Kiedy sa podbite sprawdz czy kanał wolnych jest całkowicie zamknięty.