logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault G. Scenic - Wymiana Cabasse Auditorium 6cd [lokalizacja tunera, kable]

chalger 19 Cze 2013 11:01 18321 9
REKLAMA
  • #1 12432734
    chalger
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Serwus.

To mój pierwszy post na forum więc pragnę wszystkich przywitać i w miarę krótko opisać problemy na jakie natknąłem się chcąc wymienić Cabasse Auditorium na radio Pioneer 8400BT.

Wcześniej już byłem właścicielem innego Grand Scenica II, w którym oryginalnie zainstalowałem tego Pioneera, w tamty aucie było radio typu Update-List, więc wymiana przebiegła sprawnie, wyciągnąłem stare radio a włożyłem nowe z pilotem/interfacem do obsługi sterowania przy kierownicy i wszystko hulało. Teraz to samo radio chciałem zainstalować w innym Scenicu (7 siedzeń i posiadający ten nieszczęsny Cabasse) i już wiem, że kolorowo nie będzie.

Pytanie 1
    Gdzie w tym aucie znajduje się tuner (po wyciągnięciu zmieniarki płyt znajdującej się w desce rozdzielczej radio nadal gra i i działają kontrolery przy kierownicy) Naklejka na zmieniarce nie jest zbyt dokładna, pokazuje że w "długim" scenicu jest gdzieś w bagażniku, ale ja nie mogłem go znaleźć...

Pytanie 2.
    Czy można gdzieś kupić kable (przedłużone) by je podciągnąć z radia w bagażniku do deski rozdzielczej?

I wreszcie 3.
    Czy ten pilot/interface powinien spasować w tym systemie, czy muszę kupić inny (jaki/gdzie)?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

chalger.

ps1. Naklejka na zmieniarce i zdjęcie starego interfejsu (choć pewnie to drugie nie potrzebne).

• REKLAMA
  • #2 12434344
    jerzyf
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    Obejrzyj ten film, może Ci to coś choć trochę pomoże.
    http://www.youtube.com/watch?v=eYsm0HgE64I

Piszesz że po usunięciu zmieniarki amplituner nadal działa, to jak go włączasz, bo przycisk power znajduje się na zmieniarce ?.
  • #3 12434426
    chalger
    Poziom 2  
    Dzięki, znalazłem jeszcze ten film poniżej, pokazuje on, że tuner jest w okolicy nadkola w bagażniku. Dizajnerzy od renault powinni dostać cięgi za utrudnianie użytkownikom dokonywanie najprostszych zmian. Psie krwie.

http://www.youtube.com/watch?v=qNUI1rhm_0w
  • REKLAMA
  • #4 12450151
    chalger
    Poziom 2  
    Ku potomności tylko napiszę, że w końcu udało się temat zamknąć.
    W "długim" g. scenicu tuner jest w bagażniku, koło prawego nadkola (jak na obrazku), a zatem żeby uniknąć rozbierania pół auta kable trzeba było ciągnąć aż do deski. Większość plastików nie jest montowana na śrubach tylko na "klik" więc z tym problem był niewielki.

Generalnie ążynierowie Pierre i Jean od Renault mogli zaprojektować o jeden mniej schowek (było by ich tylko 1157), i poświęcić go na umieszczenie tam właśnie radia.

Pozdrawiam.

ps. Interface do sterowania przy kierownicy nie pasuje.

• #5 12997511
    HanSolo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    U mnie w Grand Scenicu II ph1 z 2005 w tym miejscu nie ma radia ;-(
    Pewno jest pod fotelami...
  • REKLAMA
  • #6 12997616
    chalger
    Poziom 2  
    W tym miejscu jest radio w 7 miejscowej wersji. W krótkiej wersji jest gdzieś pod tylnym siedzeniem za pasażerem. Mam nadzieję, że pomogłem.

www.dropbox.com/s/k3tl1bkh055k5tp/20130618_141218.jpg

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 12997649
    HanSolo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Ale ze mnie frajer trąbka.
    Nie ruszałem radia bo byłem pewny, że jest pod fotelem.
    Ale teraz znalazłem zdjęcie, które robiłem przy okazji wymiany rygla wlewu paliwa, a tam radio ;-)
    A już od zeszłej zimy zabieram się za podłączenie auxa ;-)
  • #8 12997955
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1702
    Przecież takie foto masz w swoim pierwszym poście .
  • #9 14842419
    ZST997
    Poziom 1  
    Witam ja mam podobny problem z tym radiem.posiadma megan scenic II patrzałem na wszystkie zdięcia ale w podanych miejscach niema zmieniarki niestety wiec może ma ktoś jakiś pomysł
  • #10 14844075
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1702
    ZST997 napisał:
    ale w podanych miejscach niema zmieniarki

Zmieniarka jest w konsoli.

Tu chodzi o lokalizację tunera radiowego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum opisuje problemy związane z wymianą systemu audio w Renault Grand Scenic, gdzie planuje zastąpić oryginalne radio Cabasse Auditorium radiem Pioneer 8400BT. W trakcie dyskusji ustalono, że tuner radiowy znajduje się w bagażniku, w okolicy prawego nadkola, co wymagało przemyślenia lokalizacji kabli. Użytkownicy dzielili się informacjami na temat lokalizacji tunera oraz problemów z interfejsem do sterowania przy kierownicy, który nie pasował do nowego radia. Wspomniano również o różnych lokalizacjach radia w różnych wersjach modelu Scenic.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA