logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem - Internet Netia + telefon - szumy, trzaski, przerywanie połączenia

Astronaut Teemo 09 Cze 2013 13:02 4518 13
REKLAMA
  • #1 12398336
    Astronaut Teemo
    Poziom 2  
    Cześć!
    Chciałem opisać mój problem z internetem netii i może Wy będziecie w stanie mi pomóc, bo niestety mam wrażenie, że konsultanci z netii i technicy z TP robią mnie w konia...

Otóż mam internet+ telefon z netii na łączach TP. W umowie jest, że prędkość internetu jest tak wysoka, jak się da osiągnąć na moim łączu. Jeszcze do niedawna byłem zadowolony z tej usługi, bo internet osiągał prędkość od ok. 6 Mbit/s do 8 Mbit/s, co mnie satysfakcjonowało. Niestety kilka dni temu pojawiły się problemy z telefonem, a później z internetem. W telefonie ledwo da się cokolwiek usłyszeć, ze względu na trzaski i szumy, a internet rozłącza się średnio co 5 minut, a jak wraca to według speedtest.pl prędkość nie przekracza 2,5 Mbit/s. Zgłosiłem ten problem do Netii, która wysłała techników z TP. Oni sprawdzili łącze i stwierdzili, że u nich wszystko jest w porządku, natomiast problem jest u mnie w domu, bo powinienem mieć podłączenie do gniazdka telefonicznego kablem 4-żyłowym jednorodnym. Tak jak powiedzieli dzisiaj zamierzam taki kabel nabyć i wymienić. Jednak zdrowy rozsądek podpowiada mi, że to raczej nie w tym tkwi problem, ponieważ jeszcze kilka dni temu internet śmigał w porządku, a telefon działał elegancko, a ja przecież nie zmieniałem żadnej instalacji telefonicznej, ani nie bawiłem się kablami, więc dlaczego miałby się nagle pojawić ten problem z winy moich kabli? Proszę Was, drodzy forumowicze, o Wasze opinie, ponieważ ja jestem dosyć zielony w tym temacie i może rzeczywiście się mylę...

Dodam, że te mikrofiltry i inne pierdoły mam podłączone i są sprawne. Łącze sprawdzałem na dwóch routerach- Linksys WAG200G i TP-Link jakiś tam. Obecnie korzystam z Linksysa i poniżej wstawiam dane które mi się obecnie na nim wyświetlają :). Pozdrawiam serdecznie i czekam na burzę mózgów!! :)

Cytat:
    DSL CONNECTION
    DSL Status: Connected
    DSL Modulation Mode: MultiMode
    DSL Path Mode: Interleaved
    Downstream Rate: 3050 kbps
    Upstream Rate: 979 kbps
    Downstream Margin: 14 db
    Upstream Margin: 8 db
    Downstream Line Attenuation: 35 db
    Upstream Line Attenuation: 8.5 db
    Downstream Transmit Power: 0
    Upstream Transmit Power: 0
    PVC CONNECTION
    Encapsulation: RFC 2364 PPPoA
    Multiplexing: VC
    Qos: UBR
    Pcr Rate: 0
    Scr Rate: 0
    Autodetect: Disable
    VPI: 0
    VCI: 35
    Enable: Yes
    PVC Status: Up

Cytat:
    Gateway Information
    Firmware Version: 1.00.09
    MAC Address: 00:18:39:28:AE:29
    Current Time: 2013-06-09 12:00:39

Internet Connection
    Login Type RFC 2364 PPPoA
    Interface: Up
    IP Address: 81.219.137.58
    Subnet Mask: 255.255.255.255
    Default Gateway: 195.114.190.51
    DNS1: 62.233.233.233
    DNS2: 87.204.204.204
    DNS3:
    WINS:
  • REKLAMA
  • #2 12398363
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Odłącz wszystkie telefony i modemy od linii telefonicznej. Podłącz telefon do pierwszego gniazdka. Podnieś słuchawkę i naciśnij jedną cyfrę i wtedy powinna być cisza w słuchawce. Jak coś strzela/buczy/trzaska to zgłaszaj awarię.
    Gdy linia będzie OK to wtedy idzie pomyśleć o internecie.
  • REKLAMA
  • #3 12398368
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1226
    Padało chyba ostatnio u ciebie?
    Probleme leży prawdopodobnie w zalanych studzienkach kablowych.
  • #4 12398370
    fascynat
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    Próbowałeś podłączać telefon bezpośrednio do linii, po odpięciu wszystkich dodatkowych urządzeń typu filtry, router itp. (najlepiej bezpośrednio do kabla z TP S.A. z pominięcie wszelkiego rodzaju przedłużaczy, łączówek)? Wtedy także trzeszczy?
  • #5 12398406
    Astronaut Teemo
    Poziom 2  
    Heinzek napisał:
    Odłącz wszystkie telefony i modemy od linii telefonicznej. Podłącz telefon do pierwszego gniazdka. Podnieś słuchawkę i naciśnij jedną cyfrę i wtedy powinna być cisza w słuchawce. Jak coś strzela/buczy/trzaska to zgłaszaj awarię.
    Gdy linia będzie OK to wtedy idzie pomyśleć o internecie.

Rzeczywiście, szumy i trzaski zniknęły! ale niestety zostało takie jakby "buczenie". Co to oznacza?

Dodano po 1 [minuty]:

kwantor napisał:
    Padało chyba ostatnio u ciebie?
    Probleme leży prawdopodobnie w zalanych studzienkach kablowych.

Żadnych ulew nie widziałem ostatnio :P, może je przespałem :).
  • REKLAMA
  • #6 12398552
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Astronaut Teemo napisał:
    Rzeczywiście, szumy i trzaski zniknęły! ale niestety zostało takie jakby "buczenie". Co to oznacza?

buczenie jest szkodliwe ale nie aż tak bardzo. Teraz zostaw sam router i podaj parametry linii.
  • #7 12399101
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Buczenie może być oznaką utraty izolacji przez linię, braku ciągłości ekranu. Tłumienie down niewspółmierne z up i znacznie obcięta synchronizacja. Zrób screen przy odłączonych wszystkich urządzeniach.
    Tłumić może uszkodzony aparat (nawet za filtrem), może być to uszkodzenie linii (bardziej prawdopodobne).
  • #8 12399209
    Astronaut Teemo
    Poziom 2  
    wrzucam speedtesty:

Przed odłączeniem telefonu: Problem - Internet Netia + telefon - szumy, trzaski, przerywanie połączenia

Po odłączeniu telefonu: Problem - Internet Netia + telefon - szumy, trzaski, przerywanie połączenia

I dane z routera po odłączeniu telefonów:
    Cytat:

Downstream Rate: 4929 kbps
    Upstream Rate: 1047 kbps
    Downstream Margin: 9 db

I screen z ogólnych ustawień routera:
    http://imageshack.us/photo/my-images/801/skanrouter.jpg/

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze zrobiłem reboot i wstawiam dane po nim:
    Cytat:
    Downstream Rate: 5737 kbps
    Upstream Rate: 1071 kbps
    Downstream Margin: 6 db

Dodano po 8 [minuty]:

No i przed chwilą był disconnect!

Problem - Internet Netia + telefon - szumy, trzaski, przerywanie połączenia
  • #9 12399284
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Niestety, nic nie pomogą statystyki bez synchronizacji :cry: . Wklej z działającego łącza.
  • #10 12399290
    kwantor
    Poziom 38  
    Astronaut Teemo napisał:
    Żadnych ulew nie widziałem ostatnio , może je przespałem .

to nie mieszkasz w polsce?
    Smiejesz sie z tego, ale zapewniam cię że nie słusznie i nie szukaj problemów w ruterze i tp. Na nic też testy i logi.
    Brum sieci i trzaski sugerują problem z łączami.
    Nie wykluczone, że w twoim mieszkaniu, ale raczej przed.
    Gdzie, to już nie moja sprawa.
  • #11 12399314
    Astronaut Teemo
    Poziom 2  
    andk1eltd napisał:
    Niestety, nic nie pomogą statystyki bez synchronizacji :cry: . Wklej z działającego łącza.

Co to znaczy? Gdzie takie statystyki znajdę? W polu cytowanym wklejałem statystyki podczas działania łącza!

Dodano po 1 [minuty]:

kwantor napisał:
    Astronaut Teemo napisał:
    Żadnych ulew nie widziałem ostatnio , może je przespałem .

to nie mieszkasz w polsce?
    Smiejesz sie z tego, ale zapewniam cię że nie słusznie i nie szukaj problemów w ruterze i tp. Na nic też testy i logi.
    Brum sieci i trzaski sugerują problem z łączami.
    Nie wykluczone, że w twoim mieszkaniu, ale raczej przed.
    Gdzie, to już nie moja sprawa.

Nie śmieje się, ale byli wcześniej technicy, i mówili, że sprawdzali "swoją skrzynkę" i że tam wszystko gra. Co w takiej sytuacji zrobić? Sprawdzili też skrzynkę przed moim domem. Jedyne co doradzili, to jakiś kabel 4-żyłowy jednorodny...
  • REKLAMA
  • #12 12399648
    fascynat
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    Kolego skoro po odłączeniu urządzeń od linii i podpięciu samego telefonu nie słychać trzasków tzn., że z Twoją linią w domu coś jest nie w porządku.
    Słyszysz buczenie, to podłącz inny telefon i upewnij się, że to nie wina aparatu który używasz. Jeżeli nadal będzie buczało, to zgłaszaj buczenie w aparacie podpiętym bezpośrednio do linii.
    Napisz może dokładnie kiedy pojawiają się te trzaski w telefonie i jak wygląda Twoja linia w domu, jak podłączasz się do linii TP SA (co masz pomiędzy linią a miejscem podłączenia urządzeń?).
    Napisz może jak wygląda sprawa synchronizacji, czy po zsynchronizowaniu z centralą "trzyma", czy zrywa.
    Jeżeli trzaski, zakłócenia w telefonie pojawiają się po podłączeniu routera i filtrów, to znaczy, że coś z filtrami może być nie w porządku.
    Z pewnością jeżeli masz standardowe łącze, to linia wymaga 2-ch żył i te 4, o których wspominasz, w niczym z pewnością nie pomogą.
    Jeżeli przedtem działało na 2, to i nadal będzie działać.
    A odnośnie skrzynki teletechnicznej, to jak sądzę nie ty do niej podłączałeś kabel i doprowadzałeś do domu tylko fachowcy. Powinni też sprawdzić linię na jej zakończeniu, czyli w Twoim domu.
  • #13 12399650
    kwantor
    Poziom 38  
    Astronaut Teemo napisał:
    Jedyne co doradzili, to jakiś kabel 4-żyłowy jednorodny...
    Cóż, zastosuj się do tych rad.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z usługą internetową i telefoniczną od Netii, które objawiają się trzaskami i szumami w telefonie oraz częstymi rozłączeniami internetu. Po odłączeniu dodatkowych urządzeń, trzaski zniknęły, ale pozostało buczenie. Użytkownik został poinformowany, że problem może leżeć w uszkodzonej linii telefonicznej lub niewłaściwym podłączeniu. Rekomendacje obejmują podłączenie telefonu bezpośrednio do linii TP, sprawdzenie filtrów oraz ewentualną wymianę kabla na 4-żyłowy jednorodny. Użytkownik dostarczył również wyniki testów prędkości, które wskazują na problemy z synchronizacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA