logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak ograniczyć wybrane konto nie w standardowy sposób

arkadiusz1988 17 Wrz 2006 22:41 1235 6
REKLAMA
  • #1 3030570
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    witam, chciałbym zabezpieczyć swój komputer ale tylko wybrany profil, aby pliki exe nie mogły się odpalać i aby nie dało się ich nigdzie na dysku umieścić, można je ściągać z internetu, ale żeby się poprostu nie odpalały i na wybranych kontach aby się nie odpalały programy pliki z dysku i również nad jakimś zabezpieczeniem przed usunięciami plików, prosze o pomoc pozdrawiam serdecznie pa

ps. win xp he
  • REKLAMA
  • #2 3030580
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam,

Cytat:
    aby pliki exe nie mogły się odpalać

Kiedy wyłączysz pliki exe, to nic się nie uruchomi. W zasadach grupy (gpedit.msc), jeśli dobrze pamiętam możesz określić które programy mogą, a które nie mogą być uruchamiane, wystarczy poszukać tego ustawienia.

Co do usuwania plików, w "Opcjach folderów" odznacz "użyj prostego udostępniania.." i teraz możesz dowolnie edytować zabezpieczenia dla plików w jego właściwościach.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #3 3030623
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    krzychoocpp, ja właśnie chcem aby pliki które są ściągane przez innych użytkowników z internetu niż Ja były blokowane i nie dostępne do instalacji...., a tego "Co do usuwania plików, w "Opcjach folderów" odznacz "użyj prostego udostępniania.." " jakos nie moge znaleść jestem w opcjach folderów i nie mam tego proszę o pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3030990
    arkadiusz1988
    Poziom 15  
    witam, a ja gdy wpisuje w uriuchom "gpedit.msc" nie działa nie otwiera się nic tylko wyskakuje błąd "ststem windows nie może odnaleść pliku "gpedit.msc" , upewnij się że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie..........", ja mam win xp he sp1 proszę o pomoc pozdrawiam pa
  • REKLAMA
  • #6 3038235
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Jeśli ktoś ma ograniczone konto nie może dokonać w edytorze zmian, ale edytor się uruchomi. Nie używałem wersji He więc trudno mi odpowiedzieć czy jest tam też ten edytor, w zasadach grup nie doczytałem się czy ta wersja jest obsługiwana. Pisownia bez cudzysłowu i z cudzysłowem też uruchamia zasady grup.
  • #7 3038264
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Windows XP Home Edition nie ma edytora zasad grup gpedit.msc, edytor jest tylko w wersji Professional http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=16099.
    http://www.pcworld.pl/artykuly/47024.html

Odnośnie blokowania plików *exe poczytaj też np.:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic399973.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic425032.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zabezpieczenia wybranego konta użytkownika w systemie Windows XP Home Edition przed uruchamianiem plików .exe oraz przed ich umieszczaniem i usuwaniem na dysku. Standardowa metoda z użyciem edytora zasad grup (gpedit.msc) umożliwia blokowanie uruchamiania wybranych programów, jednak narzędzie to jest dostępne tylko w wersji Professional, a nie w Home Edition. W Windows XP Home Edition brak gpedit.msc uniemożliwia zastosowanie tej metody. Alternatywnie sugerowano modyfikację uprawnień plików poprzez wyłączenie prostego udostępniania w opcjach folderów, co pozwala na bardziej szczegółowe zarządzanie zabezpieczeniami plików, jednak użytkownik miał trudności ze znalezieniem tej opcji. Podano również linki do forów i artykułów omawiających blokowanie plików .exe i zabezpieczenia kont użytkowników. Wskazano, że ograniczone konto użytkownika nie może samodzielnie zmieniać ustawień zabezpieczeń, co jest istotne przy wdrażaniu takich restrykcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA