logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozwiązanie zadania(potencjałów węzłowych/prądów oczkowych)

Ludwic 22 Lut 2011 23:09 4543 3
REKLAMA
  • #1 9190071
    Ludwic
    Poziom 10  
    Witam, spotkałem się z takim zadaniem. Zastanawiam się nad wyborem metody i doszedłem do wniosku, że lepszą będzie metoda potencjałów węzłowych przy uziemieniu węzła 4. Dobrą metodę wybrałem i dobry węzeł uziemiłem ?
  • REKLAMA
  • #2 9190254
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    Ludwic napisał:
    Witam, spotkałem się z takim zadaniem. Zastanawiam się nad wyborem metody i doszedłem do wniosku, że lepszą będzie metoda potencjałów węzłowych przy uziemieniu węzła 4. Dobrą metodę wybrałem i dobry węzeł uziemiłem ?
    za węzeł odniesienia, uziemiony, w Metodzie Potencjałów Węzłowych - MPW - z reguły przyjmuje się ten węzeł do którego dochodzi największa liczba gałęzi.
    Tak więc wybór - 'rozniesionego' - węzła oznaczonego węzłami składowymi; 4, 5, 6, 8 jest tu wyborem poprawnym.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9199305
    Ludwic
    Poziom 10  
    Ułożyłem przy uziemieniu węzła 4 ,czyli potencjał węzłów 6,5,8,4 = 0
    Jak ktoś może to niech sprawdzi te równania.

• #4 9199546
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Ludwic napisał:
    Ułożyłem przy uziemieniu węzła 4 ,czyli potencjał węzłów 6,5,8,4 = 0
    Jak ktoś może to niech sprawdzi te równania.

Mogłoby być gdybyś zauważył, że ostatnie - czwarte - równanie jest po lewej stronie znaku równości iloczynem, a po prawej jest zero oraz wyciągnął z tego faktu właściwy wniosek.
    Jakby nie było, to w/w trywializm w czwartym równaniu widać 'jak na dłoni" na schemacie ... :idea: :D
REKLAMA