logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka pompa do brudnej wody zmieści się w rurze 160mm?

Tal-Rash 15 Cze 2013 18:10 10728 12
REKLAMA
  • #1 12419967
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Witajcie.
    Posiadam studnię jednak od dawien dawna nieużywaną. Wejście do studni jest niestety skomplikowane bo jest metrowa rura 160mm.
    Potrzebuje pompę którą dam radę włożyć przez taki otwór i która będzie mi służyła do podlewania ogródka i drzewka, musi być dobre ciśnienie jakbym chciał autko opłukać...
    Niestety jedyne które mi wejdą to jakieś 280wat membranowe białoruski o wydajności 18litrów na minutę co wydaje mi się kosmicznie mało i nie wystarczy do wytworzenia ciśnienia do wygodnego podlewania czy płukania auta.
    Pompa musi być również do wody brudnej bo czasami zbiera mi się w piwnicy woda i chciałbym ją wypompowywać również z jej pomocą.
    Budżet 300zł absolutne maksimum a najlepiej 200 :)
    Odwiedziłem castoramę i liroja merlina niestety wszystkie pompy do brudnej wody nie wejdą mi w otwór do studni :( Czy to oznacza że lipa i takiego urządzenia nie dostanę czy może nie umiem znaleźć? :|
  • REKLAMA
  • #2 12420172
    arekd555
    Poziom 16  
    Ocena: 297
    Witam . proponuję membranową jak piszesz , ja taką używam od 3 lat do podlewania ogródka, sprawuje się dobrze i jestem zadowolony...
  • #3 12420206
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    A jak z ciśnieniem? Takim pistolecikowym podlewaczem spryskam na 3-4 metry?
  • REKLAMA
  • #4 12420363
    arekd555
    Poziom 16  
    Ocena: 297
    Dokładnie , też takim podlewam....
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 12421267
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    Pompa głebinowa-wysokociśnieniowa model QGD1,8-50-0,5 producent schwarzbau

Jaka pompa do brudnej wody zmieści się w rurze 160mm?

DANE TECHNICZNE:

moc 500 wat
    max. wysokość podnoszenia wody 50 m
    max. wydajność 30 L/min
    natężenie prądu 2,2 amper
    ciśnienie 5 bar
    230 v / 50 hz
    waga około 15 kg

CHARAKTERYSTKA:

wysoka jakość wykonania
    hermetyczna-całkowicie zatapialna
    duża moc silnika
    silnik indukcyjny
    masywnie skonstruowana
    dużą wydajność
    wyjście na wąż 1'' - 25 mm
    korpus pompy ze stali nierdzewnej
    sprawdzona konstrukcja
    miedziane uzwojenie

Zakupiłem tą pompę. Trudno do brudnej wody się nie nadaje ale poza tym spełnia wymagania i ma porządne ciśnienie. Do brudnej będę musiał coś innego. Dam znać jak efekt.
  • #7 12434671
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    Pompa doszła, jest ekstra. Sikam wężem na 30 metrów w poziomie i 20 w pionie :)
    Ale powstało pytanko.
    Gdy pompę podłączę i nie wciskam pistoletu to ciśnienie w wężu jest olbrzymie mam wrażanie że eksploduje :P Takie chwile postoju pompie nie zaszkodzą?
    Proszę o wypowiedź.
  • #8 12435073
    atlantel
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 256
    Witam!
    Pompa membranowa to pompa wyporowa ze względu na to, że pompa wyporowa ma sztywną charakterystykę (ciśnienie może rosnąć w nieskończoność, gdy płyn nie jest odbierany), zamknięcie zaworu (pistoletu) może doprowadzić do awarii lub zniszczenia samej pompy, silnika ją napędzającego lub rurociągu tłocznego. Pompy zabezpieczane są przez zawór bezpieczeństwa inaczej zwanym zaworem przelewowym. Jeśli go nie ma to nie można stosować "pistoletu"
  • #9 12435082
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    Ale ja kupiłem chyba wirnikowa nie membranowa o ile dobrze mi się wydaje. :| Napisane jest że: Wyposażona w turniny wielołopatkowe
    Więc chyba turbinowa.
  • #10 12435107
    atlantel
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 256
    Jeśli wirnikowa to nic się nie stanie!
    W Twoim opisie tego faktu nie było.
  • #11 12435175
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    Właśnie poczytałem instrukcję. Jest tam napisane że: Zabronione jest używanie pompy przy zamkniętym obiegu (np. zamknięty koniec węża)
    Zobaczymy co będzie wiadomo że psikając pistoletem no nie leje się cały czas... Dzieki za odpowiedź.
  • #12 12435220
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1226
    No, to taka pompa nada się do zbiornika )Hydroforu) z wyłącznikiem ciśnieniowym.
  • #13 14434721
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    Pompa pochodziła rok i siadła. Serwis tej firmy praktycznie nie istnieje. A germany jest tylko w nazwie. Wszystko made in prc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pompy do brudnej wody, która zmieści się w rurze o średnicy 160 mm, aby wykorzystać ją do podlewania ogrodu oraz wypompowywania wody z piwnicy. Wskazano, że dostępne pompy membranowe o mocy 280 W i wydajności 18 l/min są niewystarczające do wytworzenia odpowiedniego ciśnienia. Użytkownicy polecają różne modele, w tym pompy wirnikowe i głębinowe, takie jak model QGD1,8-50-0,5 od producenta Schwarzbau, która ma moc 500 W, wydajność 30 l/min i ciśnienie 5 bar. Zwrócono uwagę na konieczność posiadania zaworu bezpieczeństwa w przypadku użycia pompy membranowej, aby uniknąć uszkodzeń. Użytkownik podzielił się doświadczeniem z nowo zakupioną pompą, która działa dobrze, ale pojawiły się obawy dotyczące używania jej przy zamkniętym obiegu.
REKLAMA