Radiotelefony RADMOR. Jakie to urządzenie? Jak je rozszyfrować po symbolu.
W ciągu swojej 53-letniego istnienia RADMOR zajmował się produkcją różnorodnych urządzeń - począwszy od osprzętu, a skończywszy na skomplikowanych i nowoczesnych radiotelefonach i radiostacjach.
Całą historię rozwoju produkcji firmy można prześledzić na podstawie oznaczeń urządzeń i zestawów eksploatacyjnych. Kolejnym, wprowadzanym do produkcji grupom urządzeń nadawano numery, które do dzisiaj stanowią PIERWSZA CYFRĘ pełnego oznaczenia:
0 – osprzęt
1 – odbiorniki radionawigacyjne
2 – nadajniki komunikacyjne
3 – radiotelefony
4 – urządzenia hydroakustyczne
5 – odbiorniki radiofoniczne hi-fi
6 – rozgłośnie manewrowe
7 – radiotelefony z modulacją cyfrową, modemy
8 – centrale radiotelefoniczne
W tym artykule skupimy się na grupie 3, czyli radiotelefonach. Co zatem mówią cyfry, składające się na ich oznaczenie?
Czy 31012-160 i 31312 to jedno i to samo urządzenie, czy też dwa różne?
Na początek chcę wyjaśnić, co rozumiemy pod pojęciem „urządzenie”, a co pod nazwą „zestaw eksploatacyjny”.
Urządzenie – jest to wyrób stanowiący, pod względem konstrukcyjnym i technologicznym, zamkniętą całość o określonych parametrach technicznych.
Urządzenie zawsze stanowi pojedynczą część składową zestawu eksploatacyjnego.
Zestaw eksploatacyjny to zestaw urządzeń, które spełniają określone funkcje przy wykorzystaniu źródeł zasilania własnych lub zewnętrznych.
DRUGA CYFRA OZNACZENIA:
0 – rdt. przewoźny UKF z lokalną manipulacją
1 – rdt. przenośny UKF
2 – rdt. stacjonarny UKF
3 – rdt. pokładowo-morski
4 – stacja retransmisyjna
5 – rdt. przenośny wojskowy
6 – łącza radiotelefoniczne
7 – rdt. przewoźny z wydzieloną manipulacją
8 – rdt. przewoźny UKF modułowy
TRZECIA CYFRA OZNACZENIA:
0 – zestaw eksploatacyjny
1 – na pasmo 40 MHz
2 – na pasmo 80 MHz
3 – na pasmo 160 MHz
4 – na pasmo 330 MHz
5 – na pasmo 450 MHz
6 – manipulator
7 – urządzenie zasilające
8 – antena
9 – na pasmo 900 MHz
3 1 0 12
3 - radiotelefony
1 - rdt. przenośny UKF
0 - zestaw eksploatacyjny
12 - Kolejny numer zestawu
A zatem oznaczenie 31012 rozszyfrujemy jako zestaw eksploatacyjny radiotelefonu przenośnego UKF.
Oznaczenie to może być również rozbudowane o trzycyfrowe oznaczenie pasma częstotliwości np. 31012-160.
Gdy spotkacie się Państwo z urządzeniem 31312 oznaczać to będzie, że jest to radiotelefon przenośny z zespołem nadawczo odbiorczym na pasmo 160 MHz.
Natomiast 3005 – to zestaw eksploatacyjny radiotelefonu przewoźnego, a 3035 – radiotelefon przewoźny z zespołem nadawczo-odbiorczym na pasmo 160 MHz.
Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia będą pomocne przy identyfikacji naszych radiotelefonów na podstawie ich oznaczeń.
Opublikowano w biuletynie „INFO-RADMOR”, 2/2000 (nr 5)
W ciągu swojej 53-letniego istnienia RADMOR zajmował się produkcją różnorodnych urządzeń - począwszy od osprzętu, a skończywszy na skomplikowanych i nowoczesnych radiotelefonach i radiostacjach.
Całą historię rozwoju produkcji firmy można prześledzić na podstawie oznaczeń urządzeń i zestawów eksploatacyjnych. Kolejnym, wprowadzanym do produkcji grupom urządzeń nadawano numery, które do dzisiaj stanowią PIERWSZA CYFRĘ pełnego oznaczenia:
0 – osprzęt
1 – odbiorniki radionawigacyjne
2 – nadajniki komunikacyjne
3 – radiotelefony
4 – urządzenia hydroakustyczne
5 – odbiorniki radiofoniczne hi-fi
6 – rozgłośnie manewrowe
7 – radiotelefony z modulacją cyfrową, modemy
8 – centrale radiotelefoniczne
W tym artykule skupimy się na grupie 3, czyli radiotelefonach. Co zatem mówią cyfry, składające się na ich oznaczenie?
Czy 31012-160 i 31312 to jedno i to samo urządzenie, czy też dwa różne?
Na początek chcę wyjaśnić, co rozumiemy pod pojęciem „urządzenie”, a co pod nazwą „zestaw eksploatacyjny”.
Urządzenie – jest to wyrób stanowiący, pod względem konstrukcyjnym i technologicznym, zamkniętą całość o określonych parametrach technicznych.
Urządzenie zawsze stanowi pojedynczą część składową zestawu eksploatacyjnego.
Zestaw eksploatacyjny to zestaw urządzeń, które spełniają określone funkcje przy wykorzystaniu źródeł zasilania własnych lub zewnętrznych.
DRUGA CYFRA OZNACZENIA:
0 – rdt. przewoźny UKF z lokalną manipulacją
1 – rdt. przenośny UKF
2 – rdt. stacjonarny UKF
3 – rdt. pokładowo-morski
4 – stacja retransmisyjna
5 – rdt. przenośny wojskowy
6 – łącza radiotelefoniczne
7 – rdt. przewoźny z wydzieloną manipulacją
8 – rdt. przewoźny UKF modułowy
TRZECIA CYFRA OZNACZENIA:
0 – zestaw eksploatacyjny
1 – na pasmo 40 MHz
2 – na pasmo 80 MHz
3 – na pasmo 160 MHz
4 – na pasmo 330 MHz
5 – na pasmo 450 MHz
6 – manipulator
7 – urządzenie zasilające
8 – antena
9 – na pasmo 900 MHz
3 1 0 12
3 - radiotelefony
1 - rdt. przenośny UKF
0 - zestaw eksploatacyjny
12 - Kolejny numer zestawu
A zatem oznaczenie 31012 rozszyfrujemy jako zestaw eksploatacyjny radiotelefonu przenośnego UKF.
Oznaczenie to może być również rozbudowane o trzycyfrowe oznaczenie pasma częstotliwości np. 31012-160.
Gdy spotkacie się Państwo z urządzeniem 31312 oznaczać to będzie, że jest to radiotelefon przenośny z zespołem nadawczo odbiorczym na pasmo 160 MHz.
Natomiast 3005 – to zestaw eksploatacyjny radiotelefonu przewoźnego, a 3035 – radiotelefon przewoźny z zespołem nadawczo-odbiorczym na pasmo 160 MHz.
Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia będą pomocne przy identyfikacji naszych radiotelefonów na podstawie ich oznaczeń.
Opublikowano w biuletynie „INFO-RADMOR”, 2/2000 (nr 5)