logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Źródło sterowane i met. potencjałów węzłowych

SU_szarka 13 Cze 2013 02:01 1902 1
REKLAMA
  • #1 12412085
    SU_szarka
    Poziom 9  
    witam, mam problem z zadaniem które należy rozwiązać metodą potencjałów węzłowych
    mianowicie gdy układam równanie macierzowe do tego zadania a potem układ równań to mam 3 niewiadome v1 v2 i i4 czego nie da się rozwiązać 2 równaniami, a jak w układaniu tych równań próbuje pominąć to źródło sterowane to mi wychodzą złe wyniki co mogę robić nie tak?
    pzdr
  • REKLAMA
  • #2 12412091
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    SU_szarka napisał:
    witam, mam problem z zadaniem które należy rozwiązać metodą potencjałów węzłowych
    mianowicie gdy układam równanie macierzowe do tego zadania a potem układ równań to mam 3 niewiadome v1 v2 i i4 czego nie da się rozwiązać 2 równaniami, a jak w układaniu tych równań próbuje pominąć to źródło sterowane to mi wychodzą złe wyniki co mogę robić nie tak?
    pzdr
    Pisownia ohydna...
    Jak to trzy niewiadome? Widzę na schemacie dwa niezależne węzły, więc na MPW należy napisać dwa niezależne równania.
    Wszystko inne, jest do opisania poprzez owe poszukiwane wartości potencjałów węzłów V1 oraz V2 (zobacz jak poprawnie należy to pisać).
    Pytanie Twoje jest grubo poniżej poziomu piaskownicy - i jednoznacznie implikuje, żeś tu mocno niedouczony(a) - a właściwe miejsce tego tematu jest w koszu.

W ramach "tygodnia litości" nad biednymi studentami - a przygotowującymi się do letniej sesji egzaminacyjnej - masz moje obliczenia sprawdzające:
REKLAMA