logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Edimax EW-7206APg - Jak zresetować AP bez działającego przycisku reset?

krzos 24 Cze 2013 17:09 4455 6
REKLAMA
  • #1 12451342
    krzos
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam! Posiadamy w szkole Access Point Edimax EW-7206APg. Jako, że w drugiej części szkoły zasięg jest bardzo słaby, postanowiłem go ustawić w tamtej części. AP wystartował z nazwą sieci WLAN (otwarta) i przekazywaniem DHCP z głównego routera. Nie znam adresu IP AP. Skanowałem sieć programem FING, ale pokazał mnie (telefon) i router główny. Przytrzymanie przycisku reset przez 30 sekund nie pomaga.(przycisk tylko pstryka) Jest jakaś inna możliwość resetu? (przez strone prawdopodobnie odpada, ponieważ AP może mieć zmienione hasło do panelu)

PS. Proszę nie pisać, że chcę kraść internet szkolny itp. Mam dostęp do każdego routera. Mogę zmieniać co chcę i kiedy chcę.
  • REKLAMA
  • #2 12451407
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    7206 manual napisał:
    z Reset
    The reset button has two functions.
    1. If you want to reboot the Access Point, use a pencil tip to press the reset button no more than 4 seconds.
    2. If you press and hold the reset button for more than 4 seconds, the Access Point will reset to the factory
    defaults (Warning: Your settings will be deleted and replaced with the factory default settings).

Resetujesz router podłączony do zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 12451415
    krzos
    Poziom 11  
    Resetowałem już tym sposobem. Nie działa to. Tak jak by przycisk Reset nie działał. AP w ogóle nie reagował.
  • #4 12451433
    bogiebog
    Poziom 43  
    Domyślny IP 192.168.2.1 sprawdzałeś ? i domyślne hasło ?

Ustaw IP komputera ręcznie 192.168.2.222 255.255.255.0 przed próbą połączenia.
  • REKLAMA
  • #5 12451513
    krzos
    Poziom 11  
    Tak, też sprawdzałem. W środę ostatni raz do niego będę miał dostęp. Chciałbym to teraz zrobić, aby we Wrześniu nie było problemów.
  • REKLAMA
  • #6 12452077
    bogiebog
    Poziom 43  
    Zainstaluj na komputerze wireshark.
    Komputer statyczny IP. Wyłącz AP.
    Podłącz _TYLKO_

[ap] === [switch] === [komputer]

Uruchom przechwyt sharkime na komputerze,
    Załącz AP, może coś 'bąknie' APek to zobaczysz w szarku.
    WYkonaj ping 192.168.2.255
    Potem zmień IP na auto i zobacz czy może DHCP serwer jest na APeku to odpowie server DHCP.

Obserwuj czy w sharku nie pojawi się IP inne.

Wykona skan nmap-em po całym zakresie IP adresów 192.168.*.* - to może potrwać.

Wykonaj także
  • #7 12454394
    krzos
    Poziom 11  
    Cytat:
    Potem zmień IP na auto i zobacz czy może DHCP serwer jest na APeku to odpowie server DHCP.

Nie uzyskuje IP. Serwer DHCP w AP nie dziala. Już to sprawdzałem. Jutro spróbuje z Wiresharkiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z resetowaniem Access Pointa Edimax EW-7206APg, który nie reaguje na przycisk reset. Próby ustalenia adresu IP AP za pomocą skanera sieciowego FING nie przyniosły rezultatów, a domyślne ustawienia IP (192.168.2.1) również nie działają. Użytkownik planuje użyć Wiresharka do monitorowania ruchu sieciowego w celu zidentyfikowania IP AP, jednak serwer DHCP w AP nie działa. Wskazówki dotyczące ręcznego ustawienia IP komputera oraz użycia narzędzi do skanowania sieci zostały podane, ale dotychczasowe próby nie przyniosły sukcesu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA