Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Egzamin zawodowy - Technik Informatyk 2013 (Czerwiec)

Matush5 24 Jun 2013 13:26 14562 53
phoenixcontact
    Matush5
    Level 14  
    Witam wszystkich, jest to kontynuacja a przy okazji odświeżenie tematu, który został zamknięty.

Proszę wszystkich o:

-Sensowne wypowiedzi
    -Kulturę wypowiedzi
    -Spójność i precyzowanie
    -Wnoszenie potrzebnych informacji do tematu
    -Dzielenie się swoja opinią

Zastrzegam sobie:

-Obrażania innych uczestników dyskusji
    -Robienia sobie durnych żartów

W przeciwnym wypadku osoba nagminnie przeszkadzająca oraz nie wnosząca nic do tematu zostanie zgłoszona do moderatora o ukaranie a temat zostanie zamknięty. Temat nie ma na celu robić pipidówy tylko podawać potrzebne informację.

Link do poprzedniej dyskusji:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2590917-0.html

1.Póki co wiadomo, że zostało anulowane jedno pytanie, czy ludzie piszący do OKE,CKE otrzymali jakieś informacje na temat tego czy coś się może jeszcze zmienić ?

Wiadomość potwierdzająca:
    Komunikat Dyrektora CKE w sprawie błędu w arkuszu
    z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje
    zawodowe w zawodzie technik informatyk.

Uprzejmie informujemy, że w zadaniu 24. w arkuszu z etapu
    pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
    w zawodzie technik informatyk na etapie przygotowania
    arkusza powstał błąd.

W związku z powyższym zadanie zostaje
    unieważnione, a wszyscy zdający otrzymają za nie 1 punkt.

Za zaistniałą sytuację przepraszamy.

• phoenixcontact
    Anonymous
    Level 1  
    LuziQx
    Level 12  
    To jak widać oni sami nie wiedzą co jest prawidłowe a co błędne. Zadanie 4-te tj. z D-Sub'em jest jak najbardziej prawidłowe. Dlaczego? D-Sub, a dokładniej w nomenklaturze technicznej zwany D-subminiature jest rodziną złącz o takiej samej ogólnej zasadzie dotyczącej wyglądu. To co występuje w zadaniu, to nic innego jak D-Sub DE-9 (męski/żeński ciężko stwierdzić). Tak więc zadanie jest w 100% poprawne pod względem technicznym i nie powinno być moim zdaniem, ani poprawione, ani anulowane.
    To, że niektórzy poprzez D-Sub rozumieją tylko i wyłącznie złącze VGA, jest niestety cholernie smutne, bo świadczy tylko i wyłącznie o niedouczeniu/niedoinformowaniu co poniektórych osób.
    Tak samo nasze kochane złącze VGA, jak i LPT, czy też Game port, to jest nic innego jak pewne rodzaje złącza D-Sub.

Pzdr.
    Matush5
    Level 14  
    Ja akurat do tego nie mam zastrzeżeń bardziej mi chodzi o zadanie w którym trzeba było wyliczyć hostów, że jest ich 16 - a w odpowiedzi CKE napisało, że faktycznie jest 16 ale trzeba uznać, ze 14 bo taka była odpowiedź. Więc trzeba było zaznaczyć to co jest najbliżej (a w pytaniu nie było zaznacz prawdopodobną odpowiedź). Moim zdaniem zadanie jest pod względem gramatycznym źle skonstruowane - dlatego uważam, że powinno być anulowane, my nie powinniśmy domyślać się, które jest dobre tylko zaznaczyć poprawne. Tak mi się wydaje.
  • phoenixcontact
    LuziQx
    Level 12  
    Jak dla mnie, powinno być, albo zmieniona odpowiedź, albo treść zadania.
    "Ile hostów może mieć każda podsieć z tą maską podsieci?", albo zmiana odpowiedzi "D" na 16 ;)

Dodano po 8 [minuty]:

Coś sobie przypomniałem.

Pamiętasz jak się liczyło podsieci? Maska 255.255.255.240 jak w zadaniu.
    Mamy 4 bity pożyczone co daje nam 2^4 = 16. Ale wszystko się zgadza, tylko brakuje dwóch słów "do wykorzystania". Przecież ilość podsieci do wykorzystania przy tej masce wynosi jak w mordę strzelił 14. "Ilość podsieci" - 2 = "Ilość podsieci do wykorzystania".
    Jak widać trochę niejasno sprecyzowane zostały pytania. Chociaż z drugiej strony CKE daje do myślenia poprzez takie haczyki w zadaniach.

Pzdr.
    Matush5
    Level 14  
    Dlatego też uważam, że te pytanie zostało błędnie sprecyzowane i powinno się coś z tym zrobić, chociaż przyznać się do błędu. Rozmawiałem z wieloma osobami i twierdzili, że odpowiedź powinna wynieść 16 po sprecyzowaniu jego tak jak " LuziQx" napisałeś wtedy odpowiedź 14 była by poprawna. Ale na ten moment nie jest.
    LuziQx
    Level 12  
    Widzisz, tu nie tyle chodzi o sprecyzowanie, a o logiczne myślenie. CKE ma nam jakby to ująć, uświadomić, że klient też dokładnie nie będzie nam mówił co mamy zrobić, albo co dokładnie chce aby było zrobione. Znam to z autopsji. Nie raz musiałem się domyślać co człowiek chce mieć zrobione, tak więc to normalka. Jak dla mnie nie ma się co czepiać tego zadania. CKE pisząc w zadaniu "Ile podsieci?" ma na uwadze że mamy za przeproszeniem "zakichany obowiązek" wiedzieć, iż chodzi o możliwe do wykorzystania podsieci, a nie ilość rzeczywistą jaka jest.
    Anonymous
    Level 1  
    LuziQx
    Level 12  
    Niech sobie idzie i tysiąc maili w sprawie zadania 4-tego. Zadanie jest poprawne i koniec kropka. Nie szukajcie punktów i błędów w zadaniach na siłę.
    Anonymous
    Level 1  
    pewupe
    Level 9  
    Dużo mieliście screenów? Jest szansa zdania tego egzaminu, jeśli nie rozwiązało, nie dodało się screenów wszystkich usterek?
    LuziQx
    Level 12  
    Szansa jest zawsze. Ja posiadałem 39 zrzutów, ale niektórzy jak czytałem mieli ponad 40 ;)
    Taenia_Saginata
    Level 31  
    Chciałbym gorąco podziękować użytkownikowi youmound za te bzdury o D-SUB i IrDA, które przez ostatnie kilka-kilkanaście stron poprzedniego tematu pisał. Śmiesznie było.

Z drugiej strony trochę smutno, że głupek z CKE rację przyznał.
    Matush5
    Level 14  
    Co do tego D-Sub to właściwie tez żadnych zastrzeżeń nie mam uważam, że jest to poprawne zadanie, czy się chce czy nie chce jest to rodzaj złącz D-Sub tak samo jak np. mamy markę Nissan Skyline, Silva, 240SX czy tak samo jak D-Sub może być męski, żeński itp.

Ja głównie miałem zastrzeżenia do tego pytania z sieciami. A właściwie o poprawność gramatyczną - wydaje mi się, ze te pytanie było niesprecyzowane.

pewupe - ja miałem 11 stron czyli 21 zrzutów. Powiem Ci ze z tego co mówił nam nauczyciel to jak dobrze trafisz to wystarczy nawet 15 ale trafnych. Nie wiem czy widziałeś klucze odpowiedzi odnośnie zrzutów ja tak. Praktycznie wystarczy 1 zrzut na 1 wykonane zadanie. Pamiętam, że za antywirusa było aż 5 punktów za resztę po 2 ale to w zależności z którego roku . Nie ma co się obawiać tak sadzę. W sumie wystarczy 75 punktów więc można mieć sporo pomyłek licząc że większość odpowiedzi jest za 2 pkt to można było 10 razy się pomylić lub czegoś nie dopisać a to jednak dużo.
    kuma85
    Level 12  
    Na egzaminie praktycznym nie ma czegoś takiego jak pomyłka - jest tylko nie trafienie w klucz. Nie ma punktów ujemnych dlatego też nie ma pomyłek. Poza tym moim zdaniem zdobyć 75 punktów nie jest tak łatwo jakby się mogło wydawać.
    Ja wykonałem 39 screenów i naprawiłem wszystkie usterki nie mniej jednak mam obawy czy aby na pewno dobrze wpasowałem się w klucz. Moim zdaniem jest to loteria i ciężko przewidzieć jaką odpowiedź przewidział układający/a zadania.

Odnoście pytanie o D-SUB to moim zdaniem dyskusja jest zbędna ponieważ jeżeli ktoś zaznaczył inną odpowiedz to nie powinien zostać Technikiem Informatykiem, a nawet śmiem się zastanawiać w jaki sposób zdał szkołę.

Co kilka dni sprawdzam czy może wyciekł już klucz odpowiedzi do egzaminu praktycznego. Jeżeli ktoś jakimś cudem natrafi na taki to bym był wdzięczny za udostępnienie i najlepiej dopisanie go do 1 postu.
    Tentej
    Level 10  
    Wykonałem 22 zrzuty, czyli podobnie jak kolega Matush5, w opisówce to co mogłem, to zawarłem i mam mega wewnętrzne przeczucie, że zdałem ten egzamin, mniej więcej wiem za co polecą mi punkty, ale mimo tego, jeśli będzie mniej niż 85%, to będę rozczarowany (dobra, byle zdać). Wg mnie praktyczny wersja piąta (pozostałe podobnie) była banalna, część teoretyczna również przyzwoita. Teraz jedynie trzeba czekać.
    Matush5
    Level 14  
    Ja obawiam się zadania z drukarką... Ponieważ wykonałem je dobrze ale wydaje mi się ze jednak nie zaliczą mi tego ponieważ jak czytałem opinie innych to trzeba było zmienić godzinę w ustawieniach drukarki... Ja ustawiłem domyślną konfigurację oraz dodałem prawa dla wszystkich użytkowników. Tak czy siak zrobiłem to dobrze ponieważ drukarka by działała bo i tak ustawienia domyślne przestawiły opcje godziny, no ale jednak nigdzie tego nie zapisałem nawet nie zauważyłem tego...
    LuziQx
    Level 12  
    Tylko ustawienia domyślne nie są dobrym rozwiązaniem jeśli klient miał jakieś zdefiniowane preferencje. Przywrócenie ustawień domyślnych jest równoznaczne z działaniem na szkodę klienta i możesz nie uzyskać punktów. ;)
    dibby
    Level 11  
    Uważam, że część teoretyczna była bardzo prosta i jeśli ktoś miał styczność z komputerem dłużej niż 4 ostatnie FIFY czy NEED FOR SPEEDY to powinien bez problemu zaliczyć na min. 30 pkt.

Dla mnie zaskoczeniem okazał się 2 etap tegoż egzaminu dot. przedsiębiorczości i ekonomii. Nie rozumiem jaki jest sens doczepiania do egzaminu na informatyka tego typu pytań? To w końcu zdajemy egzamin z informatyki czy na księgową?!

Tak czy siak nasz cudowny system edukacji znowu wypuści na świat kolejną porcję informatyków, którzy nie trzymali w ręku kości RAM, a kontroler SCSI widzieli tylko na ilustracji w książce, a o podłączeniu diod FP nie wspomnę.
    LuziQx
    Level 12  
    Ja na przykład nie wyobrażam sobie takich informatyków, gdyby dostali proste zadanie złożenia komputera z płytą główną AT, albo poprawnej konfiguracji zworek żeby nie spalić ładnych lat temu elementów za parę tysięcy.
    Tak moi drodzy "informatycy" kiedyś za 1000 zł nawet procesora byście nie kupili. Niektórzy pamiętają te czasy. Ahh 386 to była maszyna. xD
    Matush5
    Level 14  
    Nie chce wam psuć tej interesującej konwersacji, ale nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, że wiele szkół jest biednych lub nie mają wykształconych nauczycieli, którzy uczą tylko teorii a praktyki sami nie potrafią, tak samo nie ma na czym ćwiczyć rożnych rzeczy a nie każdego stać na pewne rzeczy do treningu. :) Pozdrawiam. :)
    elly1337
    Level 15  
    Wie ktoś, kiedy będą wyniki egzaminów?
    Dorianin
    Level 2  
    Nadal nie ma klucza z praktycznego?
    Anonymous
    Level 1  
    pewupe
    Level 9  
    56%
    60%
    87%

byłam pewna, że nie zdałam..
    LuziQx
    Level 12  
    Zdane :D
    Etap pisemny część pierwsza 78 %
    Etap pisemny część druga 65 %
    Etap praktyczny 92 %
    Raoul Duke
    Level 1  
    Gdzie znajdują się wyniki, są już jakieś oficjalne?
    LuziQx
    Level 12  
    Tak :) O ile szkoła dała Ci dostęp tj hasło, bo loginem jest pesel do serwisu OKE. Akurat pomorskie tak ma.