logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie DISEqC z analogowego tunera - jak to zrobić?

Jaremko 02 Mar 2005 20:22 2168 6
REKLAMA
  • #1 1280706
    Jaremko
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam, z tego co przeczytałem w kilku postach o switchu DISEqC jest on sterowany specjalnym sygnałem z tunera. Mam jakiś stary tuner analogowy z jednym wejściem w.cz i nie wiem jak sterować owym switchem z tego tunera. W pilocie są jakieś dwa nieznane mi przyciski: C/Ku oraz DNR. Czy jest to w ogóle możliwe żeby nie można było sterować switchem DISEqC z tunera analogowego? Czy pozostaje mi tylko zrobić ordynarny przełącznik i sobie przełączać konwertery? Z góry dziękuję za rzeczową pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1281004
    eaglet
    Poziom 14  
    C/Ku to sa pasma w jakich nadawany jest sygnal z satelity
    C zadko juz uzywane Ku w tym praktycznie wszystkie satelity nadaja.
    Nie wiem co to DNR w tunerach nie spotaklem sie.
    Mozna sie bawic w zakup generatora syganalu do sterowania tym przelacznikiem ale sie nie oplaca, lepiej kupic prosty przelacznik sterowany napieciem z 8 nozki euro w tunerze gniazdo tv.
    Zmiana napiecia nastepuje za pomoca wcisniecia na pilocie tunera przycisku tvsat lub podobnego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1293906
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1294322
    samja
    Poziom 19  
    Witam.
    C i Ku to pasma, z tym że, tu poprawię kolegę eagleta, C nie jest żadko używane ale nie użwane u nas, pasmo C nagminnie stosują egzotyczne kraje z egzotycznych satelitów (arabskie na przykład, w USA też coś tam leci i w Rosji do niedawna, nie wiem czy jeszcze-ale to też egzotyczne kraje jak by nie było :ok: ). DNR to redukcja szumów. Jeśli tunerek ma więcej niż 4-5lat to raczej generatora Diseqc nie posiada. Dokładany był w późniejszym czasie, nawet do tunków bez grafiki ekranowej (np morgansy, wyglądały jak przerośnięta mydelniczka a jedynym objawem świadczącym o działaniu generatora była kropka na wyświetlaczu). Wyjątkiem tu są starsze tunery które już z 6lat temu miały generator np Pace 238G (jeśli dobrze pamiętam symbol) albo pewien model Grundiga sprzedawany swego czasu w sieciach hipermarketów. Był to tunek jednowejściowy a w instrukcji ani na panelu przednim nie było opisu że posiada DiseqC. Wyczaiłem go przypadkiem u klienta który zażyczył sobie "zeza" na astrę, kiedy z hotbirda zaczęły wypadać polskie programy.
    Zastanowiła mnie wtedy mnogość ustawień LNB w menu tunera. Zacząłem kombinować pod tym kątem i okazało się że słusznie.DiseqC działa do dziś. Wnioski są takie: jeśli tuner ma ok 4-5lat, weź go do kogoś kto ma układ antenowy "zez" + DiseqC i pokombinuj z ustawieniami, może akurat ma generator. Jeśli nie, to zostaje ci przeł. mechaniczny lub na pilota, albo 12V po ósmej nodze "euro".
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1294383
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1053
    "Peace" 238 (chociaż było ich kilka odmian) nie ma sterownika "diseq" tylko dwa wejścia (mam taki tuner od dawna). Przychylam się do porad kolegów, że najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie przełącznika sterowanego napięciem +12V z osmej nóżki "eurozłącza"!
  • Pomocny post
    #6 1294450
    samja
    Poziom 19  
    Witam ponownie.
    No właśnie nie pamiętam dokładnego symbolu, seria 238 miała obudowę z "primy" , a ten też był coś 238 z tym że w starej "budzie" z 220. Była to rzadkość na rynku i mało ich wtedy założyłem bo był sporo droższy od zwykłej "dwusetki" a co to DiseqC i do czego miał służyć, to jeszcze wtedy dokładnie nie było wiadomo. Zdarzało mi się je kupować na giełdzie, prawdopodobnie były z przemytu bo pierwsze sztuki nie miały menu po polsku.
    Pozdrawiam.
  • #7 1295078
    Jaremko
    Poziom 14  
    Dzięki, zastosowałem zwykły przekaźnik z odbiornikiem podczerwieni sterowanym z każdego pilota. W moim tunerze (tak nawiasem dodam że niezły zabytek ale śmiga ;)) nie ma możliwości przełączania TV/SAT. Na pinie 8 w EURO złączu napięcie jest cały czas dopóki nie wyłączę tunera. Więc dlatego zdecydowałem sie zastosować przedstawiony poniżej odbiornik. Dziękuję i pozdrawiam
    Załączniki:
    • Sterowanie DISEqC z analogowego tunera - jak to zrobić? odbiornik.jpg (24.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Sterowanie przełącznikiem DISEqC wymaga specjalnego sygnału generowanego przez tuner satelitarny. W przypadku starych tunerów analogowych, które zwykle nie posiadają funkcji DISEqC, nie ma możliwości sterowania takim przełącznikiem bez dodatkowego sprzętu. Przyciski C/Ku na pilocie odnoszą się do wyboru pasma satelitarnego (C lub Ku), natomiast DNR oznacza redukcję szumów i nie jest związany ze sterowaniem DISEqC. W tunerach analogowych bez menu ekranowego i oznaczenia "DiSEqC 1.0" na panelu, funkcja ta zazwyczaj nie występuje. Rozwiązaniem jest zastosowanie prostego przełącznika sterowanego napięciem +12V z pinu 8 eurozłącza tunera lub użycie zewnętrznego przekaźnika sterowanego odbiornikiem podczerwieni, co pozwala na manualne przełączanie konwerterów bez funkcji DISEqC. W dyskusji wspomniano modele tunerów takie jak Pace 238G i Grundig, które w niektórych wersjach mogły mieć ograniczone funkcje sterowania, jednak większość analogowych tunerów nie obsługuje DISEqC.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA