logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać układ pierścieniowy dla LED 12V w podwieszanym suficie?

krakol 08 Cze 2013 13:53 2775 7
REKLAMA
  • #1 12395424
    krakol
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,

Chciałbym się dowiedzieć najlepiej zobaczyć rysunek jak wygląda układ pierścieniowy. Zamierzam w podwieszanym suficie umieścić ledowe oświetlenie punktowe na 12V. Z informacji jakie wyczytałem najlepiej aby uniknąć sytuacji, że końcowe ledy świecą nie tak jasno jak reszta wykonać tą instalację z wykorzystaniem układu pierścieniowego. Za nic w świecie nie mogę znaleźć jakiegokolwiek schematu, który pomógł zrozumieć ten model.
  • REKLAMA
  • #2 12395457
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    Chyba chodzi o to że aby uniknąć nierównomiernego świecenia diod LED trzeba ZAPĘTLIĆ obwód z diodami LED tz. połączyć początek z końcem obwodu...
  • REKLAMA
  • #3 12397865
    krakol
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    czyli robię okrąg na + drugi na - wpinam w niego ledy i do okręgów podpinam zasilanie?
  • REKLAMA
  • #4 12397911
    BILGO
    Poziom 38  
    Laczysz + z + i -z- i podlaczasz zasilanie.
  • #5 12398395
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    Nie gwarantuje to jednak "takiego samego świecenia" wszystkich LEDów. Spadki napięcia w tym obwodzie również występują i należy je obliczyć. Nie da się jednak tu zastosować tak prostych wzorów jak dla zwykłego układu promieniowego.
  • #6 12398529
    BILGO
    Poziom 38  
    TWK napisał:
    Spadki napięcia w tym obwodzie również występują

Summa summarum w każdym obwodzie występują spadki napięcia, i nie się ich ominąć (nie licząc nadprzewodników).. ;)
  • REKLAMA
  • #7 12398654
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Oczywiście. Ale tu bardziej chodzi o spadek równomierny, na wszystkich odbiornikach prawie jednakowy.
  • #8 12398707
    BILGO
    Poziom 38  
    elpapiotr napisał:
    Ale tu bardziej chodzi o spadek równomierny, na wszystkich odbiornikach prawie jednakowy.

I z tym się zgodzę...
    W przypadku oświetlenia LED dużo łatwiej uzyskać równomierność świecenia nawet w długich obwodach z racji na niewielki pobór prądu...
    Ostatnio zakładałem dwa obwody 12m taśm LED które zapętliłem i wszystko równomiernie świeci więc według mnie nie ma co się rozwodzić nad równomiernością świecenia w przypadku taśm LED.
    Gorzej z oświetleniem halogenowym... ale wszystko można zrekompensować odpowiednimi połączeniami jak przekrojami przewodów co jest kluczowe.

Podsumowanie tematu

✨ Aby wykonać układ pierścieniowy dla oświetlenia LED 12V w podwieszanym suficie, należy połączyć diody LED w sposób zapętlony, łącząc początek obwodu z jego końcem. Zasilanie podłącza się do obu okręgów, co ma na celu uzyskanie równomiernego świecenia diod. Należy jednak pamiętać, że spadki napięcia mogą występować w obwodzie, co może wpłynąć na jasność poszczególnych diod. W przypadku taśm LED, ze względu na niski pobór prądu, łatwiej jest osiągnąć równomierność świecenia, nawet w długich obwodach. Kluczowe jest również odpowiednie dobranie przekrojów przewodów, aby zminimalizować straty napięcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA