logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra G 1.6 16V - czuć benzyne po włączeniu nawiewu

Tomcioooo12 18 Cze 2013 16:52 21807 11
REKLAMA
  • #1 12429956
    Tomcioooo12
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam! Mam problem taki jak w temacie. Gdy włączę nawiew lub klime w astrze, nie zawsze ale bardzo często czuć benzynę. Wcześniej tego nie było, jakiś czas temu wystąpił ten problem. Gdzieś wyczytałem ze może to być wina filtra kabinowego więc wymieniłem, majątku nie kosztował no ale nic to nie pomogło. Sprawdzałem na kanale i pod maską nigdzie nie widać żadnych wycieków ani zawigloceń. Proszę o pomoc. Jeżeli ma to jakiś związek w oplu jest zwykła instalacja gazowa.
  • REKLAMA
  • #2 12451706
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 485
    Odpowietrzenie silnika!
  • #3 12452719
    lato8
    Poziom 16  
    Ocena: 146
    Wydech nie ma dziurki na zlaczu elastycznym? Może uszczelka kolektora wydechowego i wydobywające się spaliny dają taki efekt.
  • REKLAMA
  • #4 12452737
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2496
    Wsadź tam coś takiego:

Szkoda tylko że z netem nie da się go połączyć :(
  • #5 12454802
    Tomcioooo12
    Poziom 2  
    właśnie tłumik jest szczelny. Czuć typowy zapach czystej benzyny.

Dodano po 1 [minuty]:

znaczy cały wydech jest szczelny...
  • REKLAMA
  • #6 12455341
    lato8
    Poziom 16  
    Ocena: 146
    No to wycieka paliwo, a że szybko odparowywuje to nie pozostawia śladów.
  • #7 12475681
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Ocena: 563
    Między paliwem a spalinami jest różnica w zapachu. Mądry (zaznaczam MĄDRY) zacząłby od sprawdzenia połączeń przewodów paliwowych, przy listwie itp. Potem do wróżki lub jasnowidza i na końcu forum, tu gdzie kula powie prawdę. Ty jednak nic nie ruszyłeś tylko wolałeś od razu popytać na forum, akurat kiedy kula nie działa.
  • #8 12694867
    Tomcioooo12
    Poziom 2  
    Tak się składa Panie Mądry, że na samym początku sprawdzałem przewody od samego zbiornika paliwa aż do silnika i każde łączenie i nic to nie dało i dlatego napisałem na forum bo może ktoś miał podobny przypadek. Tak, że jeśli wymyślisz jeszcze coś mądrego co mogło by pomóc to daj znać na forum. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #9 12696717
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Ocena: 563
    Przez 2 miesiące nie dałeś rady tego zlokalizować? :D Moja propozycja jest taka, abyś ręcznikiem kuchennym takim jednorazowym najlepiej zielonym lub szarym owinął te każde łączenie przy listwie czyli wejście, powrót a dla pewności wyjście na filtr węglowy, bo zanim coś zobaczysz to w tych upałach śladowe ilości mogą wyparować a na takim ręczniku zostanie tłusta plama. Na białym tym kuchennym z biedronki tak nie widać małych plamek, dlatego użyj kolorowego. Owinąć możesz jakimś drutem np. Sposób sprawdzony. Bo jeżeli czujesz benzynę to jak nic musi wyciekać. Gdzieś znajdę zdjęcie to pokaże Ci, jak ja szukałem. Gołym okiem ni hu hu.
  • #10 12697531
    robin161
    Poziom 25  
    Ocena: 273
    Tomcioooo12 napisał:
    Cytat:
    Gdy włączę nawiew lub klime w astrze, nie zawsze ale bardzo często czuć benzynę.

Sprawdź zawór odprowadzania par paliwa z filtra węglowego zbiornika paliwa (oznaczony niebieskim kolorem).
    i drożność przewodu doprowadzającego opary z filtra węglowego (lubi też pękać).
  • #11 12698792
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2496
    Robin, Sołtys, czytajcie ze zrozumieniem:

Tomcioooo12 napisał:
    Tak się składa Panie Mądry, że na samym początku sprawdzałem przewody od samego zbiornika paliwa aż do silnika i każde łączenie i nic to nie dało i dlatego napisałem na forum bo może ktoś miał podobny przypadek.

Mieliście taki przypadek że śmierdziało leciało ale nie leciało? Nie? No to nie udzielajcie się.
  • #12 12699614
    robin161
    Poziom 25  
    Ocena: 273
    Przemo, nikt na forum (również i Ty), nie ma monopolu na 100% pewność w rozwiązaniu usterki. Autor tematu wspomniał, że sprawdzał przewody paliwowe - fakt, ale nie wspominał, że sprawdzał przewód odprowadzający opary paliwa z baku (a właściwie z rury wlewu paliwa) do filtra węglowego i dalej do kolektora poprzez zawór EVAP. Przewody paliwowe a przewód oparów to są, jak wiadomo, zupełnie inne przewody. Wspominał również, że zapach pojawia się:
    Cytat:
    nie zawsze ale bardzo często czuć benzynę.
    - co wskazuje (moim zdaniem), na zalany filtr węglowy, niedrożny (zapchany węglem) lub pęknięty (co najbardziej prawdopodobne) przewód odprowadzający opary z filtra do zaworu. A właśnie zawór EVAP, sterowany przez komputer, upuszcza co jakiś czas opary do kolektora (usterkę samego zaworu pomijam, bo byłaby wychwycona przez komp). Uprawdopodabnia to autor, pisząc:
    Cytat:
    Sprawdzałem na kanale i pod maską nigdzie nie widać żadnych wycieków ani zawigloceń

Nie upieram się przy tym, lecz sugeruję sprawdzenie tych elementów, gdyż jest jedną z możliwych przyczyn (i praktycznie się z tym spotkałem).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyczuwalnym zapachem benzyny w samochodzie Opel Astra G 1.6 16V po włączeniu nawiewu lub klimatyzacji. Pomimo wymiany filtra kabinowego i sprawdzenia układu wydechowego, problem nadal występuje. Użytkownicy forum sugerują różne możliwe przyczyny, takie jak nieszczelności w przewodach paliwowych, uszkodzenia zaworu odprowadzania par paliwa, a także sprawdzenie drożności przewodów do filtra węglowego. Wskazują również na możliwość wycieku paliwa, który szybko odparowuje, co utrudnia jego zauważenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA