logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ładowarka samochodowa USB dostarcza 3A na oba gniazda czy tylko jedno?

Lockheed 07 Cze 2013 18:05 9465 17
REKLAMA
  • #1 12393139
    Lockheed
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Rozebrałem ładowarke USB, która co prawda powinna dstarczać 3A prądu.

Problem w tym, że nie wiem, czy owe 3A są na oba gniazda, czy tylko na jedno, i jeśli tak, to na które?

Czy ładowarka samochodowa USB dostarcza 3A na oba gniazda czy tylko jedno? Czy ładowarka samochodowa USB dostarcza 3A na oba gniazda czy tylko jedno? Czy ładowarka samochodowa USB dostarcza 3A na oba gniazda czy tylko jedno? Czy ładowarka samochodowa USB dostarcza 3A na oba gniazda czy tylko jedno? Czy ładowarka samochodowa USB dostarcza 3A na oba gniazda czy tylko jedno?
  • REKLAMA
  • #2 12393176
    bajeczny88
    Poziom 26  
    Ocena: 58
    Lockheed napisał:
    Rozebrałem ładowarke USB, która co prawda powinna dstarczać 3A napięcia.

..a to dobre z tym napięciem
  • #3 12393277
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Ocena: 563
    3A jest na oba gniazda, czyli na jedno może iść 2A a na drugie 1A lub po połowie. Ale te 3A to mit, miałem kilka takich chinoli i nie mało, że sporo siały zakłóceń do CB to wkurzały mnie niebieskie ledy.
  • REKLAMA
  • #4 12393433
    Lockheed
    Poziom 12  
    Ta jest na szczęście bez diod, ale chcę ją przerobić na ładowanie bez ograniczenia do 0.5A na urządzeniach nie-Apple.

Do tego muszę połączyć obie żyły Data (dwie środkowe, o ile się nie mylę).

Chciałbym jednocześnie zachować ładowanie na niskim poziomie 0.5A na drugim wyjściu.

Czy lutując dwa środkowe piny ze sobą tylko na jednym gnieździe osiągnę swój cel?
  • #5 12393502
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Jak zlutujesz 2 środkowe piny to większość urządzeń rozpozna to jako ładowarkę i pobierze tyle prądu ile potrzebuje. Niektóre telefony chcą zamiast zwory rezystor 100ohm np motorolla.
  • #6 12395137
    Lockheed
    Poziom 12  
    Dzięki, ale moje pytanie brzmi:
    Lockheed napisał:
    Chciałbym jednocześnie zachować ładowanie na niskim poziomie 0.5A na drugim wyjściu.

Czy lutując dwa środkowe piny ze sobą tylko na jednym gnieździe osiągnę swój cel?
  • #7 12401143
    Lockheed
    Poziom 12  
    Wydawało mi się, że to dość proste pytanie. Czy nikt nie może na nie odpowiedzieć?
  • #8 12401170
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Pobór prądu zależny od urządzenia, a nie od źródła :!:

Żeby to wiedzieć wystarczyło słuchać nauczyciela na lekcjach fizyki jak był omawiany temat prądu elektrycznego.

Wniosek: jesteś leń :!:

Lockheed napisał:
    Wydawało mi się, że to dość proste pytanie. Czy nikt nie może na nie odpowiedzieć?

Powyższe odczytuję jako postawę roszczeniową, gdyż:

- nie wykazałeś się znajomością wiedzy z zakresu szkoły podstawowej
    - nikt nie ma obowiązku odpowiadać na Twoje pytania, to jest dobrowolne
    - poganianie jest niegrzeczne
    - odpowiedź na Twoje pytanie można znaleźć w książce w ciągu 5 minut

Kolejne takie podejście do forum spowoduje blokadę pisania.
  • REKLAMA
  • #9 12401218
    shadow4601243
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Oba wyjścia są połączone równolegle więc jak podłączysz jedno urządzenie to teoretycznie dostaje max 3A a jak dwa to podzieli się to pomiędzy nie zależnie od ich rezystancji wewnętrznej.
  • #10 12401234
    Lockheed
    Poziom 12  
    Szanowny niegrzeczny moderatorze nie rozumiejący pytania,

marek216 napisał:
    Pobór prądu zależny od urządzenia, a nie od źródła

Jeżeli źródło (ładowarka) ma ograniczenie na jednym z wyjść, to oczywiście, że zależy od źródła. I o to właśnie pytam.

marek216 napisał:
    Żeby to wiedzieć wystarczyło słuchać nauczyciela na lekcjach fizyki jak był omawiany temat prądu elektrycznego.

Wniosek: jesteś leń

Błędne założenie wynikające z niezrozumienia pytania (patrz wyżej) prowadzi do błędnych wniosków, te z kolei do bezpodstawnego ataku osobistego.
    Ale nawet, gdyby założenie było poprawne, to nijak nie usprawiedliwia nazwania kogoś leniem. Nikt nie ma obowiązku uważać, ani pamiętać lekcji fizyki z podstawówki. Tym bardziej, jeżeli nie ma nic wspólnego z elektryką.
    Objawem lenistwa nie jest pytanie dążące do poznania, tylko tkwienie w niewiedzy w sytuacji, kiedy ta wiedza jest potrzebna.

marek216 napisał:
    Powyższe odczytuję jako postawę roszczeniową, gdyż:

- nie wykazałeś się znajomością wiedzy z zakresu szkoły podstawowej

j/w

marek216 napisał:
    - nikt nie ma obowiązku odpowiadać na Twoje pytania, to jest dobrowolne

Oczywiście, że nie. Ale jeżeli ktoś odpowiada, ale zamiast odpowiedzi moje pytanie, jedynie przepisuje informacje zawarte w moim pytaniu, to jest to albo objaw niezrozumienia pytania, albo kpienia z pytającego.
    W obu przypadkach owo 'pogonienie' jest usprawiedliwione.

marek216 napisał:
    - odpowiedź na Twoje pytanie można znaleźć w książce w ciągu 5 minut

A dotarcie do tej książki zajmuje od kilku miesięcy, do nieskończoności.
    Nawet, jeżeli odpowiedź n/t tej konkretnej ładowarki jest w jakiej książce zawarta (a oczywistym jest, że nie jest, bo pytałem czy ona zawiera jakiś układ ograniczający natężenie prądu na jednym wyjściu względem drugiego), to nie każdy posiada książki n/t elektryki, ani nawet łatwy do nich dostęp.

marek216 napisał:
    Kolejne takie podejście do forum spowoduje blokadę pisania.

Jeżeli dokonasz to na podstawie podobnych nieuzasadnionych przesłanek, to nie będzie to nic innego, niż nadużycie władzy moderatora

Dodano po 1 [minuty]:

shadow4601243 napisał:
    Oba wyjścia są połączone równolegle więc jak podłączysz jedno urządzenie to teoretycznie dostaje max 3A a jak dwa to podzieli się to pomiędzy nie zależnie od ich rezystancji wewnętrznej.

Właśnie takiej odpowiedzi szukałem.
    Dziękuję bardzo.
  • #11 12401280
    marek216
    Poziom 43  
    shadow4601243 napisał:

Bzdura :!:

Źródło może mieć i 150A, urządzenie nic nie dostaje tylko bierze tyle na ile pozwala mu konstrukcja.

Dalej: Jedno urządzenie będzie potrzebowało 1A a drugie 0.5A i taki też będzie pobór :!:
    Zalecam powrót do szkoły.
    Jeśli ktoś uważa że źródło w jakiś magiczny sposób upcha nadwyżkę 1.5A w oba urządzenia ( jak wynika z powyższego wywodu - w zależności od ich rezystancji wewnętrznej ) to ja chętnie się douczę.

Odnośnie rzekomego ataku osobistego:
    Zakładam, że jak nie mam nic wspólnego z geodezją to już nie muszę rozróżniać nizin i wyżyn :?: Z jakiegoś powodu była to szkoła podstawowa.

Nadal uważam, że nie wykazujesz minimum własnej inicjatywy bo jesteś skłonny nagradzać bzdurne posty zamiast samodzielnie poszukać choćby w sieci podstawowych informacji :!:

Sołtys_Elbląga odpowiedział ci w taki sposób, że każdy kto ma minimum wiedzy z podejmowanego tematu zrozumiał. Jak widać Tobie tego minimum brakuje.
  • #12 12401312
    Lockheed
    Poziom 12  
    marek216 napisał:
    Sołtys_Elbląga odpowiedział ci w taki sposób, że każdy kto ma minimum wiedzy z podejmowanego tematu zrozumiał. Jak widać Tobie tego minimum brakuje.

Sołtys napisał to samo, co ja napisałem w swoim pytaniu. To nie była odpowiedź, tylko przepisanie informacji wyjściowych z mojego postu.
    Każdy kto ma minimum wiedzy z logiki zrozumiał. Jak widać Tobie tego minimum brakuje.

Wracając do tematu pytania - Tobie brakuje wiedzy w zakresie ładowania telefonów Android, a bierzesz się za krytykowanie braku wiedzy innych.

Jeżeli dwa piny data są złączone, to telefon pobierze maksymalną wartość prądu. Jeżeli dwa piny nie są złączone, to telefon traktuje to jako ładowanie z gniazda USB i ogranicza pobór do 500mA.

Moje pytanie brzmi, czy (w wypadku tej konkrtnej ładowarki widocznej na zdjęciu) łącząc dwa piny na jednym wyjściu:
    a - będzie to miało wpływ również na drugie wyjście i telefon potraktuje oba jako źródło AC, a nie USB
    b - będzie to miało wpływ tylko na to jedno wyjście, a podłączając telefon do drugiego, nadal pobierze on tylko 500mA, ponieważ będzie traktował je jako źródło USB

Moderowany przez marek216:

Blokada przed edycją.

• #13 12401389
    FIsiu_
    Poziom 28  
    Ocena: 293
    Lockheed napisał:
    Jeżeli dwa piny data są złączone, to telefon pobierze maksymalną wartość prądu. Jeżeli dwa piny nie są złączone, to telefon traktuje to jako ładowanie z gniazda USB i ogranicza pobór do 500mA.

Bzdury piszesz chłopie takie że głowa boli, po pierwsze android to nie telefon a system operacyjny, po drugie uważasz że wszystkie telefony na androidzie mają tak samo rozwiązane sterowanie(HTC, samsung, Sony, china etc.) ładowaniem to jesteś w błędzie, po trzecie piszesz że po zwarciu rx tx telefon pobiera maksymalną wartość prądu czyli jak na wyjściu masz 5A to telefon pobiera 5A?! Jak już to telefon pobiera tyle ile potrzebuje do naładowania baterii i to też zależy od poziomu naładowania w danym momencie.

Brak słów..
  • #14 12401461
    Lockheed
    Poziom 12  
    FIsiu_ napisał:
    Bzdury piszesz chłopie takie że głowa boli,

Uczucie jak najbardziej odwzajemnione.

FIsiu_ napisał:
    po pierwsze android to nie telefon a system operacyjny,

Duh! Co Ty nie powiesz. Słyszałeś kiedyś o pojęciu skrótu myślowego? Trudno o bardziej oczywisty, i powszechnie używany.

FIsiu_ napisał:
    po trzecie piszesz że po zwarciu rx tx telefon pobiera maksymalną wartość prądu czyli jak na wyjściu masz 5A to telefon pobiera 5A?!

Pokaż mi, gdzie tak napisałem? To jest Twoja interpretacja.
    'Maksymaln wartość prądu' odnosi się do maksymalnego prądu, który jest w stanie telefon pobrać, a nie ograniczonego do 500mA.

Odnoszę wrażenie, że w tym wątku bezsensowne komentowanie są priorytetem względem merytorycznej odpowiedzią na pytanie. Na siedem odpowiedzi tylko 2 próbowały osnieść się do pytania.
  • #15 12401521
    marek216
    Poziom 43  
    Lockheed napisał:

FIsiu_ napisał:
    po pierwsze android to nie telefon a system operacyjny,

Duh! Co Ty nie powiesz. Słyszałeś kiedyś o pojęciu skrótu myślowego? Trudno o bardziej oczywisty, i powszechnie używany.

To jest forum techniczne - skróty myślowe tu nie obowiązują :!:
    Jak będziesz pisał o słoniu to mam zgadywać czy chodzi ci o Afrykę czy o Azję :?:

Lockheed napisał:

FIsiu_ napisał:
    po trzecie piszesz że po zwarciu rx tx telefon pobiera maksymalną wartość prądu czyli jak na wyjściu masz 5A to telefon pobiera 5A?!

Pokaż mi, gdzie tak napisałem? To jest Twoja interpretacja.
    'Maksymaln wartość prądu' odnosi się do maksymalnego prądu, który jest w stanie telefon pobrać, a nie ograniczonego do 500mA.

Odnoszę wrażenie, że w tym wątku bezsensowne komentowanie są priorytetem względem merytorycznej odpowiedzią na pytanie. Na siedem odpowiedzi tylko 2 próbowały osnieść się do pytania.

Skoro twierdzisz, że kolega FIsiu_ źle zinterpretował Twoją wypowiedź.
    Dotyczy to tego zdania:

Lockheed napisał:
    Jeżeli dwa piny data są złączone, to telefon pobierze maksymalną wartość prądu.

Post nr12 tego tematu.

Z Twojego zdania wynika, że urządzenie pobierze tyle ile dostanie ze źródła, opcje:
    1. urządzenie do normalnej pracy potrzebuje więcej niż jest w stanie pobrać ze źródła
    2. urządzenie jest w stanie zwarcia

Zaczniesz się uczyć czy nadal będziesz mądrował.
    Skoro jesteś taki GURU to po co zakładasz temat na forum :?:

Lockheed napisał:

Wszystko co jest ci potrzebne do szczęścia masz napisane.
    Dobra rada zacznij używać miernika - w 2 minuty wiedziałbyś wszystko.
  • #16 12401569
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Lockheed napisał:
    Sołtys napisał to samo, co ja napisałem w swoim pytaniu. To nie była odpowiedź, tylko przepisanie informacji wyjściowych z mojego postu.
    Każdy kto ma minimum wiedzy z logiki zrozumiał. Jak widać Tobie tego minimum brakuje.

Lockheed napisał:

Sołtys_Elbląga napisał:
    Jak zlutujesz 2 środkowe piny to większość urządzeń rozpozna to jako ładowarkę i pobierze tyle prądu ile potrzebuje. Niektóre telefony chcą zamiast zwory rezystor 100ohm np motorolla.

Ale jak szkołę skończyło się z minimum wiedzy to i czytać ze zrozumieniem jest ogromny problem.
    marek216 napisał:
    Źródło może mieć i 150A, urządzenie nic nie dostaje tylko bierze tyle na ile pozwala mu konstrukcja.

Odpowiedź dostałeś po raz kolejny a nadal dręczysz temat. Kup albo zrób sobie przetwornicę o wydajności nie większej jak 0.5A skoro jesteś mądrzejszy.
  • #17 14772478
    widmo82
    Poziom 12  
    Ocena: 80
    Kupiłem na aliexpress ładowarkę samochodową i nie działa. Kupiłem u kolejnego sprzedawcy i też nie działa. Podpinałem rózne urządzenia i różne kable. Sprzedawcy maja bardzo dużo pozytywnych opinii wystawionych za sprzedaż tego dokładnie produktu a u mnie nie działa. Nagrałem filmik i zareklamowałem. Odzyskałem kasę, ale ciekawi mnie czy jest jekies logiczne wytłumaczenie czy to 100% przekręt? Czy jest możliwe by w 35mm obudowie schować działający układ? (pomijam ryzyko uszkodzenia telefonu).

Niżej zdjęcia... trochę ubogi ten układ :)
    Załączniki:
    • Czy ładowarka samochodowa USB dostarcza 3A na oba gniazda czy tylko jedno? 1.jpg (787.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy ładowarka samochodowa USB dostarcza 3A na oba gniazda czy tylko jedno? 2.jpg (1.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #18 14772804
    Special0ne
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    widmo82 napisał:
    Czy jest możliwe by w 35mm obudowie schować działający układ? (pomijam ryzyko uszkodzenia telefonu).

Przy zastosowaniu elementów SMD jest to możliwe :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące ładowarki samochodowej USB, która powinna dostarczać 3A prądu, ale nie był pewien, czy moc ta jest rozdzielana na oba gniazda, czy tylko na jedno. Odpowiedzi wskazują, że 3A mogą być podzielone pomiędzy dwa gniazda, co oznacza, że jedno urządzenie może otrzymać 2A, a drugie 1A, lub moc może być dzielona po równo. Wiele osób podkreśla, że rzeczywista wydajność ładowarki może być niższa, a także zwraca uwagę na problemy z zakłóceniami i jakością tanich ładowarek. Użytkownik planuje przerobić ładowarkę, aby umożliwić ładowanie bez ograniczenia do 0.5A dla urządzeń nie-Apple, co wymaga połączenia pinów Data. Dyskusja obejmuje również różnice w ładowaniu urządzeń z systemem Android oraz kwestie związane z konstrukcją ładowarek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA