logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SIMATIC S7-300 - Błąd konwersji BCD przy wpisywaniu czasu z OP73 do CPU312

crisdean 26 Cze 2013 12:33 1284 3
REKLAMA
  • #1 12457892
    crisdean
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Jak w temacie, wytłumaczy mi ktoś fragment programu, a dokładniej co z nim nie tak. Z OP73 chcę wpisać czas. Wysyłam do CPU312 word:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Program pisałem już dawno więc pamiętam, że przy konwersji:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

miałem problem z czasami powyżej 10s. Teraz tez zdarzy się, że sterownik idzie w STOP jak ktoś wpisze mniej lub więcej. Właśnie nie ma reguły. A błąd właśnie jest o konwersji BCD.

Jak można podejrzeć stosy? dokładnie I Stack gdzie przechowywane są wartości z akumulatorów w momencie w którym sterownik się zatrzymał? W zakładce Stack w oknie module information nie mam nic.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12461196
    ILSSystem

Specjalista Automatyk
    Ocena: 18
    crisdean napisał:
    Jak można podejrzeć stosy? dokładnie I Stack gdzie przechowywane są wartości z akumulatorów w momencie w którym sterownik się zatrzymał? W zakładce Stack w oknie module information nie mam nic.

Stosy w "information module" można podgladnąć tylko przy przejściu CPU w STOP (jeśli są jakieś "puste" OB np. 0B122 to nalezy je usunąć).
    Konto firmowe:
    ILS SYSTEM Sp. z o.o.
    Hoffmanowej 19, Rzeszów, 35-016 | Strona WWW: www.ilssystem.pl
  • #4 12477126
    crisdean
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Dziękuję, odpowiednia lektura wiele mi wyjaśniła. Tak, stosy też wiele mogą pomóc, w moim przypadku właśnie OB122 był przeszkodą w ich odczytaniu.
REKLAMA