logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer pali dyski twarde. Co może być przyczyną? Czy to zasilacz?

sobi 02 Mar 2005 18:25 5978 16
REKLAMA
  • #1 1280266
    sobi
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, jakiś czas temu spalił mi się dysk twardy w kompie, myślałem że to normalna rzecz [dysk miał 3 lata]. No to kupiłem nowy segate 120 GB 8 MB cache i pochodził dokładnie 1 tydzień i też się spalił co może być przyczyną???? ja stawiam na zasilacz, ale mogę się mylić, proszę o pomoc i co mogę na to poradzić????
  • REKLAMA
  • #2 1280315
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Cześć!
    Raczej dobrze obstawiasz zasilacz. Sprawdź jakie napięcia daje. Ja bym go wymienił.

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • #3 1280408
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Jaki masz zasilacz? Czy masz listwę przeciwprzepięciową uziemioną/UPSa? Może to być coś w sieci. Twardziel pada jako jedno z pierwszych urządzeń (zaraz po zasilaczu). Jeśli mieszkasz do tego w okolicy gdzie się cały czas buduje nowe mieszkania to normalka. Zdarza się że zasilacz przepuści śmieci sam nie uszkadzając się.
  • #4 1280919
    sobi
    Poziom 11  
    Mam listwe przeciwprzepięciową i nie budą nowych domów w okolicy, i tylko dysk pada nic więcej. Komp jest też uziemiony. Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie że tylko dysk pada a nie co innego. Jutro idę kupić nowy zasilacz jeśli koledzy są innego zdania że to nie wina zasilacza to proszę o swoją wypowiedź na ten temat. Bo nie ma sensu żeby kupować nowy zasilacz i nowy dysk jak może się znów za tydzień zjarać.
  • REKLAMA
  • #5 1280945
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3806
    Witam ! ... mam jeden znak zapytania co do zasilacza jaki chcesz kupić?
    Może się wypowiesz w tym temacie tak by potem nie było za późno!
    Pozdrawiam , a co potrzeby zakupu to oczywiście jestem za.
  • #6 1280959
    bullo
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    zrób to co mowi kolega alfrednovi...poprostu sprawdz napiecie z zasilacza moim zdaniem to tylko jego wina
  • #7 1281006
    sobi
    Poziom 11  
    Najprostrzy zasilacz ATX... za 75PLN, bo po co mi inne kosmiczne zasilacze za 300PLN. Moc zasilacza 350W. CZyli koledzy są tego samego zdania co ja, że winny jest zasilacz???
  • #8 1281024
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3806
    bullo napisał:
    zrób to co mowi kolega alfrednovi...po prostu sprawdz napiecie z zasilacza moim zdaniem to tylko jego wina

... a jeśli tak jest jak proponujecie to co? Myślicie ze go naprawi ? Zrobi z niego idealny zasilacz jaki nie będzie uszkadzał dysków?
    Zresztą i tak prawdopodobnie sprawy poszły co nieco dalej ( mam na myśli płytę główną ).
    Gdyby to był jeden dysk to podszedłbym do sprawy inaczej , a tak ciekaw jestem co zaproponujesz za rozwiązanie kolego bullo gdy będzie tak jak wiem że jest ?
    Pozdrawiam .
    PS. byleby to nie był : MEGABAJT model MGB-350ATXP4 350W
  • REKLAMA
  • #9 1281076
    sobi
    Poziom 11  
    Ja go nie chcę naprawiać tylko kupić nowy zasilacz. Płyta jest raczej wporządku bo włącza się normalnie, zczytuje biosa i później normalnie się uruchamia tylko nie mam dysku i wyskakuje napis żebym włożył dysk z systemem. Napięcia są takie 12.62 V i 5.14 V.
  • #10 1281161
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    TONI_2003 napisał:

Kolega pisał, że ma dysk od 3 lat, więc nie sądze, aby miał w komputerze zasilacz pod P4. (Raczej

PS. Niedługo będę przerabiał zasilacz ATX DELLa na +-35V, więc w razie niepowodzenia będę musiał Cię trochę pomęczyć :)
    Pozdrowienia -
    Łukasz
  • #11 1281949
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    TABSIOR napisał:
    TONI_2003 napisał:

Kolega pisał, że ma dysk od 3 lat, więc nie sądze, aby miał w komputerze zasilacz pod P4. (Raczej

Z tego co ja zrozumiałem, to TONI_2003 pytał we wcześniejszym poście jaki zasilacz chce kupić i teraz radzi aby przypadkiem nie kupił tego modelu zasilacza 350W. Ja zrozumiałem jego wypowiedz tak.

Co do twoich napięć
    Cytat:
    Napięcia są takie 12.62 V i 5.14 V.
    , to nie są one chyba dobre. Oczywiście sprawdziłeś je miernikiem tak? Według mni napięcie +5V jest dobre, lecz +12V jest za wysokie. O ile sie orientuje może wynosić MAX 12.5V lub minimalnie 11.5V. Wymiana zasilacza będzie konieczna na 100%.
  • #12 1282020
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Moment.... Powiadacie, że zasilacz.... ok.Też bym tak sądził, ale nie do końca.
    Pracuję w firmie gdzie bez przerwy się borykam z jednym problemem. Ludzie wciskają jednostki byle w jaki kąt. Moje pytanie: Czy jednostka ma swobodny przepływ powietrza? Czy dysk się nie przegrzewa?
    Pozdrawiam.

U mnie na asusie a7v333 jest non-stop 12,8V i nie ma żadnego problemu.Ponad 3 lata dysk działa i pół roku kupiłem drugi i jest ok.
  • REKLAMA
  • #13 1282240
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Napiecia wyjsciowe mierzone miernikiem moga oscylowac w granicach 11,5 - 12,5V ale nie stanowi to tutaj problemow gdyz czasami kiepskie zasilacze sieja zakloceniami oprocz normalnych napiec. Wtedy zaden miernik nie pomoze co najwyzej oscyloskop. Problemem sa wyschniete, zuzyte kondensatory po wtornej stronie zasilacza a takze strona pierwotna ktora ma spory wplyw. Zasilacz pozornie sprawny potrafi tez wysylac niszczycielskie impulsy na elektronike. Jako ze sprzet ma pewna tolerancje potrafi zniesc takie tortury. Dyski sa pozbawione takiej ochrony a ich elektronika jest delikatna.
    Ale nie tylko zasilacz potrafi niszczyc dyski. Potrafi to takze plyta glowna ktora potrafi 'przywalic' impulsem po zlaczu IDE. Jest to co prawda zjawisko bardzo rzadkie ale mozliwe. I jest jeszcze jedna ale bardzo rzadka ewentualnosc czyli wirus sprzetowy. Moj znajomy trafil wlasnie na takiego ukrytego w karcie graficznej GF2MX jakiegos chinskiego producenta. Efekt byl taki ze w komputerze w ktorym byla ona zainstalowana sprytnie byl kasowany firmware dysku twardego przez co stawal sie bezuzyteczny. Karta mogla pracowac 5 dni a potem ciach i po dysku.
    Sprawdzal w to w roznych kompach i efekt byl ten sam i jeden element wspolny - feralna grafika.
    Dodam ze taki dysk zglaszal sie potem jako ciag robaczkow zamiast prawidlowej nazwy.

Aha z powodu braku oscyloskopu mozemy wykonac sobie 'słuchoskop' czyli takie pseudorozwiazanie zrobione z PC-speakera i kondensatora w szereg np. 10nF Jezeli taki zasilacz w słuchoskopie buczy lub trzeszczy to zle o tym swiadczy. Szumek moze byc ale niewielki a najlepiej jakby go nie bylo wcale tylko cisza.
  • #14 1282995
    krzych77
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Znowu piszę po tobie doxent i znów się zgadzam. W większości przypadków pierwszym objawem złej pracy zasialacza były by zawieszki systemu. Chyba że płyta jest naprawdę rewelacyjna i tak dobrze stabilizuje napięcie, ale mało jest takich nawet wśród najlepszych.
  • #15 1283159
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    doxent napisał:

(...) Ale nie tylko zasilacz potrafi niszczyc dyski. Potrafi to takze plyta glowna ktora potrafi 'przywalic' impulsem po zlaczu IDE. Jest to co prawda zjawisko bardzo rzadkie ale mozliwe. I jest jeszcze jedna ale bardzo rzadka ewentualnosc czyli wirus sprzetowy. Moj znajomy trafil wlasnie na takiego ukrytego w karcie graficznej GF2MX jakiegos chinskiego producenta. Efekt byl taki ze w komputerze w ktorym byla ona zainstalowana sprytnie byl kasowany firmware dysku twardego przez co stawal się bezuzyteczny. Karta mogla pracowac 5 dni a potem ciach i po dysku. (...)

Prawdopodobnie karta miała wgrany niszczycielski, nieoficjalny firmware. Dotyczyć to może także - a nawet przede wszystkim - nieoficjalnych BIOSów - za ich pomocą można uwalić WSZYSTKO...

Twój znajomy musiał mieć pecha... Kupił kartę nową czy używaną?
  • #16 1283390
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    [quote="TABSIOR"]
    doxent napisał:

Prawdopodobnie karta miała wgrany niszczycielski, nieoficjalny firmware. Dotyczyć to może także - a nawet przede wszystkim - nieoficjalnych BIOSów - za ich pomocą można uwalić WSZYSTKO...

Twój znajomy musiał mieć pecha... Kupił kartę nową czy używaną?

Kolega elektronik dostal w 'prezencie' od innego kolegi wojskowego elektronika. Jak sie potem okazalo byla to niedzwiedzia przysluga a dane poszly w kosmos po 2 dniach pracy razem z dyskiem, nieswiadom niczego kupil drugi dysk i tez po kilku dniach wszystko padlo znowu. Na szczescie dyski na gwarancji byly wiec wymienili.
    Ta karta to byl jakis Prolink GF2MX niby oryginalna ale nie wiadomo kto wczesniej w niej grzebal.
  • #17 1285209
    jarosz8585
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Pyacie po co taki drogi zasilacz za 300 czy nawet więcej złotych, jak mozna kupić za 75zł.
    Otórz jest jedna mała zaleta, ten zasialcz za 300, teraz juz sa nawet po 150zł m atakie zabezpieczenie które w przypadku gdy zasilacz wykryje jakies zmiany w napieciu to odłącza wszystko, dysk, płyte zdromy itd, przydatne jest to najbardziej jak sie zasilacz pali, ponieważ wtedy może zjarać cały komp i nie stracimy 300zł, a nawet kilka tysięcy.

Doradzam kupić drozszy, a pożądny i sie o nic nie martwić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z częstym uszkadzaniem dysków twardych w komputerze – pierwszy dysk miał 3 lata, nowy Seagate 120 GB z 8 MB cache spalił się po tygodniu. Podejrzewa uszkodzony zasilacz, który ma moc 350W i kosztuje około 75 PLN. W dyskusji potwierdzono, że zasilacz jest najprawdopodobniejszą przyczyną awarii, zwłaszcza jeśli generuje niestabilne napięcia lub impulsy niszczące elektronikę dysków. Pomiar napięć wykazał 12,62 V i 5,14 V, gdzie napięcie +12 V jest nieco za wysokie (norma to około 11,5–12,5 V). Zasilacze niskiej jakości mogą mieć zużyte kondensatory i generować zakłócenia, które uszkadzają dyski. Wskazano również, że płyta główna może rzadko powodować uszkodzenia poprzez impulsy na złączu IDE. Zwrócono uwagę na konieczność zakupu porządnego, droższego zasilacza z zabezpieczeniami przeciwprzepięciowymi, które odłączają zasilanie w przypadku nieprawidłowości, chroniąc podzespoły. Poruszono też kwestie chłodzenia i przepływu powietrza w obudowie, które mogą wpływać na trwałość dysków. Wspomniano o rzadkich przypadkach uszkodzeń sprzętowych spowodowanych przez złośliwe firmware lub BIOSy kart graficznych, jednak jest to mało prawdopodobne w tym przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA