logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega A 2.0 - jak odczytać kody błędów bez interfejsu?

hihohaho 02 Mar 2005 23:41 2100 7
REKLAMA
  • #1 1281381
    hihohaho
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Czy ktoś może podpowiedzieć mi jak sprawdzić kody błęów w samochodzie jak w temacie??? Czy da się to zrobić w jakiś protszy sposób niż za pomocą interfejsu i odpowiedniego oprogramowania???
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1281506
    WBART
    Poziom 19  
    Ocena: 156
    z prawej strony przy kilichu mcpersona masz kostkę , trzeba zewrzeć a i b , włączyć zapłon i odczytać kody
  • REKLAMA
  • #3 1281520
    hihohaho
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    A czy mógłbym prosić o jakieś dokładniejsze instrukcje??? Tzn. gdzie odczytać te kody i co jaki kod oznacza.
  • REKLAMA
  • #4 1281526
    WBART
    Poziom 19  
    Ocena: 156
    kody odczytuje się z mignięć kontrolki diagnostyki silnika a kodów to trochę jest prześlę jutro
  • REKLAMA
  • #5 1373005
    randolph
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    oj, dzisaj i mnie trafiła kontrolka w Omedze :-( , w downloadzie nie moge znależć kodów do Omegi-A, czy mógłbym prosic tez kody na priva .Z góry dziekuję.
  • #6 1374441
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Złącze 10-cio pinowe znajduje się w skrzynce bezpieczników lub w komorze silnika koło McPersona i jak wcześniej pisano należy zmostkować styki A i B i po włączeniu stacyjki kontrolka silnika będzie emitować będzie KODy. Będą serie dwucyfrowe seria dziesiątek i jednostek trwać będzie ok 1 sek przedzielone krutkimi pauzami i nieco dłuższa pauza będzie oddzielać serie od siebie. i tak np KOD 42 to cztery 1-sek błyski krótka pauza i 2 1-sek błyski. Na początku jest KOD "12" który oznacza rozpoczęcie procedury a następnie po kolei następne kody powtarzane trzy razy. Jeżeli nie ma żadnych błędów to będzie tylko KOD 12. Jeżeli wyświetlisz jakieś KODy to napisz albo poszukaj gdzieś ich znaczenie.
  • #7 1405766
    rito
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    ja też bym prosił o liste kodów do omegi 2.0 A
  • #8 1441493
    topcio1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    kolejka jest widze długa,mogę sie i ja załapać na kody: marcinlipert(_at_)tlen.pl

Podsumowanie tematu

✨ W celu odczytania kodów błędów w samochodzie Opel Omega A 2.0 bez użycia interfejsu diagnostycznego, należy zlokalizować 10-pinowe złącze diagnostyczne, które znajduje się w skrzynce bezpieczników lub w komorze silnika obok elementu McPersona. Następnie należy zewrzeć styki oznaczone jako A i B oraz włączyć zapłon. Kody błędów są sygnalizowane przez miganie kontrolki diagnostyki silnika w seriach dwucyfrowych, gdzie każda cyfra jest reprezentowana przez odpowiednią liczbę jednosekundowych mignięć, oddzielonych krótkimi pauzami, a dłuższa pauza oddziela kolejne kody. Procedura rozpoczyna się kodem "12", który oznacza start odczytu. Brak błędów sygnalizowany jest wyłącznie kodem "12". Kody powtarzane są trzykrotnie. Użytkownicy poszukują listy znaczeń poszczególnych kodów, która nie została udostępniona w dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA