logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf III skrzynia. Jak odblokować? Czy konieczny jest demontaż skrzyni?

krzyzak21 04 Mar 2005 20:02 5114 6
REKLAMA
  • #1 1286449
    krzyzak21
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    -potrzebna pomoc
    -zablokowala sie skrzynia biegow V bieg
    -w jaki sposob to odblokowac czy konieczny jest demontaz skrzyni
    -dzieki za wszelkie wskazowki
    -bardzo pilne
  • REKLAMA
  • #2 1286696
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    najprawdopodobniej bez demontazu sie nie obejdzie. mozliwe jest tez ze szkrzynia juz sie uszkodzila (np, mechanizm róznicowy) wiec nalezy zgłosic sie do serwisu szkrzyn biegów. jezeli szkrzynia jest uszkodzona a tobie w jakis blizej nie okreslony sposób uda sie rozblokowac to przy prubie jazdy mozesz ja jeszcze bardziej uszkodzić! a to na prawde nie sa male koszta.
  • REKLAMA
  • #3 1288912
    krzyzak21
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam
    -odnośnie tej skrzyni napiszę co się stało
    -w poprzednim temacie pisałem że odkręciła się w trakcię jazdy półośka
    i ona spowodowała awarję skrzyni
    -w trakcie dokręcania półośki nie było widać tego defktu co opiszę
    -zrobiła poprostu dziurę w skrzyni pękła obudowa co w konsekwencji spowodowało wyciek oleju, resztki obudowy dostały się do środka i zostały zmielone i to one zablokowały skrzynię biegów,co najciekawsze po przejechani około 1500 kilometrów zaczeła głośno pracować ale nie zdążyłem tego skontrolować bo w trasie skrzynia padła
    -skrzynia do wymiany czeka mnie niezła gimnastyka
  • #4 1290101
    tajnygelo
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    i niezły wydatek powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 11991332
    Senssej
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam mam pytanie czy skrzynia z Passata B3 1.8 będzie pasowała do Passata B3 1.6 z 1988roku ?
  • REKLAMA
  • #6 11996621
    cardoctor
    Poziom 17  
    Ocena: 183
    Masz symbole tych skrzynek?
  • #7 11999782
    Senssej
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dokładnie chodzi mi wstawić tam skrzynię 5 bo aktualnie jest tam 4 biegowa

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Golf III doszło do zablokowania piątego biegu w skrzyni biegów. Przyczyną awarii była uszkodzona półośka, która podczas jazdy odkręciła się i uszkodziła obudowę skrzyni, powodując wyciek oleju oraz dostanie się do wnętrza metalowych odłamków, które zablokowały mechanizm. W efekcie skrzynia biegów uległa poważnemu uszkodzeniu i wymaga wymiany. Odblokowanie skrzyni bez demontażu jest mało prawdopodobne, a próby jazdy z uszkodzoną skrzynią mogą prowadzić do dalszych kosztownych uszkodzeń. W dyskusji pojawiły się także pytania o kompatybilność skrzyń biegów z Passata B3 1.8 i 1.6 oraz możliwość wymiany skrzyni 4-biegowej na 5-biegową w tym modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA