logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć schemat radiotelefonu R 4437 RADMOR?

DonRomano 07 Wrz 2003 17:36 8833 24
REKLAMA
  • #1 319522
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    Czy może ktoś z Was wie gdzie znaleźć schemat tego radia?
    Jest to dawny przenośny mały radiotelefon produkcji RADMOR-u.
    Poszukuje wszelkich info na jego temat.
    Z góry bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 323458
    tinek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Podaj dokładniej czego potrzebujesz, lub jaki masz problem techniczny z tym radiotelefonem. Może coś podpowiem.
  • #3 323471
    DonRomano
    Poziom 34  
    Witam serdecznie.
    Potrzebuję przestroić to radyjko z pasma policyjnego na 2m.
    Jeżeli chodzi o sprawy techniczne to sobię poradzę tylko przydałby się schemacik.
    Być może dorobię do niego synteze ale tak jak piszę nie wiem gdzie palce włożyć.
    Będe wdzięczny za wszelkie info ta temat tego radyjka.
  • REKLAMA
  • #5 324749
    DonRomano
    Poziom 34  
    Bardzo dziękuję za info jakoś będę sobie radził.
  • #6 330387
    zbyszek44
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    W 4437 jest nieco inny układ nadajnika- kwarce strojone indukcyjnością, modulator z dwoma obwodami do strojenia na min. zniekształceń i chyba powielanie razy 9. jeśli chodzi o przestrojenie to oprócz kwarcy w głowicy odbiornika są cztery 15pF wymiana na 18pF, w pierwszym obwodzie heterodyny 8,2pF na 10pF, w drugim 6,8pF na 10pF i 2,2pF na 2,7pF. W nadajniku w obwodzie po tranzystorze KF190 4,7pF na 5,6pF a 3,3pF na 4,7pF, w następnym z 8,2pF na 10pF i 12pF na 15pF. Po tranzystorze mocy KFW16 18pF na 27pF , a w obwodzie z rdzeniem z 15pF na 18pF. Wymienione wartości pochodzą z wykonania na pasmo 146-162 Mhz. Przy otwieraniu uwaga na przewody a przy rozlutowaniu i lutowaniu ekranów na zwarcia do ścieżek obok (brak maski). Życzę powodzenia, jak dobrze zestroisz to czułość powinna być lepsza niż 0,4 mikrovolta a moc nadajnika 0,5-0,6 W. Zbyszek44
  • #7 333996
    DonRomano
    Poziom 34  
    Witam.
    Jestem zachwycony tą odpowiedzią i to bardzo mam spore doświadczania z radiotelefonami radmora więc nie będzie specjalnego problemu z przestrojeniem.
    Gdybyś mógł napisać dokładnie jakie powielanie nadajnika i odbiornika jest zastosowane w tym radiu to bym był wdzięczny.
    Mam zamiar dorobić do tego radia syntezę więc powielanie może okazać się zbędne ale póki co do testów muszę dobrać kwarce.
    Dziękuję za odpowiedzi.
  • #8 334533
    zbyszek44
    Poziom 14  
    Kwarce: Odbiornik (fs-10.7)/2, Nadajnik fs/9. Jeżeli się nie pomyliłem to w tym które masz odbiorcze powyżej 80Mhz, nadawcze powyzej 19Mhz -sprawdz. Jak otworzysz rtf. to po zdjęciu ekranu z otworami zobaczysz kwarce, licząc od gniazda antenowego 1nad, 2nad, 3nad, 4nad, 1odb, 2odb, 3odb, 4odb, w drugim rzędzie 5nad, 6nad, 7nad, 8nad, 5odb, 6odb, 7odb, 8odb. Wprowadzając syntezę wez pod uwagę układ blokady szumów, w orginale odb. na czuwaniu pobiera ok 3mA, cały tor odbiorczy jest wtedy zasilany impulsowo, układ jak w 3101. Z pozdrowieniami Zbyszek44
  • #9 335088
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Załączam schemat R4437 wraz z widokiem montażowym.
    Jak będziesz potrzebował jeszcze jakichś informacji w sprawie strojenia to pisz, a postaram się pomóc.
    Załączniki:
    • R4437.pdf (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 335562
    DonRomano
    Poziom 34  
    Jak napisałem jestem bardzo wdzięczny napewno się jeszcze odezwę jeszcze raz dzięki.
    Apropos kwarców w radiu nie ma więc nie moge sprawdźić ale jakoś sobie poradzę.:d
  • REKLAMA
  • #11 668065
    wilga05
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    DonRomano napisał:
    Jak napisałem jestem bardzo wdzięczny napewno się jeszcze odezwę jeszcze raz dzięki.
    Apropos kwarców w radiu nie ma więc nie moge sprawdźić ale jakoś sobie poradzę.:d

Witam w latach 90tych serwisowałem R4434i pochodne, co do czułości tych radiotelefonów również stacjonarnych i wersji samochodowej niepamiętam symbolu ale coś z R27.. to decydujące znaczenie jak sie okazało miła jakość rdzeni ferytowych w obwodach wejsciowych i przy kwarcach jak i jakość kwarców, drugorzędnym czynnikiem była jakość filtrów kwarcowych 10,7Mhz.Te radiotelefony potrafiły mieć rozżut czułośći od 0,15uV do 1uV (oczywiscie R4434 i pochodne bo stacjonarne to bardzo żadko miały mniej niż 0,9uV)
  • #12 668518
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    A ja przestroiłem taki radiotelefon z pasma strażackiego na 145MHz i było bardzo czułe!! Człowiek który mierzył je po zestrojeniu stwierdził że ma ono ok. 0.13uV!!
    Długo mi ono służyło jako przenośne , miałem obsadzony jeden kanał. Moc była równo 0.5W i ni grama wiecej :)
    Ogólnie to mam dobre zdanie na temat tego radiotelefonu, ale koledzy ktorzy je w PSP naprawiali to do dzis mowia ze 4431 bylo lepsze bo sie caly kubek wymienialo... moim zdaniem zacofanie :D i lenistwo bo sie hybrydy trudno lutuje i druk delikatny...

Pozdr. IjeSJot
  • #13 668758
    wilga05
    Poziom 16  
    IjeSJot napisał:
    A ja przestroiłem taki radiotelefon z pasma strażackiego na 145MHz i było bardzo czułe!! Człowiek który mierzył je po zestrojeniu stwierdził że ma ono ok. 0.13uV!!
    Długo mi ono służyło jako przenośne , miałem obsadzony jeden kanał. Moc była równo 0.5W i ni grama wiecej :)
    Ogólnie to mam dobre zdanie na temat tego radiotelefonu, ale koledzy ktorzy je w PSP naprawiali to do dzis mowia ze 4431 bylo lepsze bo się caly kubek wymienialo... moim zdaniem zacofanie :D i lenistwo bo się hybrydy trudno lutuje i druk delikatny...

Pozdr. IjeSJot

Co do układów cieńkowarstwowych to faktycznie trzeba było mieć zdolności zegarmistrzowskie(laminat dwustronny) ale na to też miałem patent ,udało mi sie kupić w tamtych czasach w składnicy harcesrskiej miniaturową lutownice transformatorową o mocy 20W+plecionka w.cz, ja przeważnie tylko z układami cienkowarstwowymi(hybrydami)miałem doczynienia ) co do mocy potwierdzam z tym że tam był jeszcze układ zabezpieczający stopień mocy przed spaleniem (prosty ogranicznik prądu)W nowszych wersjach zdażały sie radiotelefony z zimnymi lutami albo z przerywającymi układami cieńkowarstwowymi (wada produkcyjna) to była dopiero dłubanina.Nowe filtry kwarcowe 10,7Mhz były wogule niedostępne nawet w centralnym serwisie w Warszawie to sie niektóre radia złomowało na części. Pozdrawiam
  • #14 669188
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Tak wiem ze jest tam taki układ w którym zwykle padał rezystor 4,7 oma i dlatego mocy nie było :D
    Znam juz te radiotelefonna pamięć :D i do wylutowywania hybryd używam cienkiej grotówki i dobrej jakości odsysacza i wychodzi super.
    A zreszta wole sie grzebac w takim radiotelefonie niż w 4431 :)
    A przestrojenie i przystosowanie do typowych kwarców jest proste :)

Pozdr. IjeSJot
  • #15 669202
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    IjeSJot napisał:
    Człowiek który mierzył je po zestrojeniu stwierdził że ma ono ok. 0.13uV!!

0,13uV to mogło mieć przy SINAD 12dB, natomiast standardowo w/g norm fabrycznych było to 1,4uV przy SINAD 20dB.

Natomiast co do mocy, to były wersje dla MSW z tranzystorem chyba BLY...coś tam, i miały standardowo 1- 1,2W.
  • #16 669230
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Wersje ale cywilne były z BLX66 i miały 2W i albo 0,5W to siedział KFW16A.
  • #18 669974
    wilga05
    Poziom 16  
    Witam co do wersji MSW na hybrydach to były tylko o mocy 0,5Wna KFW16 ew odpowiednik ,wersje samochodowe miały do 10W i były na tranzystorach KT... niepamiętam symbolu.Radiotelefony przenośne umożliwiały łaczność nawet do 10km w lekko pofalowanym terenie ale wszystko zależało od egzemplarza bo zdazały sie i takie co miały zasięg 500m.Mam pozatym pytanie które radia były na hybrydach( symbole) z tego co wiem były 2 wersje jedna strojona trymerkami a druga cewkami (nowsza)
  • REKLAMA
  • #19 670041
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Było ich kilka...
    -cywilne 3101 z trymerami przy kwarcach nadawczych, były też potem jakieś nowsze ale spotkałem sie jedynie z 3144 która miała przełącznik elektroniczny w mikrofonie i chodziła na 300MHz
    - dla MSW było kilka: 4433 ( starsza która była na importowanych elementach i miała mniejszą długość, miała trymery przy kwarcach nadawczych)
    Z tego sie orientuje ale nigdy sie nie spotkałem z nimi była też wersja kamauflowana ( bodajże 4438, ale nie dam ręki uciąć :) )
    No mam nadzieję ze troch eCi to rozjaśniłem :D

Pozdr. IjeSJot :)
  • #20 4458789
    MoMir
    Poziom 12  
    Proszę was o pomoc.
    Który z radiotelefonów z serii R XXXX zespół nadawczo - odbiorczy był zamknięty w szczelnej obudowie aluminiowej z którego było wyjście na antenę, manipulator i zasilanie. A wygląd tej obudowy był cały jak radiator.
    I jak się nie mylę były jeszcze cztery amortyzatory.
    Poszukuje takiej obudowy.
    Z poważaniem
  • #21 4458914
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Chodzi Ci najwidoczniej o murzynka "pancerniaka", przynajmniej taką miał potoczną nazwę. Nie pamietam w tej chwili oznaczenia, jak sobie przypomne to napisze.
  • #22 4459070
    pan_deejay
    Poziom 25  
    Ocena: 114
    MoMir - mam dwa takie radmory w piwnicy. Dostałem z radio taxi.Te które posiadam są na 300MHz.Jak się do nich dogrzebię to podam ci oznaczenie

Już mam - to jest Radmor typ 3049/1 .Oto on:
    Załączniki:
    • panzeradmor2.JPG (54.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • panzeradmor1.JPG (46.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 4459078
    MoMir
    Poziom 12  
    Witam.
    Być może,że to jest to
    Wymiary jak pamiętam to 30cm x30cm i wysokość około 10cm .
    Bardzo proszę o info i wymiary
    Interesowała by mnie obudowa.
    Z poważaniem
  • #24 4459424
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć.

Pewnie tego szukasz:

R2433

Gdzie znaleźć schemat radiotelefonu R 4437 RADMOR?

Wymiary: 19 x 22,5 x 7 cm.
  • #25 4461407
    MoMir
    Poziom 12  
    Witam,
    Przepraszam wszystkich tych którzy temat Radiotelefonu R4437 rozwijali.
    Aby nie przedłużać i nie przeszkadzać.
    Chętnie pozyskam kompletną obudowę,
    czyli czekam na ofertę od kolegów jeśli jest taka możliwość.

info na priw. proszę.

Z poważaniem

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu radiotelefonu przenośnego R4437 produkcji RADMOR oraz informacji na temat jego przestrojenia z pasma policyjnego na 2m. Wskazano, że model R4437 różni się od FM3101 głównie jakością podzespołów i posiada 8 kanałów. Schemat oraz widok montażowy R4437 został udostępniony. Omówiono szczegóły techniczne dotyczące przestrojenia, w tym wymianę kondensatorów w obwodach heterodyny i nadajnika oraz strojenie kwarców, które w odbiorniku są strojone indukcyjnością. Podano wartości kondensatorów do wymiany dla pasma 146-162 MHz oraz informacje o powielaniu częstotliwości: odbiornik dzielony przez 2, nadajnik przez 9. Zwrócono uwagę na konieczność ostrożności przy lutowaniu ze względu na brak maski na ścieżkach. Dyskutowano o czułości odbiornika (od 0,13 µV do 1,4 µV przy różnych warunkach pomiaru) oraz mocy nadajnika (0,5-0,6 W standardowo, wersje MSW do 1-1,2 W, cywilne do 2 W). Poruszono kwestie konstrukcji hybryd cienkowarstwowych, problemów z lutowaniem i dostępnością filtrów kwarcowych 10,7 MHz. Wspomniano o innych modelach serii RADMOR, takich jak R4434, R4433, 3101, 3144 oraz o wersjach samochodowych i stacjonarnych. W dalszej części dyskusji pojawiły się pytania o obudowy radiotelefonów z serii R, w tym model R3049/1 i R2433, z opisem konstrukcji aluminiowej obudowy radiatorowej z amortyzatorami.
REKLAMA