logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić głośnik Sony Ericsson MAS-100 na złącze jack i mini USB?

kyourion 20 Cze 2013 14:36 4197 8
REKLAMA
  • #1 12437544
    kyourion
    Poziom 9  
    Witam,
    Znalazłem w śmieciach nie używany głośnik do sony ericssona MAS-100

Nigdy nie używałem sony ericssona i ubolewam nad tym nieszczęsnym złączem, obecnie mam Nokie N8, czytając podobne tematy wyczytałem że da się przerobić Fast port na jacka, sęk w tym że potrzebne będzie zasilanie, wymyśliłem sobie wejście mini usb takie jak do n8 które będzie brało zasilanie a jack do muzyki, czy jest to wykonalne.

Mam tez Głośniki MPS-100, ale grają ciszej lecz bardziej czysto i nie da sie tam schować telefonu : ), czy nie lepszym rozwiązaniem jest przerobienie fast porta na mini usb, a dźwięk puszczać przez jacka którego można wpiąć od góry głośników.

Wieczorem postaram się poprawić post aby był bardziej zrozumiały, i dodam zdjęcia ukaładu w głośniku MAS-100.
  • REKLAMA
  • #2 12438049
    Paweł Szeredi
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Czy Ty chcesz pobierać zasilanie z USB telefonu? Jeśli tak to wcześniej sprawdź czy tam jest jakieś napięcie i zobacz czy z tego portu można zasilać jakieś peryferia.
    Jeżeli można to dowiedz się jaki pobierają prąd.
  • REKLAMA
  • #3 12439687
    kyourion
    Poziom 9  
    Nokia N8 jest o tyle fajnym urządzeniem że do portu usb sosując odpowiednią przejściówkę można podłączyć nawet pendriva lub dysk usb i będzię śmigać więc nie ma problemu tylko nie wiem jakie tam jest napięcie. Czytając instrukcję obsługi telefonu można przeczytać, że maksymalne obciążenie na wyjściu microUSB to 200mA. kabel mini usb już mam i jacka też gdzieś znalazłem, jedyne czego potrzebuje to pomocy przy lutowaniu odpowiednich kabli które zamieściłem na obrazku niżej.
  • #4 12443382
    kyourion
    Poziom 9  
    Pomoże ktoś jak połączyć te kable żeby działało ?
  • REKLAMA
  • #5 12443474
    domel100
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    A mi się wydaje że nie trzeba będzie żadnego zasilania z USB brać, lutujesz do jacka SP-L jako lewy kanał, SP-R jako prawy kanał i GND albo SPREF jako masa i powinno śmigać.
  • #6 12443563
    galica7
    Poziom 26  
    Ocena: 68
    domel100 napisał:
    A mi się wydaje że nie trzeba będzie żadnego zasilania z USB brać, lutujesz do jacka SP-L jako lewy kanał, SP-R jako prawy kanał i GND albo SPREF jako masa i powinno śmigać.

A zasilanie gdzie?? Wzmacniacz ma brać energie ze słońca??
    Wracając do tematu ja bym zastosował 3-4 baterie 1,5V zamiast zasilania z telefonu.
    tutaj masz rozpiskę pinów micro USB
    Co do samego głośnika to tak
    DC10 to + zasilania układu
    GND to masa zasilenia układu
    SP-L wejscie lewe
    Sp-R wejscie prawe
    spref- masa sygnału audio
  • REKLAMA
  • #7 12450317
    kyourion
    Poziom 9  
    baterie trochę niepraktyczne bo wtedy zamknięcie pokrowca będzie nieco kłopotliwe i starci swoje funkcje. Pytanie czy z kablem micro będzie to działało
  • #8 12462480
    galica7
    Poziom 26  
    Ocena: 68
    Szczerze mówiąc nie wiem jaka jest wydajność prądowa usb w telefonie ale raczej nie wielka a myślę że 3 czy nawet 4 baterie AA bądź AAA nie zajęły by dużo miejsca
  • #9 12472867
    kyourion
    Poziom 9  
    Jutro zabieram się za robienie tego, podepnę pod kabel usb i zobaczymy co się będzie działo jak będzie chodziło to posklejam,podocinam i zrobie zdjęcia jak to wygląda.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na przerobienie głośnika Sony Ericsson MAS-100 na złącze jack i mini USB, aby móc go używać z telefonem Nokia N8. W dyskusji poruszane są kwestie zasilania głośnika, gdzie niektórzy sugerują wykorzystanie zasilania z portu USB telefonu, a inni proponują zastosowanie baterii. Użytkownicy dzielą się informacjami na temat pinów micro USB oraz sposobów lutowania kabli, aby podłączyć głośnik. Wskazówki dotyczące podłączenia kanałów audio oraz masy sygnału są również omawiane. Użytkownik planuje przetestować połączenia i zamieścić zdjęcia z procesu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA