logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"Plik zawierał wirusa i został usunięty" - nie można pobierać plików

kaem 09 Cze 2013 01:34 16020 11
REKLAMA
  • #1 12397501
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 296
    Na laptopie mam Windows Vista i IE9. Od pewnego czasu (chyba od ostatniej automatycznej aktualizacji) nie mogę niczego pobierać np. pdf do otwarcia, ponieważ od razu pojawia się alarm "Plik zawierał wirusa i został usunięty". Moim zdaniem to fałszywe alarmy. Czy można jakoś wyłączyć ten dodatek, który blokuje ściaganie czegokolwiek z internetu? I dlaczego tak się dzieje? Na jakiej podstawie system (IE?) twierdzi, że jest wirus? Antywirus nic nie sygnalizuje, są to ewidentnie komunikaty od IE.
  • REKLAMA
  • #2 12397686
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Ogólnie to radzę przejść na inną przeglądarkę, IE nie jest dobrą lepiej korzystać z Mozilla Firefox, Opera czy Chrome.
    Podaj jaki masz program antywirusowy.
    Zrób na początek skan Malwarebytes Anty Malware i ADW Cleaner.
  • #3 12399828
    kaem
    Poziom 29  
    Avira Free Antivirus. Kilka dni temu zrobiłem skan systemu i jeden plik poszedł do kwarantanny. Jakoś właśnie od tego czasu jest ten problem, bo też właśnie wtedy napatoczyła mi się jakaś aktualizacja.
  • REKLAMA
  • #4 12402120
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    To zrób skan w trybie awaryjnym najlepiej przez:
    kasiunia7777 napisał:
    Malwarebytes Anty Malware i ADW Cleaner.
  • #5 12404442
    lukasz18dg
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Jakiś screen tegoż błędu by się przydał. Ponieważ objawy mogą dotyczyć antywirusa, wirusa, dodatkami jakimiś do IE.
    Oczywiście przeskanowanie systemu nikomu nie zaszkodzi. Zawsze to czyściejszy system.
  • #6 12419676
    kaem
    Poziom 29  
    Przeskanowałem Malwarebytesem i poniżej log.
    Jest jeszcze jeden problem, być może związany z tym powyższym. Mianowicie, nie można też zapisywać załączników z maili. Przy próbie zapisania załącznika (np. na pulpit) pojawia się okienko "Wykonanie polecenia nie powiodło się".
    Załączniki:
    • mbam-log-2013-06-15 (15-47-53).txt (2.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 12419744
    lukasz18dg
    Poziom 16  
    Można prosić o screena tego błędu? Może to bardzo pomóc w diagnostyce tegoż błędu.
    I proszę o przeskanowanie komputera tym programem: AdwCleaner
  • REKLAMA
  • #8 12446066
    kaem
    Poziom 29  
    Przykładowo wygląda to tak:

• REKLAMA
  • #9 12453017
    lukasz18dg
    Poziom 16  
    Proszę sprawdzić ustawienia zapory systemu Windows lub antywirusa.
    I proszę pokazać screena z aktualnej działalności programu antywirusowego, tzn co gdzie i na jakiej stronie usunął.
    Następnie proszę wyłączyć antywirusa i następnie pobrać tylko ten zaufany plik i później sprawdzić czy aby nie zawiera wirusa.
    Np poprzez tą stronę.
    Link
  • #10 12459801
    kaem
    Poziom 29  
    Niestety, nie mogę wejść do ustawień zapory z następującego powodu:

Poza tym: zmieniłem przeglądarkę na Firefoxa i... kolejny dziwny problem. Plik PDF w przeglądarce otwiera się poprawnie, ale gdy chce zapisać go np. na pulpicie, to zamiast pliku o oryginalnej nazwie, na pulpicie zapisuje się... pusty folder "Pulpit" :D
    Co jest do diabła? Czy w tej Viście już nic nie może działać normalnie?
  • #11 12486796
    lukasz18dg
    Poziom 16  
    Witam, Problem z tego co widzę leży w Zaporze Systemu Windows. I mówiąc krótko nie będę powtarzał mądrzejszych ode mnie. Dlatego proszę te dwa linki powinny pomóc w rozwiązaniu problemu.
    Link
    Link

Proszę uważać przy rejestrze, i radzę przed wykonaniem jakiekolwiek akcji w rejestrze zrobić kopię zapasową rejestru.
    Dobrze domyśliłem się, że system na którym pracujesz jest XP?
  • #12 12487355
    kaem
    Poziom 29  
    lukasz18dg napisał:
    Dobrze domyśliłem się, że system na którym pracujesz jest XP?

Nie. Problem dotyczył Visty. Dotyczył, bo już po reinstalce. Obawiam się tylko, że za jakiś czas problem się powtórzy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik z systemem Windows Vista i przeglądarką IE9 napotkał problem z pobieraniem plików, który objawia się komunikatem "Plik zawierał wirusa i został usunięty". Problemy zaczęły się po ostatniej aktualizacji i skanowaniu systemu programem Avira Free Antivirus, które wykryło złośliwy plik. Użytkownik rozważa wyłączenie dodatków w IE oraz sprawdzenie ustawień zapory systemu Windows. Inni uczestnicy dyskusji sugerują przejście na alternatywne przeglądarki, takie jak Mozilla Firefox, oraz wykonanie skanów za pomocą Malwarebytes i AdwCleaner. Po zmianie przeglądarki na Firefox, użytkownik napotkał dodatkowy problem z zapisywaniem plików, co może być związane z ustawieniami zapory. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie logów antywirusowych oraz ustawień zapory.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA