logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia E52 - Nie ładuje, po podłączeniu do kompa nie ładuje-nie widzi urządzenia

lukaszins 12 Cze 2013 11:29 4494 6
REKLAMA
  • #1 12409009
    lukaszins
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Mam pytanie do zorientowanych. Przeszukałem podobne tematy na forum ale nie znalazłem tego co dotyczy mojego telefonu. Byłbym wdzięczny za wskazówki.
    Jak w temacie, telefon po podłączeniu do ładowarki nie ładuje się (brak postępu ładowania), po podłączeniu do usb również, komputer nie wykrywa nowego urządzenia. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy po prostu moja wina. Kiedyś nie mając przy sobie oryginalnej ładowarki podłączyłem do ładowania za pomocą ładowarki samsung, telefon zaczął się ładować po czym po chwili przestał i od tego momentu w taki sposób się zachowuje. Podejrzewałem gniazdo ładowania lecz byłem z nim w serwisie i podobno to inna przyczyna. Podobno to wina procesora.
    Poza tą usterką telefon jest sprawny, tzn dzwoni, nie gubi zasięgu, wszystkie inne części telefonu są sprawne. Korzystam z niego ładując baterię w innym telefonie. Jest to jedynie trochę męczące (ciągłe przekładanie). Czy są jakieś inne możliwości niż procesor? Jeśli nie to czy w ogóle jest opłacalne naprawianie tego procesora, pewnie wymiana całej płyty...
  • REKLAMA
  • #2 12409031
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Procesora się nie wymienia.
    Schemat przed siebie i masz wszystko jasne.
    Gniazdo, N3301, D3300, GAZOO, procesor i drobnica w okolicach.
  • REKLAMA
  • #3 12461161
    lukaszins
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzięki za b. szybką odpowiedź ale to mi nic nie mówi... domyślam się, że dla Ciebie to jasne ale dla mnie nie. Znajdę na schemacie te elementy i co mi to da?
  • REKLAMA
  • #4 12627486
    awu
    Poziom 12  
    Wskazówki grubasa są jak najbardziej słuszne.
    Z tym, że zanim udamy się po wymianę płyty dobrze byłoby podgrzać hotgun'em wskazane układy: D3300 i N3301. Może pomóc, mi identyczne problemy ten sposób rozwiązał. I jeszcze sprawdź cewkę L3305 czy nie ma przerwy.
  • REKLAMA
  • #5 14241010
    rikimaru99
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam, odgrzeje kotleta, i ja mam problem z ładowaniem e52. Podłączam ładowarkę i nic. Pod kompa i nic. Rozebrałem tel i oblukałem płytę główną - i teraz mam pytanie czy w miejscu zaznaczoym na czerwono powiniem byc jakis element ? Jaki?
    Proszę o pomoc w twj sprawie.
    Nokia E52 - Nie ładuje, po podłączeniu do kompa nie ładuje-nie widzi urządzenia
  • #6 14242021
    kendzierz1
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Jest to kondensator C3310 10 nF
  • #7 14258647
    rikimaru99
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    ... ok, dziękuję. Wstawiłem 100 nF bo innego nie miałem (może być?) Teraz jest tak że tel zaczął reagować na wpięcie ładowarki ale łąduje parę minut i twierdzi że bateria naładowana. Czy to może być spowodowane inną wartością tego wstawionego kondensatora? ( ... ale żeby to miało aż takie znaczenie?). Dalej od tego zaznaczonego miejsca jadąc w prawo mamy 2 kondensatory i dalej ten większy element (ma zaśniedziałe lutu) to jest cewka czy co? Jeśli tak to jaka i czy można ją jakąś zastąpić (pytam o coś nieoryginalnego o innej nieco wartrości). Proszę o odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowaniem telefonu Nokia E52, który nie ładuje się ani po podłączeniu do ładowarki, ani do komputera, który nie wykrywa urządzenia. Podejrzewa uszkodzenie gniazda ładowania lub procesora, jednak serwis wskazał na inną przyczynę. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia diagnostyczne, w tym podgrzewanie układów D3300 i N3301 oraz sprawdzenie cewki L3305. Użytkownicy dzielą się również informacjami o kondensatorze C3310, który może być uszkodzony, oraz o wpływie jego wartości na działanie telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA