Witam.
C i Ku to pasma, z tym że, tu poprawię kolegę eagleta, C nie jest żadko używane ale nie użwane u nas, pasmo C nagminnie stosują egzotyczne kraje z egzotycznych satelitów (arabskie na przykład, w USA też coś tam leci i w Rosji do niedawna, nie wiem czy jeszcze-ale to też egzotyczne kraje jak by nie było

). DNR to redukcja szumów. Jeśli tunerek ma więcej niż 4-5lat to raczej generatora Diseqc nie posiada. Dokładany był w późniejszym czasie, nawet do tunków bez grafiki ekranowej (np morgansy, wyglądały jak przerośnięta mydelniczka a jedynym objawem świadczącym o działaniu generatora była kropka na wyświetlaczu). Wyjątkiem tu są starsze tunery które już z 6lat temu miały generator np Pace 238G (jeśli dobrze pamiętam symbol) albo pewien model Grundiga sprzedawany swego czasu w sieciach hipermarketów. Był to tunek jednowejściowy a w instrukcji ani na panelu przednim nie było opisu że posiada DiseqC. Wyczaiłem go przypadkiem u klienta który zażyczył sobie "zeza" na astrę, kiedy z hotbirda zaczęły wypadać polskie programy.
Zastanowiła mnie wtedy mnogość ustawień LNB w menu tunera. Zacząłem kombinować pod tym kątem i okazało się że słusznie.DiseqC działa do dziś. Wnioski są takie: jeśli tuner ma ok 4-5lat, weź go do kogoś kto ma układ antenowy "zez" + DiseqC i pokombinuj z ustawieniami, może akurat ma generator. Jeśli nie, to zostaje ci przeł. mechaniczny lub na pilota, albo 12V po ósmej nodze "euro".
Pozdrawiam.