logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa do myjki obiegowej - jaka ?

15 Cze 2013 14:23 9207 23
  • #1 12419313
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 12419488
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 12419511
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 12454603
    szympek;)
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Tektronik napisał:
    Zamierzam użyć płynu Ekoperfekt , używam go na praktykach i ma potężną moc czyszczącą oraz podoba mi się jego zapach.

Link

Pompa tokarki raczej za duża jest, zastanawiam się nad pompą od zmywarki , powinna mieć odpowiednie ciśnienie :) , chodzi mi oto bym mógł zastosować filtr oleju (charmonijkowy), filtr sam w sobie będzie stawiał opór dlatego szukam pompy z większym ciśnieniem.

Nie wiem ile chcesz wydać, ale na alledrogo są pompki przeznaczone do tego celu po 65zł.
    Też właśnie szukam jakiejś pompki ale jakiejś tańszej.
  • #5 12454670
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 12456233
    szympek;)
    Poziom 20  
    Ja za cel postawiłem sobie że zrobię z tego co mam. Jakaś pompka z pralki się znajdzie, za komorę posłuży stary zlew. Zastanawiam się co można wlać do takiej myjki zamiast oryginalnego płynu- potrzebuje coś tańszego, myjka pewnie będzie używana ze 4-5 razy do roku ;) O budowie myśle żeby 1.mieć zajęcie na wakacje 2.mieć satysfakcje że coś zrobiłem.
  • #7 12459097
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12459281
    szympek;)
    Poziom 20  
    Jak będzie u Ciebie wyglądało "wyjście/kranik"??
    Jaki wymiar tego planujesz?
    Ponawiam pytanie o jakiś "płyn" którego można używać, ale w o wiele niższej cenie.
  • #9 12459691
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 12460541
    szympek;)
    Poziom 20  
    [quote="Tektronik"]
    szympek;) napisał:
    Jak będzie u Ciebie wyglądało "wyjście/kranik"??
    Chodzi ci o te wyjście z pędzlem przepływowym czy jak ? :)

Cytat:
    Jaki wymiar tego planujesz?

Hmm , beczkę 60L albo 200L chcę przeciąć na pół ustawić ją trochę pod ukos by mieć osłonę anty-rozbryzgową i na prosto położyć sito , wlew beczki będzie służył za odpływ a na rantach będzie uszczelka chroniąca przed skaleczeniem bądź inny materiał na te krawędzie.

Cytat:
    Ponawiam pytanie o jakiś "płyn" którego można używać, ale w o wiele niższej cenie.

Poszukaj na allegro tam są różne płyny , ja wolę zastosować przemysłowy bo mam dojście , samego płynu który bd miał używam na praktykach i nie ma brudu który by nie zmył , możliwości pokażę jak zrobię myjkę.

1. Tak, o to chodzi. W małych myjkach jest coś w stylu gęsiej szyjki np. http://allegro.pl/myjka-warsztatowa-elektryczna-13l-litrow-pedzel-i3331447187.html

2. Między 60 a 200 l jest spora różnica ;) niemniej jednak pomysł na "umywalkę" ciekawy.
    3. Na alledrogo jest tylko "clean" po ok. 300zł butla 30l.
  • #11 12460551
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 12472390
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Widziałem taką myjkę w opcji hard.
    Beczka 200 l po oleju, gruba siatka w beczce jako stół roboczy.
    Wężyk paliwowy jako myjek pompa zembata olejowa z jakiegoś samochodu napęd z wiertarki. Pompa oleju dość nisko tak by się sama zalewała.
  • #13 12472509
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 12472578
    Tommy82
    Poziom 41  
    Wyszarp z czegoś obudowę filtra oleju
    coś takiego poglądowo:
    http://tablica.pl/oferta/obudowa-filtra-oleju...-2-5-tds-e-34-e-36-e-38-e-39-CID5-IDJkMW.html
    http://www.akolibri.republika.pl/grupa/c3/fotorelacje3/wymiana-oleju/index.html

Najlepiej taki na papierowe wkłady wywalasz papierowy wkład i robisz sobie filtr ze zwiniętej siatki bo na inne wkłady to raczej nie wyrobisz.
    Masz tez całą masę obudów filtrów płynu hydraulicznego.
  • #15 12472655
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 12472950
    Tommy82
    Poziom 41  
    Na moje to ten filtr zafajdasz po pierwszym myciu.
    Ostatnio myłem w kuwetce silnik B&S z kosiarki i syfu mi z tego zostało na dwa takie filtry.

Rozważył bym zamontowanie filtra siatkowego albo takiego jak w instalacji CO na gazie czy wejściu do pieca wody z obiegu albo w ogóle wkładu filtru siatkowego np coś takiego
    http://xarchiwum.pl/idealny-filtr-powietrza-shl-m11-wsk-wfm-polecam-i1296416539.html
    Ale takie coś można wkulać samemu pewnie ze 3 myjki druciaki w rurze od odkurzacza zadziałały by dość analogicznie. Również jak by miedzy dwa walce z siatki nacisnąć myjaków ale to wersja PRO.
    Taki filtr siatkowy można by "regenerować" np myjką ciśnieniową.
    Papierowy jak zafajdasz to papa.
    No i konstrukcja okolic smoka pompy powinna być taka żeby działała jak filtr szlamu taki osadnik/Lepiej żeby syf został na dnie beki niż w filtrze.
    Coś na kształt studzienek przy pompach paliwa w bakach.

Jeszcze bym pokombinował nad jakimś workiem na dno.
    Tak żeby można by było przed użytkowaniem zgarnąć z dna syf z poprzedniego mycia który zdążył się odstać i strącił na dół.
    Albo wybrać z dna większość jednym zgranym ruchem.
  • #18 12473520
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 13531293
    tmk0
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Udało Ci się zbudować myjkę?
  • #20 13531311
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 13531484
    tmk0
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Zdążyłeś sprawdzić wydajność pompy, którą wybrałeś? Filtr, który zamierzałeś użyć dałeś przed pompą czy za nią? Nie uważasz, że pompa nie posiadając wentylatora może się grzać przy użyciu filtra i redukcji na końcu obiegu?

W poniższym linku można znaleźć kilka propozycji wykonania myjki we własnym zakresie.
    Link
  • #22 13531496
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 14118072
    aleksander1963
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Płyn ,którego użyję ma taką właściwość że jest lżejszy od smaru itp , i cały syf opada na dno a płyn się unosi. Także o odstojniku o którym piszesz jak najbardziej myślałem.

Mam pytanko co to za płyn? I przy okazji i jak daleko z myjką ?
  • #24 14118281
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować myjkę obiegową i poszukuje odpowiedniej pompy do pompowania zanieczyszczonego płynu o niskim ciśnieniu. W dyskusji pojawiają się różne propozycje pomp, w tym pompy od zmywarek i pralek, które mogą spełniać wymagania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z użyciem płynu Ekoperfekt, który ma silne właściwości czyszczące. Wskazują również na potrzebę zastosowania filtrów, takich jak filtry oleju i siatkowe, aby skutecznie zatrzymywać zanieczyszczenia. Wiele osób planuje wykorzystać materiały dostępne w ich otoczeniu do budowy myjki, co ma na celu obniżenie kosztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA