logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus X54H - Jak zidentyfikować i wymienić spalony element na płycie K54LY?

4goth 13 Cze 2013 20:34 3834 7
REKLAMA
  • #1 12414259
    4goth
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam,

Mam laptopa Asus X54H do którego podłączono zasilacz uniwersalny lecz najprawdopodobniej nie zmieniono na nim napięcia i dostał więcej voltów niż wymagane 19.
    Efektem tego jest wypalony element, którego nie jestem w stanie zidentyfikować.
    Poniżej zdjęcie płyty:
    Asus X54H - Jak zidentyfikować i wymienić spalony element na płycie K54LY?

Oznaczenie płyty:
    K54LY MAIN BOARD
    REV. 2.0

Pytanie: co to za element i skąd można go nabyć (ewentualnie czym zamienić)?

Zastanawiam się też czy nic nie stało się układowi oznaczonemu jako P20B03, ale póki co chciałbym rozszyfrować spalony element.
  • REKLAMA
  • #2 12414793
    Michał 911
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Może dioda zenera, albo transil...
  • REKLAMA
  • #3 12414873
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Wygląda na dławik SMD. Podaj rezystancję w stosunku do masy z obu wyprowadzeń tego dławika.
  • #4 12415030
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    To jest rezystor 0,01Ω, 1W.
  • REKLAMA
  • #5 12415317
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 891
    Dołączę się do pytania i zapytam:
    'jaka jest przyczyna tak długiego oznaczania elementów'?

Nie wystarczyłoby zaczynać od 1? R1, C1 itd.
    Co autor miał na myśli pisząc 'PJP8107'?
    Skąd to się bierze?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 12415366
    4goth
    Poziom 14  
    Udało się zidentyfikować. Tak jak napisał boro jest to rezystor 0,01Ω/1W/1% w obudowie 1508.

Fakt - oznaczenia elementów są mocno zwichrowane :).

Dodano po 3 [godziny] 46 [minuty]:

Laptop się uruchamia, ale bez podłączonej ładowarki widnieje ikona, że laptop jest podłączony i jest ładowany.
    W chwili podpięcia zasilania ładuje "normalnie".
    W chwili kiedy laptop nie jest w ogóle podłączony oraz kabel zasilania jest odłączony świeci dioda ładowania.

No i teraz gdzie szukać? Nie mam niestety innej baterii, żeby sprawdzić czy to jej wina.
    Od czego jest na płycie układ P20B03 widniejący obok na zdjęciu - może to nim powinienem się zainteresować?

Dodano po 33 [minuty]:

Bez baterii na samym zasilaczy laptop ładnie pracuje, dioda ładowania nie świeci.
  • #7 12416007
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Na jakim układzie jest ładownie?
  • #8 12460379
    4goth
    Poziom 14  
    Z racji wyjazdu zaniedbałem temat i już wyjaśniam jak skończyła się sprawa.
    Rozładowałem baterię, a następnie ją naładowałem.
    Po tym zabiegu po włączeniu komputera bez ładowarki system potwierdził pracę z baterii i działał prawidłowo. Po ponownym załączeniu ładowarki system potwierdził, że zostało ono podłączone i ładował baterię.
    Niestety po odłączeniu zasilania dalej "myślał", że jest podłączony do ładowarki i dioda ładowania także się świeciła.
    Jedynym zabiegiem, żeby dioda zgasła było wyjęcie baterii i ponowne je podłączenie - wtedy sygnalizowanie stanu ładowania działało jak powinno ...no i tak za każdym razem kiedy była odłączana ładowarka.

Niestety w piątek (tj. 17 czerwca) klient potrzebował laptopa i go zabrał, więc nie miałem okazji ponownego wglądu do niego.

Od tygodnia się nie odezwał, więc znaczy że laptop mu działa ..i mam nadzieję, że jeszcze pochodzi :)

Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Asus X54H z płytą główną K54LY zgłosił problem z wypalonym elementem na płycie, spowodowanym podłączeniem zasilacza uniwersalnego z niewłaściwym napięciem. Po dyskusji z innymi użytkownikami, zidentyfikowano uszkodzony element jako rezystor 0,01Ω/1W/1% w obudowie 1508. Po wymianie rezystora laptop uruchomił się, jednak wystąpiły problemy z ładowaniem baterii, które wymagały dalszej diagnostyki. Użytkownik zauważył, że laptop działał poprawnie na zasilaczu, ale po odłączeniu zasilania nadal wskazywał, że jest podłączony do ładowarki. Ostatecznie, po naładowaniu baterii, problem z ładowaniem został częściowo rozwiązany, ale wymagał ponownego podłączenia baterii, aby dioda ładowania działała prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA