logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MUX2 Chrzelice - jak poprawić odbiór po zmianie kanału na 23 (490MHz)?

11111olo 26 Cze 2013 17:11 3591 17
REKLAMA
  • #1 12458920
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 793
    Witam.

Posiadam antenę UHF ATV 21/21-60.
    Zamontowałem ją w listopadzie 2011r. Początkowo była z symetryzatorem jednak potem dołożyłem wzmacniacz dopuszkowy LNA-101 gdyż najdalej oddalony TV miał czasem problem z odbiorem z ówczesnego MUX3 który nadawał z mocą 2,5kW.

Wszystko działało bardzo dobrze do momentu przeniesienia MUX2 na 23 kanał (490MHz).
    Wczoraj nasilenie tracenia sygnału było tak duże że obróciłem antenę od właściwego kierunku o kilkadziesiąt °. Powiedzmy że to pomogło jednak i tak od czasu do czasu pojawiały się chwilowe przerwy w odbiorze.

Co ciekawe ze wzmacniaczem poziom sygnału na MUX1 i MUX3 waha się od 88 do 94% (wiem że procentowy wskaźnik nie jest miarodajny) a na MUX2 jest zaledwie 80% i czasem wskoczy na 88%.

Postanowiłem usunąć wzmacniacz i zamontowałem symetryzator.
    Efekt jest taki że MUX1 i MUX3 jest dalej 88-94% a na MUX2 jest 74% i dalej od czasu do czasu jest brak odbioru - czasem 65%.

Wszystkie 3 MUXy nadają z mocą 100kW a jak nadawał MUX3 z mocą 2,5kW to miałem 80% sygnału na symetryzatorze.

Wcześniej też były podobne rzeczy ale ich nasilenie było minimalne - raz na tydzień był chwilowy zanik sygnału lub "mozaika" na ekranie.

Kabel od anteny do splitera ma 12m z czego na zewnątrz jest mniej niż 1m. Nie jest w żaden sposób uszkodzony - był założony nowy wraz z anteną.
    Od splitera jest 2m do pierwszego TV. Pozostałe 2 TV są na kilkunastometrowym kablu. Każdy TV ma podłączony STB.

Na tym najdalszym nie jest dużo lepiej ale nasilenie w/w problemów jest trochę mniejsze.

Nie wiem co mogę zrobić.

Link do nadajnika

Odległość do nadajnika to 24km.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12459642
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam serdecznie.

Masz jakieś przeszkody na linii widoku nadajnika? Bo przy takiej odległości i antenie w dobrych warunkach powinieneś mieć 100/100 bez wzmacniacza, nawet po rozgałęzieniu na trzy TV.
    Antena ma sporo mniejszy zysk na dole pasma niż w górnej części, ale to i tak wygląda jakbyś miał jakieś tłumienie w instalacji lub przeszkody na trasie.
    Pozdrawiam.

Sebastian
  • #3 12459677
    11111olo
    Poziom 42  
    Po drodze to mam w odległości 30-40m linie drzew ale potem to już nic nie ma.

Może i są problemy w tłumieniu ale wcześniej analog który też był na k.23 (TVP2) był idealny.

Nie wiem co mogę jeszcze sprawdzić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12459797
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Witam.
    11111olo napisał:
    ... TV miał czasem problem z odbiorem z ówczesnego MUX3 który nadawał z mocą 2,5kW.

Wszystko działało bardzo dobrze do momentu przeniesienia MUX2 na 23 kanał (490MHz).

Możesz przyjąć, że inny (niższy) kanał to :
    - mniejsze tłumienie kabla
    - większy poziom mocy w nadajnika MUX-3
    co świadczy o tym jak niżej :
    Cytat:
    Wczoraj nasilenie tracenia sygnału było tak duże że obróciłem antenę od właściwego kierunku o kilkadziesiąt °. Powiedzmy że to pomogło jednak i tak od czasu do czasu pojawiały się chwilowe przerwy w odbiorze.

Wzmacniacz LNA 101 jest do wykręcenia a załóż ponownie symetryzator.

Cytat:
    Postanowiłem usunąć wzmacniacz i zamontowałem symetryzator.

Cytat:
    Wszystkie 3 MUXy nadają z mocą 100kW a jak nadawał MUX3 z mocą 2,5kW to miałem 80% sygnału na symetryzatorze.

Coś mi się wydaje, że tłumik trzeba zainstalować (najlepiej regulowany).

Cytat:
    Na tym najdalszym nie jest dużo lepiej ale nasilenie w/w problemów jest trochę mniejsze.

Nie wykluczyłbym wadliwie działającego dekodera lub dekoderów.

Pozdrawiam.
  • #5 12460212
    11111olo
    Poziom 42  
    Wykręciłem wzmacniacz i dałem symetryzator i efekt jest taki że na pierwszym TV mam 74% a na dwóch pozostałych pikselozę.

To dziwne bo nizszy kanał to mniejsze straty w kablu a tu jest odwrotnie.
  • Pomocny post
    #6 12460303
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Moim zdaniem to jakiś błąd instalacyjny albo usterka, któregoś z elementów. Podłączałeś z symetryzatorem, bezpośrednio do jednego odbiornika z pominięciem rozgałęźnika?
    Pozdrawiam.

Sebastian
  • Pomocny post
    #7 12460868
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Do poprzednika dorzucę jeszcze:

11111olo napisał:

Może po prostu pogorszyłeś w ten sposób odbiór sygnału zakłócającego z jakiegoś BTS-a?

Wszystkie dekodery masz takie same?
    U sąsiadów takie zjawisko (niekoniecznie w takim samym stopniu) również występuje?
    Może jakiś wadliwy symetryzator?
  • #8 12461642
    11111olo
    Poziom 42  
    Dziś podłączyłem bezpośrednio - bez splitera - pierwszy TV i na MUX2 pokazało się 88%. Na pozostałych było podobnie.

Ze spliterem na MUX2 i MUX3 jest 80% a na MUX1 jest 91-94%.

Patrzyłem z 15 minut i te 80% stoi stabilnie bez przycięć itp.

Nie wiem co się mogło ruszyć przy spliterze bo był przykręcony do ściany, a kable pochowane w listwy przypodłogowe ale widać że pomogło.

Sprawdzałem i na ostatnim TV jest trochę słabszy sygnał, ale stabilny. Jeśli jednak pojawiała by się pikseloza to jaki wzmacniacz i gdzie jest sensownie zamontować?

Patrzyłem na mapie i najbliższy BTS jest kilka km ode mnie. Poza tym po drodze nie mam żadnego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 12461707
    mirex
    Poziom 43  
    11111olo napisał:
    Jeśli jednak pojawiała by się pikseloza to jaki wzmacniacz i gdzie jest sensownie zamontować?

Może zamiast rozgałęźnika pasywnego, zamontować porządny aktywny?
  • #10 12461857
    11111olo
    Poziom 42  
    Jak się domyślam byłby on w miejscu obecnego pasywnego.

Coś polecasz?

Czy byłby także potrzebny jakiś do anteny?
  • Pomocny post
    #11 12462373
    mirex
    Poziom 43  
    11111olo napisał:
    Jak się domyślam byłby on w miejscu obecnego pasywnego.

Pewnie tak.
    11111olo napisał:
    Coś polecasz?

Nie.
    Jeśli masz w miejscu zainstalowania dostęp do 230V, to najlepiej z własnym zasilaczem wewnętrznym, żeby uniknąć durnych separatorów we wtyczce antenowej przy TV (lub gdzieś po drodze).
    Reszta, to kwestia względna.
    Dobrze by było, gdyby był ekranowany i ze złączami F, bo masz już wszystko gotowe.
    Gdyby jeszcze miał regulację wzmocnienia na poszczególnych wyjściach, to super.
    11111olo napisał:
    Czy byłby także potrzebny jakiś do anteny?

Przy tych mocach i odległości MUSI wystarczyć antena i dobry przewód. A skoro jeszcze piszesz, że nie masz znaczących przeszkód na linii dom - nadajnik ....

----
    Coś tam pisałeś, że "co może się w symetryzatorze popsuć". Oj zdziwiłbyś się jakie różnice potrafiły być w zależności od producenta lub egzemplarza.
  • #12 12462600
    11111olo
    Poziom 42  
    Przez kilka dni po testuję wraz z pozostałymi domownikami czy mimo troszkę niższego poziomu sygnału jest prawidłowy odbiór - nie wiem czy wskaźnik pokazuje poziom sygnału czy jakość.
    Jeśli będzie ok to nie ma potrzeby inwestować w aktywny rozgałęźnik.

Patrzyłem na podobne wątki i "do stówki" wielkiego wyboru nie ma, jeśli chodzi o rozgałęziacze aktywne z regulacją na każde wyjście.

Znalazłem

Rozgałęźnik aktywny Mezon RT14AR
    Wzmacniacz antenowy wewnętrzny AWS-1036 SilverLine

Są oczywiście inne ale parę stówek za nie nie dam.

Co do symetryzatora to prawie nówka - został zdjęty po około miesiącu - pisałem o tym na początku.

Symetryzator

Wnętrze puszki antenowej było suche i były tam śladowe ilości pyłu - pewnie dlatego że zrobiłem od spodu dziurkę aby zbierająca się wilgoć miała łatwiej się wydostać.

Po ponad 1,5 roku nie ma śladów korozji na śrubach dociskowych.

Nie wiem czy ten symetryzator jest dobrej jakości czy nie - czas pokaże.

Na razie dziękuję wszystkim za pomoc.
  • Pomocny post
    #13 12577431
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 298
    Na prośbę autora wątku, wątek odblokowuję.
  • REKLAMA
  • #14 12578324
    11111olo
    Poziom 42  
    Dziś to nie wiem o co chodzi ale MUX2 w ogóle nie da się oglądać. Czasem coś na sekundę wskoczy, ale to dość rzadko.

Antena się nie ruszyła a pozostałem muxy chodzą bardzo dobrze.
    Nie wiem co mam teraz zrobić :(
  • #15 12578606
    mirex
    Poziom 43  
    Padło już pytanie czy wszystkie dekodery masz takie same. I sugestia, że to może być ich wina.

Tą antenę masz dobrze złożoną? Dipol jest tam, gdzie powinien?

Wróć do punktu wyjścia - usuń rozgałęźnik, testuj na jednym TV z zastosowaniem różnych tłumików.
    Jak się czyta, to wygląda, że masz problem ze zbyt dużym sygnałem.
    Przydałoby się jednak coś tam pomierzyć, bo się zamotasz całkowicie.

Tym, że poprzednio analog był na tym 23 kanale i było dobrze, w ogóle sobie nie zawracaj głowy.
    To się w żaden sposób nie przekłada na na jakość odbioru cyfrowego.

Pytałem też, czy problem dotyczy okolicy, sąsiadów, czy tylko i wyłącznie Twojej instalacji.

Nie mógłbyś tej anteny zamienić na coś innego, mniejszego?
  • #16 12578643
    11111olo
    Poziom 42  
    Mam 3 różne dekodery (jeden w komputerze) więc odrzucam możliwość uszkodzenia.
    Wczoraj działało a dziś już nie. wszystkie się na raz zepsuły tylko na tym jednym multipleksie?
    To nie realne.

Nie mam tłumika i jedynie przez internet mogą go nabyć.
    Tylko czy to na pewno to?
  • #17 12578703
    mirex
    Poziom 43  
    Nie. Oczywiście, że w tym przypadku nie.
    Więc jeden z ewentualnych powodów odpada. ;)
    11111olo napisał:
    Nie mam tłumika i jedynie przez internet mogą go nabyć.

A kilka rozgałęźników posiadasz może?

Możesz też samodzielnie wykonać do testów - coś tam na Elektrodzie znajdziesz. Bardziej lub mniej profesjonalnego. ;)
    11111olo napisał:
    Tylko czy to na pewno to?

A kto jednoznacznie, na odległość, na to pytanie odpowie? ;)
  • #18 12580032
    11111olo
    Poziom 42  
    Dziś zastosowałem się do Twoich rad czyli bezpośrednio podłączyłem antenę do tunera - bez zmian. Dwa splitery także nic nie zmieniają - MUX1 i 3 działają a MUX2 - cisza.

Odkręciłem antenę, przykręciłem 10m nowego kabla,symetryzator i zacząłem kręcić anteną po mieszkaniu. Efekty są takie że jest ciut gorzej z Chrzelic na MUX1 i 3 a MUX2 - w porywach to 74% - najczęściej stoi 65%.

Wcześniej jak był analog miałem siatkę skierowaną na Żórawinę (wtedy z stamtąd nadawali TVN). Po zakupieniu obecnej anteny miałem ładniejszy obraz gdy antena była w mieszkaniu niż siatka na zewnątrz ;)

Postanowiłem spróbować "zmierzyć" się ze Ślężą (65km). Mux2 (k58 770MHz) 94%, MUX3 (k25 506MHz) 91% i co bardzo ciekawe MUX1 (k64 818MHz) całkowity brak sygnału. Proszę wstrzymać się od komentarzy typu że ta antena jest na kanały 21-60, ponieważ wcześniej jak była zamontowana była tyłem do Ślęży i poziom sygnału był na poziomie 60-70%.

Nie pisałem tego ale to wszystko stało się po burzach które przeszły w moim rejonie raczej łagodnie.
    Może komuś antena tak ładnie sieje że to jest problemem?

Na koniec podam że MUX4 (DVB-H k38 610MHz V) też w mieszkaniu łapię na 74% - oczywiście muszę obrócić anteną do polaryzacji pionowej.

Jak by nie było to albo nie mam Polsatu, TVN-u itd albo TVP :(

EDIT

Właśnie wyczytałem że MUX1 23 lipca przenieśli z k64 na k55. Teraz wiem czemu nic nie mogłem złapać.
    Chyba pozostaje "przerzucenie" się na Ślężę.

EDIT

Przełożyłem antenę na Ślężę i teraz wszystkie muxy pokazują 88-94 (ciągle tak skacze). W ogóle więcej jak 94% to nigdy na tym STB nie widziałem.

Cieszę się że jest dobrze bo przez kilka godzin nie było ani jednego przycięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada antenę UHF ATV 21/21-60 i doświadcza problemów z odbiorem MUX2 po przeniesieniu kanału na 23 (490MHz). Po zainstalowaniu wzmacniacza LNA-101 sygnał na MUX2 wynosił 80%, a po usunięciu wzmacniacza i zainstalowaniu symetryzatora spadł do 74%. Użytkownik zauważył, że MUX1 i MUX3 działają dobrze, a MUX2 ma sporadyczne przerwy w odbiorze. W dyskusji poruszono kwestie potencjalnych przeszkód w linii widoku, jakości kabli, a także możliwości zastosowania aktywnego rozgałęźnika. Użytkownik testował różne konfiguracje, w tym podłączenie bezpośrednie do jednego telewizora, co poprawiło sygnał MUX2 do 88%. Sugerowano również sprawdzenie jakości symetryzatora oraz ewentualne zastosowanie tłumików sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA