logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zamiennik dla Alphard Hannibal 7 120RMS 8 Ohm 17,5cm?

yakuza152 16 Cze 2013 19:21 2499 7
REKLAMA
  • #1 12423050
    yakuza152
    Poziom 10  
    Tak jak w temacie spalił mi się jeden środek w moich estradówkach, a dokładnie alphard hannilbal 7 120rms 8 ohm 17,5cm średnica, myślę nad jego zamianą tylko na co ?? jak może i macie pomysł co by tam wsadzić piszcie. Prawdopodobnie wymienię oba przetworniki by sytuacja nie nastąpiła w drugiej kolumnie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12423181
    piotrdx626
    Poziom 28  
    Ocena: 39
    Bez powodu raczej by się spalił. Także kup taki sam.
  • REKLAMA
  • #3 12423288
    yakuza152
    Poziom 10  
    piotrdx626 napisał:
    Bez powodu raczej by się spalił. Także kup taki sam.

Jak to mówią nic nie dzieje się bez powodu :) szukałem ciężko z jego dostępnością pojawia się na różnych stronach lecz brak go gdziekolwiek a kolejna impreza w sobotę ;/ jedynie rynek wtórny ale tu też zero więc zostaje tylko zamiennik z innej firmy i tu ponawiam pytanie tylko jaki ?

Po długich poszukiwaniach znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/glosnik-sredniotonowy-6-5-100-wrms-8-ohm-estrad-i3268988181.html

jak myślicie nada się ??
    Jak nie to nic mi nie zostało jak przerobić średniaka i wstawić 8 calowego.
    A i przed minutą znalazłem mocniejszy u tego samego gościa.
    http://allegro.pl/glosnik-sredniotonowy-6-5-150w-rms-8-ohm-i3334473751.html

Ten drugi mocowo by pasował tylko jakieś bez firmówki.

Regulamin p.3.1.13. Proszę poprawić niechlujną pisownię! [P.]
  • #4 12432677
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 12433483
    e-elektron
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 7
    Zwrotnica jak i sama "tuba" głośnika średnitonowego zostały wykonane pod dany model, i nie masz pewności że zamiennik zagra w nich dobrze.

W jaki sposób uwaliłeś średniaka?
  • REKLAMA
  • #6 12433867
    yakuza152
    Poziom 10  
    e-elektron napisał:
    Zwrotnica jak i sama "tuba" głośnika średnitonowego zostały wykonane pod dany model, i nie masz pewności że zamiennik zagra w nich dobrze.

W jaki sposób uwaliłeś średniaka?

Rozumiem to ryzyko ale w tym przypadku nie mam wyjścia i tylko kupno jakiegoś zamiennika mnie ratuje bo oryginałów nie ma w sprzedaży jedynie używki ale tu też brak.

Uszkodzenie objawiało się już od pewnego czasu głośnik grał wyłączał się przy cichym graniu jak grałem głośniej to było ok aż w końcu zamilkł.

Wczoraj pojechał do specjalisty od naprawy głośników i czekam na diagnozę, zobaczymy co powie. Wynik naprawy i koszt napiszę jak będą mi znane.
  • REKLAMA
  • #7 12434289
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12438556
    yakuza152
    Poziom 10  
    Tak więc dziś przyszedł głośnik z aukcji którą wcześniej podałem.
    Po odpakowaniu pojawiła się nazwa firmy i model Stage Line sp-6/150pa tak że jakaś firma jest, na pewno nie powala ale o dziwo daje radę :) w porównaniu z oryginałem czyli Alphardem moim zdanie wypada lepiej, dźwięk jest czystszy i bardziej przestrzenny (tak mi się wydawało). Na razie tak zostawiam ale pewnie niedługo dokupię druga sztukę i zamontuje w drugiej kolumnie porządny test będzie w sobotę mam nadzieje że wytrzyma całą imprezę.
    Moim zadnie wymiana na + może ten model okaże się dobry zamiennikiem dla Alpharda hannibala 7cali.
    W załączniku dodaje dokładna specyfikacje tego głośnika dla potomnych :D
    Załączniki:
    • 1992.pdf (747.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zamiennika dla głośnika średniotonowego Alphard Hannibal 7 120RMS 8 Ohm 17,5cm, który uległ uszkodzeniu. W odpowiedziach sugerowane są różne opcje, w tym zakup głośników z rynku wtórnego oraz zamienników od innych producentów. Użytkownik znalazł model Stage Line SP-6/150PA, który po przetestowaniu okazał się lepszy od oryginału, oferując czystszy i bardziej przestrzenny dźwięk. Wskazano również na konieczność wymiany obu głośników w kolumnach oraz na ryzyko związane z dopasowaniem zamienników do istniejącej zwrotnicy.
REKLAMA