logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CANAL+ i Kruk: wezwanie do zapłaty za zaległy abonament z 2000 roku - co robić?

marcus52 02 Mar 2005 14:23 2579 6
REKLAMA
  • #1 1279580
    marcus52
    Poziom 2  
    Dwa dni temu znalazłem w skrzynce list od jakiejś firmy windykacyjnej Kruk i oniemiałem, otuż w liście tym napisali że jestem winien Cyfrze 180 zł za niby jakiś zaległy abonament z 2000 roku i odsetki od 2000 do 2005 roku 146 zł. Owszem swego czasu miałem Dekoder Canal+ (jeszcze analogowy) ale to było w ubiegłym wieku! Umowę z C+ rozwiązałem dekoder z karą oddałem i kwita.
    Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim? Co z tym zrobić?
    Jakie oni mają podstawy żeby mnie ścigać o jakiś wyimaginowane zaległości sprzed tylu lat? Mało tego straszą mnie firmą windykacyjną, szkoda że nie mafią. Skoro uważali że jestem im coś winien powinni mnie o tym zawiadomić parę lat wcześniej.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1279797
    eaglet
    Poziom 14  
    Jak na razie nie masz sie czym martwic, to nie byl list polecony.
    Ta banda oszolomow straszy ludzi czasami ze nawet ekipe interwencyjna wysla do ciebie w celu odzyskania dlugu.
    Pisac to oni sobie moga nie odbieraj zadnej korespondencji od nich, jak listonosz cos przynosi to mozesz odmowic przyjecia i powiedziec ze tej osoby nie ma i niech avizo zostawi.
  • REKLAMA
  • #3 1279800
    Michał99
    Poziom 33  
    Ocena: 343
    Musisz się kogoś poradzić terminy sciągalności są różne ale cztery lata to upływa okres przedawnienia, może masz pokwitowanie wpłaty to by sprawę uprościło.
  • #4 1280310
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Nic nie rób! powinieneś ich jeszcze pod...ć do inspektora danych osobowych, bo firma kruk : po pierwsze nie jest wierzycielem, a po drugie c+ udostępniła im dane osobowe bez Twojej zgody. Mogą sobie sądem straszyć - proszę bardzo, a kto bedzie wystepowal w sądzie jak oni nie są stroną postępowania??!!
  • REKLAMA
  • #5 1281080
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 1281685
    marcus52
    Poziom 2  
    Owszem pokwitowanie zdania dekodera oraz karty mam z datą 6 miesięcy wcześniejszą niż data powstania według nich zaległości za abonament.
    W kwietniu 2000r rozwiązałem umowę i oddałem dekoder a oni każą mi zapłacić za abonament do października plus odsetki do 2005.

Podsumowanie tematu

✨ Autor otrzymał wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej Kruk za rzekome zaległości abonamentowe Canal+ z roku 2000 oraz odsetki do 2005 roku. Posiada potwierdzenie zwrotu dekodera i rozwiązania umowy z Canal+ z kwietnia 2000 roku, co kwestionuje zasadność roszczenia. W dyskusji podkreślono, że okres przedawnienia dla takich należności wynosi zazwyczaj cztery lata, co oznacza, że roszczenie jest prawdopodobnie przedawnione. Zalecane jest nieignorowanie sprawy, ale jednocześnie niepodejmowanie pochopnych działań wobec firmy windykacyjnej. Wskazano możliwość zgłoszenia naruszenia ochrony danych osobowych, gdyż Kruk nie jest wierzycielem, a dane mogły zostać udostępnione bez zgody. Rekomendowano konsultację z Federacją Konsumentów oraz zachowanie dokumentacji potwierdzającej rozwiązanie umowy i zwrot sprzętu. Odradzano odbieranie korespondencji od windykatorów i sugerowano odmowę przyjęcia listów, jeśli nie są polecone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA