logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do blokowania plików z rozszerzenie exe - pytanie

grinko105 12 Cze 2013 10:27 1569 4
REKLAMA
  • #1 12408837
    grinko105
    Poziom 9  
    Witam wszystkich,

mam mały problem z aplikacjami exe w firmie:

potrzebowałbym program który będzie blokował możliwość instalacji aplikacji z rozszerzeniem "exe" na poszczególnych komputerach, tak aby ludzie nie mogli instalować wszelkiego rodzaju niepotrzebnych aplikacji, niezwiązanych z pracą :)

Program potrzebny na Windows 7 Home, Ulitimate, Pro.

Próbowałem poniższego rozwiązania, niestety bez rezultatów:

AppLocker - zgodnie z manualnem

Proszę o jakąś sugestie, propozycję softu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12409136
    p1orun
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    gdy pracujecie to używacie konta administratora czy zwykłego użytkownika ?
  • REKLAMA
  • #3 12409367
    grinko105
    Poziom 9  
    Używamy najczęściej konta administratora, wolałbym nie wchodzić w temat user-admin, bo to rozwiązanie znam.

Zależałoby mi bardziej na wybraniu jakiegoś softu, może darmowego (nie antywirus) do blokady wspomnianych plików exe.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 12410525
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Jeżeli użytkownik będzie pracował z prawami administratora to bez problemu skiluje (czy tak to się pisze?) oprogramowanie blokujące i zainstaluje co będzie chciał. Dlatego razem z instalacją oprogramowania blokującego warto również postarać się o to żeby użytkownicy pracowali na kontach bez praw administratora. Po za tym oprócz programów wymagających instalacji są również programy portable i na takie blokada może nie zadziałać.
  • #5 12412136
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Uściślij, proszę, bowiem pisanie w jednym ciągu o *.exe i postulat
    grinko105 napisał:
    aby ludzie nie mogli instalować wszelkiego rodzaju niepotrzebnych aplikacji
    to nie jest, a przynjamniej nie musi być, to samo.
    W "wyższych" wersjach Windows 7 można pewnie z gpedit skorzystać i zabronić globalnie instalacji. Tyle tylko, że takie "bezwyjątkowe" działanie może być denerwujące i dla Ciebie (gdy będzie trzeba "coś potrzebnego" zainstalować.
    Tego warunku związanego z niechęcią do ograniczenia uprawnień Użytkowników nie rozumiem, a w tyle głowy mam cały czas te same wątpliwości, którym dał wyraz iagre.

Wracając do sedna sprawy - sprawdź czy AppLocker* nie spełni Twoich oczekiwań (choć liczyć się musisz z tym, że to i tak działa w oparciu o gpedit).

*Opisy - i nie tylko - od ręki dostępne w sieci.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
REKLAMA