logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica 7022 - powielające się elementy na wydruku, toner i developer

Qba-77 15 Cze 2013 10:25 1308 5
REKLAMA
  • #1 12418611
    Qba-77
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Kserokopiarka Konica 7022, kupiłem tak maszynę i mam takie pytanie po rozmowach z kilkoma fachowcami, może nie wszyscy są fachowcami
    1.Jeśli co jakiś czas pojawią się na wydruku powielające się, zamazane elementy ale nie z całej kartki tylko fragmenty od góry lub od doły, najlepiej to widać na kartkach A3 bo przesuniecie jest ok.19cm, /chyba to jest obwód bębna/, co jest przyczyną tego, co trzeba zrobić, wymienić np.listwy czyszczące?
    2.czy wskazane jest żeby toner był oryginalny, podobno dla developera jest to lepiej?
    3.czy można zamontować developer zamiennik, czy nie ma problemu z ustawieniem /wyregulowaniem chyba prądu w tej maszynie/?
    4.Jaki przebieg może wytrzymać taka maszyna /np.500tys./?
  • REKLAMA
  • #2 12429455
    bayer17
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    ad. 1 - potrzebne skany albo zdjęcia tych zniekształceń - inaczej można tylko przypuszczać a lista będzie długa.. :)
    ad.2 Twoja decyzja przy oryginalnym masz pewność że będzie ok a jak coś będzie nie tak to masz gdzie się zgłaszać z reklamacją, przy zamienniku 9 razy będzie super a 10 od tego samego dostawcy będzie lipa - i tu odpowiedzialność jak i ewentualne koszty ponosisz tylko Ty.. Tyle decyduj czy bierzesz odpowiedzialność na siebie czy na producenta maszyny..
    ad 3. taka sama zasada jak wyżej (choć nie widziałem zamiennika)
    ad4. jeżeli będzie prawidłowo serwisowana to tak, chociaż należy pamiętać o zużyciu "innych" elementów mechanicznych koła zębate, łożyska itd... im większy przebieg tym wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia jakiejś awarii - lecz żywotność maszyny jest znacznie większa niż 500K
  • REKLAMA
  • #3 12432937
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    1) wymienić listwę czyszczącą z bębnem i najlepiej nośnikiem. Zaprogramować.
    2) tylko oryginał
    3) nie ma czegoś takiego jak zamiennik developera
    4) z tego co pamiętam producent przewidział ją na 1 milion kopii lub 5 lat
  • REKLAMA
  • #4 12435086
    Qba-77
    Poziom 9  
    Wielki dzięki za udzielenie odpowiedzi, poszerzyły się moje horyzonty wiedzy, jak ktoś jeszcze będzie miał coś do dodania to z góry dziękuje
    1) dodaje przykład powielających się elementów, słaby skan jest bo na oryginale jest tych elementów powielających się więcej i bardziej widoczne, powtarzają się co ok. 19cm, po skończonym kserowaniu na bębnie były widoczne nie wymazane elementy
    dodam do pkt1) że po założeniu nowego tonera, na zamiennik /katun, bo taki był już zamówiony, a po poprzedni się skończył / po kilku kopiach, zniknął problem powielających się elementów. A czy to mogło być związane z kończącym się tonerem?
    2) szkoda ze wcześniej tego nie wiedziałem, cena oryginału 3 kronie większa ale bym taki zakupił
    3) ktoś mi powiedział /jeden z fachowców/ że nie ma już oryginalnych developerów stąd było moje pytanie, na copy-expert sa po 400zł
    4) moja ma przebieg trochę ponad 400 tys, /z licznika elektronicznego, którego podobno nie można przestawić, tak fachowiec powiedział/ wiec jest nadzieja że jeszcze trochę pochodzi przy moim użytkowaniu ok 10 tys. na rok
    Jeszcze jedno pytanko takie na przyszłość, czy wymiana developera, bębna, foli oczyszczającej i listwy to poważna sprawa? Morze ktoś z okolic Koła, w Polsce centralnej naprawia takie maszyny? Konica 7022 - powielające się elementy na wydruku, toner i developer
  • REKLAMA
  • #5 12436020
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Ad1. Do wymiany zespół utrwalający - sam tego nie zrobisz.
    Ad4. To nie prawda, ale można sprawdzić, czy przebieg jest prawdziwy.

I najważniejsze: zmień fachowców, bo same bzdury Ci opowiadają.
  • #6 15544907
    Qba-77
    Poziom 9  
    Jeden z majstrów troche podregulował i sprzedałem kserokopiarek by pozbyć sie problemu. Zamykam temat
REKLAMA