logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zasilacz eadp-42af b świetlówki mrugają po chwili gasną

fifka666 06 Cze 2013 07:48 3450 7
REKLAMA
  • #1 12380095
    fifka666
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Nie chcę zakładać nowego tematu, więc tylko dopytam,
    mam ten sam zasilacz co kolega jraster, u mnie problem polega na tym , że świetlówki gasną po ok 2 sekundach od włączenia zasilania (przy czym jedna świetlówka nie zapala sie do końca, tylko mruga), po ok 4 sekundach matryca. Wymiana elektrolitów nic nie zmieniła, napięcia są w porządku.
    Natomiast mam wątpliwość co do trafo, jego rezystancja na uzwojeniu wtórnym to 938 i 987 ohm (świetlówka która sie nie zapala do końca jest na uzwojeniu 987 ohm, podmiana świetlówek nic nie zmienia). Czy trafo również podlega wymianie?
  • REKLAMA
  • #2 12380538
    captain4
    Poziom 25  
    Ocena: 53
    Wymień kondensatory impulsowe (takie niebieskie pastylki) w gałęzi w której się świetlówka nie zapala do końca. Powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 12381191
    fifka666
    Poziom 10  
    Wymienię, lecz niestety w pobliskim sklepie nie sprowadzają kondensatorów ceramicznych, zostaje internet i tu niespodzianka, bo nie znalazłem kondensatora ceramicznego dyskowego o takiej wartości, mianowicie 8D 6KV O81 ("O" przypomina bardziej jakiś symbol), wnioskuje że jest to 8pf na 6000V, jeśli się mylę poprawcie. Ewentualnie jeżeli nie uda mi się takowego dostać, to czym jeżeli w ogóle da się go zastąpić ?
  • #4 12381887
    dorota_g
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    @captain4 To jest forum dla początkujących, ale dla elektroników. Proszę nie pisać bzdur o pastylkach i kondensatorach impulsowych.
    A wymiana "niebieskich" na pewno nic nie pomoże.
    A w temacie:
    Zamiast podczepiać się pod inne tematy i czytać głupie podpowiedzi radzę samemu przejrzeć te forum dokładniej, jest bardzo dużo na ten temat, poświęć trochę czasu i sam dojdziesz do właściwej diagnozy.
  • #5 12386171
    captain4
    Poziom 25  
    Ocena: 53
    dorota_g napisał:
    @captain4 To jest forum dla początkujących, ale dla elektroników. Proszę nie pisać bzdur o pastylkach i kondensatorach impulsowych.
    A wymiana "niebieskich" na pewno nic nie pomoże.
    A w temacie:
    Zamiast podczepiać się pod inne tematy i czytać głupie podpowiedzi radzę samemu przejrzeć te forum dokładniej, jest bardzo dużo na ten temat, poświęć trochę czasu i sam dojdziesz do właściwej diagnozy.

Oooo jaki znawca "pastylek" i wie ze nie pomoże.
    Ciekawe ze ty radzisz w początkujących samemu poświęcić czas choć klient nawet nie ma pojęcia o przetwornicach impulsowych.
    Daj mu schemat i niech sam walczy z przetwornica invertera.

A temat należało by wydzielić i do początkujących.
  • REKLAMA
  • #6 12387270
    fifka666
    Poziom 10  
    Na wstępie chciałem przeprosić za niedopatrzenie z mojej strony, u mnie chodzi oczywiście o zasilacz eadp-42af b
    Co do niebieskich pastylek, to z ciekawości przelutowałem je parami, między uzwojeniami trafa, tu bez rewelacji, czyli po staremu, wiec to nie pastylki :D
    Sprawdziłem resztę elementów, na tyle ile pozwala miernik uniwersalny, bez skutku.
    Obecnie jestem na etapie zamówienia trafa inwertera, po wymianie napisze o efekcie.
    captain4 napisał:
    klient nawet nie ma pojęcia o przetwornicach impulsowych.
    w 10, ale od czego są specjaliści, inaczej pewnie bym nie prosił o pomoc :D

Moderowany przez Dzimi:

Temat wydzieliłem. Jednocześnie proszę o stonowanie wypowiedzi. Wymiana wiedzy i doświadczenia nie musi zniżać się do pyskówki :D . Ważniejsze jest Wasza wiedza i chęć pomocy niż utarczki słowne.

• #7 12387689
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1286
    Kol. Fika czy podstawiałeś świetlówki?
  • REKLAMA
  • #8 12392152
    fifka666
    Poziom 10  
    dzimi napisał:
    Kol. Fika czy podstawiałeś świetlówki?

Pisałem o tym na początku, nie miałem możliwości podstawienia innych świetlówek, podmieniłem je miejscami góra-dół.

Wymiana trafo przyniosła oczekiwane rezultaty, monitor działa. (pomiar nowego trafo tsm93137ct , wyniósł 1409 i 1410 ohm, czyli jednakowo w granicy błędu).
    Dwie rzeczy jakie zauważyłem to po pierwsze zapalanie świetlówek do maksymalnej mocy trwa ok 10 sekund przy zimnym monitorze(wcześniej prawie natychmiast), widać przy tym delikatne mrużenie wszystkich świetlówek, a druga to słyszalne brzęczenie wszystkich świetlówek z bardzo bliska, przypuszczam ze mogły obie rzeczy spowodować nowe kondensatory elektrolityczne :?: .

edit1: Po ok 2 tygodniach problem wolno jaśniejących świetlówek już praktycznie nie występuje (skrócił się do kilku sekund)

Monitor użytkowany jest intensywnie, nie pojawiły się inne problemy, wiec zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem EADP-42AF B, w którym świetlówki gasną po około 2 sekundach od włączenia, a jedna z nich mruga. Po wymianie elektrolitów i sprawdzeniu napięć, użytkownik miał wątpliwości co do transformatora. W odpowiedziach zasugerowano wymianę kondensatorów impulsowych, jednak niektórzy użytkownicy podważyli tę radę, wskazując na potrzebę dokładniejszej diagnozy. Po przelutowaniu kondensatorów i zamówieniu nowego transformatora inwertera, problem został rozwiązany. Nowy transformator wykazał poprawne wartości rezystancji, a monitor działał prawidłowo, chociaż zauważono pewne mrużenie świetlówek oraz brzęczenie. Po kilku tygodniach problem z wolno jaśniejącymi świetlówkami ustąpił.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA