logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka 6xUSB - czy rozgałęźnik zapewni 5V i 1A na każdym wyjściu?

Roxron 30 Maj 2016 21:13 570 6
REKLAMA
  • #1 15710091
    Roxron
    Poziom 6  
    Ocena: 19
    Czy używając rozgałęźnika np. 1 usb na 4 usb, uzyskam na każdym wyjściu napięcie ~5V i ~1A ? Można zakupić ładowarkę sieciową z 6 gniazdami usb?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15710173
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 411
    Jest np AUKEY PA-T1 posiada 5 gniazd USB.
    Można też zrobić samemu tylko że przy 6x 1A potrzebny będzie zasilacz 5v 6A.
  • REKLAMA
  • #3 15710232
    Roxron
    Poziom 6  
    Wydaję mi się, że ciężko będzie znaleźć zasilacz 5v 6A.
    Na alledrogo znalazłem ładowarkę 6x usb 2.0 5A. Rozumiem, że w takim razie na jedno gniazdo przypada natężenie 0.8A? Czy jeżeli użyję tylko jednego gniazda to wtedy będzie natężenie 5A?, czy jest to rozdzielane cały czas?
  • Pomocny post
    #4 15710251
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Ocena: 317
    Roxron napisał:
    Czy używając rozgałęźnika np. 1 usb na 4 usb, uzyskam na każdym wyjściu napięcie ~5V i ~1A ?

Nie.

Roxron napisał:
    Można zakupić ładowarkę sieciową z 6 gniazdami usb?

Można. Nie wiem natomiast czy taniej nie wyjdą trzy ładowarki podwójne. Raczej nie spodziewałbym się jednej ładowarki z sześcioma portami po 1A gwarantowane na każdym. Markowe np. Samsung podwójne są i mają dedykowane te 1A na port.

Roxron napisał:
    Na alledrogo znalazłem ładowarkę 6x usb 2.0 5A. Rozumiem, że w takim razie na jedno gniazdo przypada natężenie 0.8A? Czy jeżeli użyję tylko jednego gniazda to wtedy będzie natężenie 5A?, czy jest to rozdzielane cały czas?

Zależne od widzimisię konstrukcji producenta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 15710336
    Roxron
    Poziom 6  
    Dziękuje za odpowiedzi.
    Jeszcze jedno pytanie: Jeśli na ładowarce jest napisane out:5V i 2A, a ładowarka ma 2 wyjścia usb rozumiem, że natężenie jest podane ogólne, a nie na pojedynczy port?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15710376
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Ocena: 317
    Takich informacji trzeba szukać w specyfikacji produktu. Nie ma ogólnej zasady i nikt nie poręczy że producenci robią tak lub odwrotnie bo to wolna amerykanka wśród chińszczyzny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy używając rozgałęźnika USB (np. 1 na 4), można uzyskać na każdym wyjściu napięcie ~5V i ~1A. Odpowiedzi wskazują, że dostępne są ładowarki z wieloma portami, jak AUKEY PA-T1 z 5 gniazdami USB, ale dla uzyskania 6x1A potrzebny byłby zasilacz 5V 6A, co może być trudne do znalezienia. Alternatywnie, ładowarka 6x USB 5A dzieli moc, co skutkuje natężeniem 0.8A na port przy pełnym obciążeniu. W przypadku ładowarek z dwoma portami, natężenie podane na etykiecie jest ogólne, a nie na pojedynczy port, co zależy od konstrukcji producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA