logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do liczenia pola powierzchni z obrazów - alternatywy dla Photoshopa?

Tremolo 03 Mar 2005 23:28 37619 17
REKLAMA
  • #1 1284263
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Chodzi mi o program, który na zadanym skanie, jpeg, lub gifie wyliczy pole powierzchni płaskiej figury z przyblizeniem (niezbyt dużym) chodzi o figury zrośniete ze soba z wyraźnymi granicami... jakby komórki czy też fazy w sieci krystalicznej... Czy sa takie opcje w Adobe Photoshop? Albo czymś takim popularnym, najlepiej na licencji GNU itp...

Szłoby to zrobić w paincie, jednak nie chce mi się liczyć pikseli.

kiedyś słyszałem o czymś takim jednak nie potrafie tego skojarzyć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 1284391
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Dla Adobe posłuży Ci narzędzie Measure Tool (linijka) znajadziesz je pod Eyedroper'em (pobieraniem kolorów) (uzywam wersji EN więc polskie odpowiedniki mogą być ciut różne w nazwach).

Z darmowych programów graficznych choćby GIMP narzędzie Miarka (używam wersji PL nie znam odpowiednika EN).

A wzory na pole powierzchni figur płaskich to chyba już znasz.

Co do zautomatyzowanego softu to przynam że nie słyszałem, choć nie wykluczam jego istnienia.

Pozdrawiam Lt.
  • #3 1285215
    dziuchu
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Skan mozna wrzucic do programow cadowskich AutoCad MicroStation a tam to juz bardzo dokladnie mozna zmierzyć nawet jak masz bardzo
    nietypowe kształty np. po krzywych itd
  • REKLAMA
  • #4 1286216
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cześć!
    Jeśli obiektów na scenie nie jest za dużo i tło jest nieżbyt skomplikowane (np czerwone obiekty na ciemnym tle) to można je kolejno malować np na niebiesko i odczytać z histogramu w Gimp'ie ilość pomalowanych pixeli. Czasami nawet można obiekty bezpośrednio (bez malowania) z histogramu analizować.

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • #5 1286593
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 159
    pewnym rozwiązaniem w corelu jak i photoshopie jest narzędzie "histogram"
    tylko trzeba samemu wyliczyć troche ale da się na 100%
    opisać co i jak czy help z tego programu wystarczy
    uprzedzając twoje pytanie czy chodzi ci o wyliczenie powierzchni ścieżek
    na laminacie ? :)

ups ktoś mnie uprzedził

to jeszcze dodam że można to łatwiej zrobić , trzeba zmienić obrazek na cz-b 1bitowy
    jako rysunek kreskowy i w podglądzie ustawić interesujący próg
    dalej żeby odczytać histogram trzeba z powrotem przekonwertować na RGB .
    z całkowitej liczby pikseli wyliczyć % tych o wartości 0 czyli dla RGB czarnych :)
    albo jak kol. napisał dla obrazka kolorowego analiza histogramu .
  • #6 1286718
    Tremolo
    Poziom 43  
    chodzi generalnie o wyliczenie pola faz (czyli takich monokryształów żelaza przy powiększeniu 400x... cały obraz w tym powiększeniu ma rozmiary około arkusza A6 czyli pol kartki z zeszytu.

I teraz tak tych zianen jest 50-100 na każdymi (mam cztery powiększenia różnych rodzajów stali, niektóre z dwoma rodzajami kryształów tzw. faz).. liczenie tego metoda kropkową ( ręczne nałozenie na powiększenie kropek co 1 milimetr na osi x i y... daje na takim stosunkowo duzym obrazku dużo liczenia... trzeba policzyć pole każdej (co odpowieada (ILOŚCI KROPEK W "KOMÓRCE"/ilość wszystkich komórek)*pole powierzchni całego powiększenia. powiedzmy 90 kropek/9000 kropek * 150 mikronów kwadratowych= 1,5 umkw. i tak jakies 60 razy na każdym

Trzeba wyliczyć średnie pole tych komórek, a także procentowy udział jednego rodzaju komórek do drugiego

Jest to metoda ściśle numeryczna...

Moze się to komus przyda kiedyś...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 1287483
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cześć!
    A możesz udostępnić przykładowy obrazek? Ciężko rozmawiać o obróbce obrazu nie znająć obrazu. Może jakieś metody binaryzacji by pomogły?
    Poza tym w dziale DSP zapytaj, albo użytkownika H-doc, może on coś poradzi.

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • #8 8269158
    zwijas
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.

Może troszkę nie w temacie ale w nawiązaniu:

Na własne potrzeby stworzyłem cosik w Excelu (załączony plik) ale liczy tylko najprostsze bryły.

Gdyby okazał się przydatny a byłby problem z obsługą piszcie na priva.

Tematem też był bym zainteresowany bo czasem mam do policzenia np pole powierzchni zębatki. Kombinuję na zasadzie zrobienia skanu czarno-białego na wysokim kontraście i odczytania ile % jest białe, dalej to czysta matma bo pole kartki A4 jest znane.

Zna ktoś taki programik?

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • powierzchnia.xls (86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 8269332
    Tremolo
    Poziom 43  
    http://www.tremolo.pl/Schematy/Laboratoria/Metalografia_ilosciowa.pdf.html#schemat - takie cosik strona 9 - jest przykładowe coś - w uproszczony sposób pomierzone. Chodziło by o automatyzacje - powiedzmy jak w Paincie klikam w pole koloru jasno-szarego i mi robi zaznaczenie o konkretnej wielkości w pikselach - potem odejmuje od tego pole całości i mam przeciwne kolory.
    Załączniki:
    • Metalografia_ilosciowa.pdf (425.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 10502905
    spider_net
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Zainteresował mnie ten temat. Na codzień w pracy obliczam powierzchnie dachu na podstawie faksów i kserokopii rysunków. Zastanawiam się czy jest jakieś narzędzie, które na podstawie skanu projektu wyliczy mi w przybliżeniu powierzchnię dachu? Trzeba wziąć pod uwagę, że dachy bywają różne od mniej do bardziej skomplikowanych... Ktoś z was ma jakiś pomysł?
  • #11 13786378
    zwijas
    Poziom 12  
    Odświeżam, bo udało mi się pchnąć temat ze skanerem i sprawdza się od dłuższego czasu:

Na początek bierzemy płytkę albo coś o prostym kształcicie i o znanych wymiarach (Ja wziąłem płytkę 100x100 - powierzchnia 1 dm2). Skanujemy (wysoki kontrast czarno - białe) do JPG i otwieramy w GIMPie. Zaznaczamy obszar płytki, następnie z górnego menu:

Kolory - Informacje - histogram.

To co program pokazuje w polu "piksele" dzielimy przez pole powierzchni zeskanowanego elementu - otrzymujemy ilość pikseli przypadającą na jednostkę powierzchni (niech to będzie W).

W tej samej rozdzielczości skanujemy element którego powierzchnię chcemy policzyć, otwieramy w gimpie, zaznaczamy interesujący nas obszar, sprawdzamy, czy gimp zaznaczył to co chcemy. Często trzeba poprawić otwory (na skanie są ciemniejsze od tła i różdżka częściowo je zaznacza, prawie zawsze łapie jakieś śmieci i zabrudzenia płyty skanera. Znów wchodzimy w histogram i spisujemy ilość pikseli (oznaczmy jako P).

Pole powierzchni zaznaczonego obszaru = P/W.

Conieco na temat zanaczania w gimpie: Link
  • #12 13789382
    spider_net
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Interesujące rozwiązanie. Rozumiem, że do wyliczonej powierzchni należy zastosować współczynnik kąta nachylenia dachu? A na marginesie wiesz może jak by to mogło wyglądać w Corelu?
  • #13 13794252
    zwijas
    Poziom 12  
    Nie mam pojęcia o corelu, nigdy go nie używałem.

Pracuję w galwanizerni i tam jest konieczne obliczenie pola powierzchni żeby galwanizer prawidłowo ustawił gęstość prądu w kąpieli.

Jeżeli przyjmiemy, że dach jest płaski to jego pole powierzchni wynosi a x b. Jeżeli mamy rzut z góry trzeba by chyba całość pomnożyć przez kosinus kąta nachylenia, ale na wszelki wypadek policz kilka dachów tą metodą i ręcznie określając czy, i jak duży może być błąd. Na moje potrzeby błąd jest wystarczająco mały - porównywałem pomiary ze scanów z polami przysłanymi przez konstruktora z rozwinięcia cadowskiej bryły 3D i wyszło poniżej 3 mm kwadratowych dla detalu o powierzchni powyżej decymetra kwadrat.
  • #14 13800441
    Tremolo
    Poziom 43  
    Spider. Gimp jest darmowy.

Sam Corel jest raczej stricte wektorowy - czyli kształt wyliczy idealny z przywych a liczba pikseli zalezy od układu odniesienia, powiększenia, dPi...

Ten program podobno to robi w corelu: http://www.unleash.com/ezmetrics/ wersja darmowa czegoś freeware raczej niedostępna. Program się nazywał ISOCALC - ale ze względu na popularną nazwę raczej ciężki do znalezienia...

W samym Corelu tego nie ma.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 19295394
    Animaru89
    Poziom 2  
    Cześć,
    Odkopuję temat bo może coś się nowego pojawiło na rynku. Mam w pracy maszynę do inspekcji, która robi zdjęcia. Mogę na zdjęciu zrobić obrys pewnego elementu i wrysować w nim niedoskonałości. Soft automatycznie wyznacza mi % udział tych niedoskonałości względem pola elementu. Szkopuł w tym, że można to zrobić wyłącznie w trakcie pracy maszyny, nie offline, nie można wrócić do danego obrazu i zrobić analizy (tylko zapisać wynik już wykonanej).
    A ja potrzebuję jakiegoś softu do takiej analizy zdjęć na zwykłym kompie offline coby zwolnić troszkę capacity :) Internety przekopane, a okazuje się, że tak prosta sprawa nie jest aż tak prosta
    Macie jakieś typy? Ewentualnie pomysł na jakiej podstawie dałoby się coś takiego stworzyć.
  • REKLAMA
  • #17 19305317
    Animaru89
    Poziom 2  
    Przykład analizy:

Program do liczenia pola powierzchni z obrazów - alternatywy dla Photoshopa?

Dokładność 0,1% jest wystarczająca.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programów i metod wyliczania pola powierzchni płaskich figur na podstawie obrazów rastrowych, takich jak skany, JPEG czy GIF, szczególnie w kontekście analizy faz w mikrostrukturach metali lub powierzchni dachów. W Adobe Photoshop dostępne jest narzędzie Measure Tool (linijka), które pozwala na ręczne pomiary, a w darmowym GIMP-ie narzędzie Miarka oraz analiza histogramu umożliwiają oszacowanie liczby pikseli odpowiadających danej powierzchni. Metody obejmują konwersję obrazów do czarno-białych (1-bitowych) i analizę procentowego udziału pikseli danego koloru. Programy CAD, takie jak AutoCAD czy MicroStation, oferują precyzyjne pomiary powierzchni nawet dla nieregularnych kształtów. W Corelu brak natywnej funkcji do takiej analizy, choć istnieją zewnętrzne narzędzia, np. ISOCALC. Przykładowe rozwiązania obejmują kalibrację skanera za pomocą znanych wymiarów (np. płytka 100x100 mm), a następnie pomiar pikseli w GIMP-ie i przeliczenie na jednostki powierzchni. Wspomniano także o potrzebie uwzględnienia kąta nachylenia przy pomiarach dachów. W nowszych rozwiązaniach przemysłowych stosuje się maszyny inspekcyjne z oprogramowaniem do automatycznej analizy procentowej udziału defektów na zdjęciach, jednak brak jest wygodnego oprogramowania offline do takiej analizy. Polecanym darmowym narzędziem do analizy obrazów jest ImageJ, popularny w środowiskach naukowych i technicznych, umożliwiający precyzyjne pomiary powierzchni i procentowego udziału faz na obrazach mikroskopowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA