logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq 6735s - Brak obrazu, migająca dioda obok obok caps locka

Ted07 13 Cze 2013 20:24 3555 10
REKLAMA
  • #1 12414219
    Ted07
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Witam,

Mam następujący problem z moim laptopem HP Compaq 6735s.
    Po włączeniu przycisku power, brak jest obrazu i miga 5x dioda obok caps locka, obraz się nie pojawia.

Laptop dałem do serwisu aby stwierdzili dokładnie co jest uszkodzone.
    Serwis po 2 tygodniach zadzwonił i powiedział, że jest uszkodzony jeden z mostków na płycie głównej.

Mam pytanie czy można coś z tym zrobić jeżeli jest uszkodzony jeden z mostków na płycie głównej??? Można coś prze-lutować czy konieczna będzie wymiana płyty głównej?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12414306
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Ocena: 43
    Tak wymienić mostek. Jeżeli to dobry serwis to laptop na części albo do puchy, bo wymiana będzie droższa od samego laptopa. Jeżeli to serwis z koziej trąby to wymienił bym pastę i thermalpady, miałem podobny problem tyle że z dv5, komunikat wskazywał na uszkodzenie gpu, a okazało się ze się grzał.
    Masz opisane komunikaty w instrukcji.
  • #3 12414393
    waldinhopl
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Tutaj siedzi ATI RADEON HD 3200 - grafika z mostkiem północnym w jednym. Układ sam w sobie wadliwy i potrzebna jest jego wymiana na nowy pozbawiony tej wady. Nie żaden reballing czy wygrzanie. Taka usługa to koszt minimum 300zł jak dobrze trafisz (układ około 150 i tyle samo wymiana). Większość pseudoserwisów Ci tego nie naprawi tak jak trzeba a wtedy problem powróci.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 12414849
    waldinhopl
    Poziom 19  
    No niestety te 300zł to raczej po znajomości, naprawa 500zł a taki komputer 550 cały i sprawny tylko też nie wiadomo ile pochodzi. Radzę tego sprzedać i kupić coś nowszego.
  • #6 12414854
    maylo
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    U mnie przy takim samym objawie (migający caps) padł turion - po wymianie laptop ruszył i chodzi do dziś.

GPU czyli HD3200 nie tyle co wadliwe - pod warunkiem jeśli pilnuje się temperatur i czyści wentylator.
  • REKLAMA
  • #7 12415378
    Ted07
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Laptop jak wrócił z serwisu to nawet działał kilka dni, bo powiedzieli mi że podgrzali, któryś z elementów. Ale jest to chwilowe rozwiązanie i za kilka dni padnie. I tak się stało.

1. Te objawy wskazują naprawdę na któryś z mostków na płycie?

Naprawa raczej nie wchodzi w grę w serwisie , bo przewyższa wartość laptopa.
    2. A czy mogę coś we własnym zakresie naprawić lub wymienić??? Czy musiałbym wymienić tutaj całą płytę główną?
  • #8 12415458
    maylo
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    A jesli tak to koledzy wyżej mają rację , uszk. karta graficzna. Do wymiany sam układ lub płyta główna (która i tak może paść za jakiś czas)
  • #9 12415917
    waldinhopl
    Poziom 19  
    To na 100% ten układ skoro podgrzali i działał. Sam tego nie zrobisz, potrzeba specjalnego sprzętu, wiedzy, umiejętności - doświadczenia.
  • #11 12416416
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 553
    Szukać płyty o ile będzie sprawna a nie z podgrzanym układem, sprzedać na części lub wymienić układ.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Compaq 6735s, który po włączeniu nie wyświetla obrazu, a dioda obok caps locka miga pięć razy. Serwis zdiagnozował uszkodzenie mostka na płycie głównej. Uczestnicy dyskusji sugerują, że naprawa może być kosztowna, a wymiana płyty głównej lub układu graficznego (ATI RADEON HD 3200) może być konieczna. Wskazują również na możliwość sprzedaży laptopa na części, ponieważ naprawa przewyższa jego wartość. Użytkownik rozważa opcje naprawy oraz poszukiwanie nowej płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA