logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna nie piszczy, komputer się nie włącza, chodzą wentylatory.

kompik98 23 Cze 2013 17:51 46635 27
REKLAMA
  • #1 12448153
    kompik98
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam.
    Mam problem, pewnego dnia postanowiłem przeczyścić sobie komputer (wiatraczek od procesora, grafiki itp.), ponieważ zaczął dość głośno chodzić.
    Rozebrałem, przeczyściłem (robiłem to już wiele razy, więc nie było żadnych problemów), złożyłem ponownie i podłączyłem. Po chwili spróbowałem go włączyć (od razu jak po każdym przeczyszczeniu zaczął dużo ciszej chodzić), ale nagle się zdziwiłem, ponieważ nie słyszałem żadnego piknięcia z płyty głównej, spojrzałem na ekran a tam nic, tylko informacja brak sygnału. Od razu rozkręciłem go ponownie, posprawdzałem czy wszystko jest dobrze podłączone (było OK), powyjmowałem chłodzenie procesora, grafikę, RAMy i włożyłem ponownie i dalej nic. Gdy wyjąłem kartę graficzną, a potem procesor i uruchomiłem komputer bez tych części, dalej nie słyszałem żadnego sygnału informującego o ich braku. Próbowałem również podłączyć inny zasilacz, ale nic to nie pomogło. Wyjąłem też baterię z płyty głównej na 2 godziny i włożyłem ponownie, ale dalej nic (tylko teraz, gdy włączam zasilanie w zasilaczu, to komputer sam się włącza, nie trzeba naciskać żadnego przycisku).
    Proszę o pomoc, bo nie wiem sam co mam dalej robić
    Acha i jeszcze jedno, nie jestem pewien czy założyłem temat w dobrym dziale, jeśli nie, to bardzo bym prosił o przeniesienie.

Sprzęt:
    Płyta Główna - ASRock N68-GS3 UCC
    Procesor - AMD Phenom II X4 955 Black Edition
    Karta Graficzna - Palit GeForce GTX 460 Sonic 1 GB GDDR5
    Ram - GoodRAM 2x4GB DDR3
    Dysk - Samsung 1000GB
  • REKLAMA
  • #2 12448217
    domio33
    Poziom 28  
    Ocena: 56
    Zasilacz?
  • #3 12448240
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    kompik98 napisał:
    Płyta główna nie piszczy, komputer się nie włącza

kompik98 napisał:
    tylko teraz, gdy włączam zasilanie w zasilaczu, to komputer sam się włącza

To w końcu włącza się czy nie?
  • #4 12448309
    gacek161
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Ja obstawiam płytę. Musiałeś ja przygiąć podczas czyszczenia.
  • #5 12448641
    perlit
    Poziom 39  
    Ocena: 456
    Sprawdź jeszcze raz, czy poprawnie są podpięte wszystkie wtyczki przedniego panelu oraz podłączenie buzzera.
  • #6 12448732
    kompik98
    Poziom 10  
    domio33 napisał:
    Zasilacz?

Zasilacz nie, ponieważ włożyłem inny działający i dalej to samo, pisałem o tym w temacie.

Robert B napisał:
    kompik98 napisał:
    Płyta główna nie piszczy, komputer się nie włącza

kompik98 napisał:
    tylko teraz, gdy włączam zasilanie w zasilaczu, to komputer sam się włącza

To w końcu włącza się czy nie?

Chodzą tylko wentylatory, więc próbuje się włączyć, ale nie może.

gacek161 napisał:
    Ja obstawiam płytę. Musiałeś ja przygiąć podczas czyszczenia.

Czyli co, myślisz, że płyta do wymiany ?

perlit napisał:
    Sprawdź jeszcze raz, czy poprawnie są podpięte wszystkie wtyczki przedniego panelu oraz podłączenie buzzera.

Buzzer jest podłączony poprawnie, wtyczki przedniego panelu również.
  • REKLAMA
  • #7 12448739
    Robert B
    Poziom 43  
    kompik98 napisał:
    Chodzą tylko wentylatory, więc próbuje się włączyć, ale nie może.

To tylko i wyłącznie oznacza podanie napięć na płytę i nie ma nic wspólnego z jej startem. Nie myl jednego z drugim.
    Albo źle złożyłeś albo ubiłeś płytę ładunkami statycznymi.
    Uruchamiasz na blacie w minimalnej konfiguracji?
    Czy wreszcie dowiemy się o markach i modelach tych zasilaczy??
  • #8 12450173
    kompik98
    Poziom 10  
    Tak, uruchamiałem na blacie tylko płytę główną z procesorem i zasilaczem.
    Pierwszy zasilacz to Tagan 600W model: TG600-U25.
    Drugi to zasilacz, który był dołączony do komputera po kupieniu, noname 550W, ale sprawny, bo w innym komputerze działa.
  • #9 12451365
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 12451471
    kompik98
    Poziom 10  
    Wyciągnąłem procesor, zostawiłem ramy i kartę graficzną. Włączyłem komputer i wentylatory na karcie i zasilaczu zaczęły chodzić. Czyli co płyta do wyrzucenia i nową kupić?
  • REKLAMA
  • #11 12451488
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 12451851
    kompik98
    Poziom 10  
    laruspener napisał:
    kompik98 napisał:
    Wyciągnąłem procesor, zostawiłem ramy i kartę graficzną. Włączyłem komputer i wentylatory na karcie i zasilaczu zaczęły chodzić. Czyli co płyta do wyrzucenia i nową kupić?

Hmm może trochę zbiłem z tropu. Większość nowych płyt nie rusza bez procesora, bo nie zamkną obwodu. Nie przyjrzałem się tej płycie. Starsze płyty bez procesora odpalały. Więc nie chce wprowadzać w błąd. Warto szukac dalej.

A weź spróbuj zrobic tak. Poodłaczaj wszystkie wtyczki od kompa, wszystkie karty, wszystkie grafiki czy cokolwiek innego co da sie wpiąc w płyte główną i w gniazda. Wyciągnij ram. Zostaw to na 5 minut tak rozłożone. Potem złóz spowrotem. Może trzeba coś uziemic. Juz nie raz to mi ratowało komputery i chodziły potem jeszcze kupe lat. Choć nie daję gwarancji, że to przyniesie u Ciebie porządany efekt. Wyciągnij tez baterie od Biosu. Poodpinaj wszystkie kable z zasilacza od płyty.

Zrobiłem wszystko jak mówiłeś, ale niestety nic to nie dało :cry:
  • #13 12452275
    sylwo1962
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Jeżeli wkładasz ramy to pojedyńczo ,może któryś z nich jest uszkodzony
  • #14 12454135
    kompik98
    Poziom 10  
    Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, co mógłbym zrobić?
  • #15 12454163
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 12454334
    kompik98
    Poziom 10  
    laruspener napisał:
    Bios resetowałeś baterią ? Ale na pewno tak jeśli już wszystko sprawdziłeś.

Kable do płyty głównej odpowiednio podłączyłeś ? Te od zasilacza ? I te od uruchamiania resetowania? I czy wszystkie podłączyłeś?
    Komputer kopie może prądem ? Masz kompa pod listwe podłączonego ?

Resetowałem Bios i baterią, i zwrotką, wszystkie kable na 100% dobrze podłączone. Żadnego kopania prądem nie zauważyłem, mam podłączonego pod listwę, ale próbowałem podłączyć pod gniazdko i nic to nie dało.
  • REKLAMA
  • #17 12454450
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 12454549
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 12454813
    kompik98
    Poziom 10  
    Heh, tego się nie spodziewałem. Najlepsze jest to, że nie składałem tego komputera sam, tylko kupiłem gotowy zestaw w sklepie. Ech, trzeba było składać samemu ;) A czy możliwe, że przez to szkodził się też procesor?
  • #21 12454817
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 12462608
    kompik98
    Poziom 10  
    Kupiłem nową płytę główną i dalej to samo :cry:
  • #23 12462700
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 12482142
    kompik98
    Poziom 10  
    Pomyślałem, że może wymienię pastę termoprzewodzącą na procesorze, poszedłem do sklepu, niestety nie mieli żadnej dobrej (dopiero za ok. tydzień będzie), bo wszystkie sprzedane były. Została im jakaś słaba za 6zł. Kupiłem. Wymieniłem pastę, spróbowałem uruchomić komputer i o dziwo wszystko ok. Ale na drugi dzień (wcześniej uruchamiany 2 razy) po naciśnięciu przycisku START, znowu brak reakcji. Spróbowałem zdjąć procesor i nałożyć jeszcze raz tą pastę co mi została i znowu się uruchomił, ale po wyłączeniu i próbie ponownego uruchomienia brak reakcji, jak dawniej. Czy to wina słabej pasty, kupić inną lepszą?
  • #25 12483395
    perlit
    Poziom 39  
    Ocena: 456
    kompik98 napisał:
    Cytat:
    Czy to wina słabej pasty, kupić inną lepszą?

Nie, jeśli ją prawidłowo nałożyłeś i zapiąłeś poprawnie chłodzenie na procesorze..
    Cytat:
    Kupiłem nową płytę główną i dalej to samo

Podaj model tej płyty.
  • #26 12484308
    kompik98
    Poziom 10  
    Płyta główna : ASUS M4A79XTD EVO
  • #27 18752113
    czarko1111
    Poziom 6  
    Udało się jakoś rozwiązać problem? Mam identyczną sytuację, dodam, że płyta jest nowa
  • #28 18752118
    Robert B
    Poziom 43  
    czarko1111 napisał:
    Mam identyczną sytuację

A może łaskawie podałbyś pełną konfigurację sprzętową, bo tutejsze wróżki są na kwarantannie.

czarko1111 napisał:
    płyta jest nowa

No chyba żartujesz?? To staroć z epoki mamutów :lol:
    Ale skoro "nowa", to oddaj na gwarancję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie włącza się po czyszczeniu, mimo że wentylatory działają. Po rozkręceniu i ponownym złożeniu komputera nie słychać żadnych sygnałów z płyty głównej. Użytkownik sprawdził zasilacz, podłączenia oraz wyjmował komponenty, takie jak procesor, karta graficzna i RAM, ale problem nadal występuje. W trakcie dyskusji zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzona płyta główna, a także niekompatybilność procesora. Po wymianie płyty głównej problem nie ustąpił, a użytkownik zauważył, że wymiana pasty termoprzewodzącej na procesorze czasami pomagała, ale nie rozwiązała problemu na stałe. Ostatecznie zasugerowano, że problem może leżeć w uszkodzeniu procesora, co może prowadzić do uszkodzenia kolejnych płyt głównych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA