logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzanie dźwięku na mikrokontrolerze '51: schemat i komponenty

blade 13 Mar 2003 22:47 2373 14
REKLAMA
  • #1 126529
    blade
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam mam pytanie jak mozna odtwarzac jakies dzwieki majac do dyspozycji mikrokontroler o architekturze '51? Czy wystarczy WAV+przetwornik A/C + wzmacniacz + glosnik? Dzwieki te nie musza byc idealne wystarczy zeby roznily sie od szumu:). Ma moze ktos taki schemat? I czy Przetwornik A/C dziala w obie strony tz konwertuje z analogowego na cyfrowy i odwrotnie ? A moze zna ktos taki uC zawierajacy takie przetworniki?
  • REKLAMA
  • #2 126830
    remiorn
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    podstawowe pytanie: co ma byc źródłam dźwięku: czy bedzie to np komputer a jesli tak to ktorędy będzie go wysyłał, czy też dźwięk ma być zapisany bezpośrednio w '51?
  • REKLAMA
  • #3 126836
    blade
    Poziom 14  
    Zrodlem dzwieku bedzie mikrokontroler uklad nie bedzie podlaczony do komputera i chodzi mi o to zeby mogl wydawac artykulowane :) dzwieki.
  • #4 126865
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Przetworniki AC i CA działają TYLKO w jedną strone. Alo można wykorzystać przetwornik CA do budowy przetwornika AC, potrzeba dobudować komparator. Żeby wygenerować dzwięk potrzeba przetwornika C/A i o ile się orientuje to żaden procesor nie ma takiego stricte wbudowane. Ale procesory mają wbudowany moduł PWM (ew można go zasymulować na timerze). Jeśli sygnał z PWM podać na układ całkujący to można dowolnie regulować nim napięcie na wyjściu. Jeśli chodzi o stronę praktyczną to nie ma problemu bo będzie to działać (tak robią studenci od lat na laborce z 51).
  • #5 126871
    blade
    Poziom 14  
    A czy mozna otrzymac tym jakis dowolny dzwiek naprzykald odtwirzyc WAV-a bo trzeba mi zeby mi to cos szczekalo :) a nie wiem jak sie do tego zabrac jakbys mial jakis schemat lub link gdzie mozna o tym poczytac to bylbym wdzieczny .
  • #6 126875
    elektryk
    Poziom 42  
    Ostatnio przeglądałem instrukcje do laborek z 51 i jest tam postawiony taki problem więc się raczej da to zrobić bez zbędnej gimnastyki. Jeśli to ma być stały odgłos/sygnał do może lepiej wziąć układ "gadaczki" ISD i sterować ją z procesora.
  • REKLAMA
  • #7 126876
    blade
    Poziom 14  
    Buduje takiego smiesznego robota ktory umialby szczekac taka zabawke i niestety nie mam pojecia jak to zrobic, ale chcialbym zeby to szczekanie bylo podobne do szczekania chos troche.
  • REKLAMA
  • #8 126881
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    WITAM !!

Jak najbardziej da sie cos takiego zbudować.
    W Praktycznym Elektroniku (chyba ) był układ który generował dźwiek z EPROMA. Z tego co pamietam zastosowano tam najprostszy przetwornik C/A - drabinke rezystorową. Układ zawierał ponad to generator i dekoder adresu , który cyklicznie wyciągał próbki z pamiątki i wrzucał na wspomnianą drabinkę. EPROM miał chyba 16 lub 32 kB.
    Jeżeli chcesz zastosowac mikrokontroler to chyba nie obejdzie sie bez pamieci zewnetrznej, ale wszystko zależy od długosci dźwieku i czestotliwosci próbkowania.

Jakby co to pytaj o wiecej.

:sm19:
  • #9 126887
    blade
    Poziom 14  
    :arrow: SIEKIER'A
    Wiesz moze w ktorym numerze PE to bylo bo na cyfrowce sie troche znam ale z analogowki to jestem zielony zupelnie i przydalby mi sie jakis schemat i jeszcze chetnie bym sie w tym kierunku doksztalcil wiedz i jakis link o tego rodzaju rzeczach . Dzieki
  • #10 126890
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Radzę użyć cyfrowej pamięci dźwięku ISDxxxx, te kości mają wbudowany ukłąd do nagrywani, przetworniki i pozwalają na zapisanie w nich dość długiej informacji (stosunkowo), poza tym można je sterować z proca. Nie warto bawić się w obsługę dźwięku na 51, będzie chyba za wolny do tego celu, poza tym zajmiesz większość mocy procesora, a gdzie sterowanie całym robotem ??
  • #11 126898
    blade
    Poziom 14  
    :arrow: Jaco18
    Masz moze linka do stron z tymi ukladami i aplikacjami do nich? Ja zamierzam uzyc do budowy tego robota np. T89c51RC2 i on ma szczekac co jais czas a nie ciagle takze chwilowy brak :) kontroli nie bylby straszny

:arrow: SIEKIER'A
    Niestety nie maja juz tych numerow w archiwum ale jak mialbys mozliwosc to przyslij mi stan artykulu albo sam schemat.

Dzieki.
  • #12 138473
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    WITAM

Przesyłam schemat wspomnianego urządzenia.
    Sorry ze tak długo , ale nie mogłem dokopac sie do tego numeru :wink:
    Gdyby cos nie było jasne to przeslę jeszcze opis ( niestety teraz nie mam czasu).

:sm19:
    Załączniki:
    • Odtwarzanie dźwięku na mikrokontrolerze '51: schemat i komponenty sss.jpg (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 138702
    blade
    Poziom 14  
    Dzieki jak bedziesz mial czas to podeslij reszte .
    A masz moze pomysl jak to podlaczyc do mikroprocesora ?
    Pozdrawiam.
  • #14 139264
    elektryk
    Poziom 42  
    Blade czy Ty masz pojęcie jak ten układ działa? Poprostu procesor włącza i wyłącze go i to tyle. Jeśli chciałbyś nim lepiej sterować to musiałbyś znacznie rozbudować te układ o możliwość adresowania pamięci. Standardowo jest on przystosowany do odtwarzania dwóch komunikatów (chyba) [sterowanie A,B]. Jeśli chciałbyś coś lepszego to nadal polecam układy ISD które integrują cały ten układ są przystosowane do adresowania i mają układy nagrywające.
  • #15 139293
    blade
    Poziom 14  
    Rozczailem juz ten schemat i wiem jak dziala tylko ja tam bede i tak uzywal mikrokontrolera to przy okazji moglbym nim sterowac i ten uklad.
    Chce zaoszczedzic na elemntach zeby nie bylo tam nadmiaru i naprzyklad dzwik bym przechowywal w tej samej kostce pamieci co reszte oprogramowania do robota i teraz musze sie zastanowic jak to wszystko adresowac. Juz powoli koncze zbierac wszystkie potrzebne mi wiadomosci i niedlugo chcialbym siasc do projektowania plytki dlatego chce wiedziec jak najwiecej.
    Zostal mi tylko jeszcze jeden problem ale to z innej calkiem manki, bo musze jakos wykrywac obecnosc czlowieka naprzeciwko mojego robota rozwazylem juz kilka sposobow ale zaden mi nie pasuje bo p[odstawowym problemem jeste to ze robot sie sam porusza co automatycznie eliminuje urzycie wszelkich czujnikow ruchu .
    A co do tych ukladow to terz myslalem ale niestety nie sa one na maoja kieszen chyba ze masz jakas fajna strone z cennikiem ich bo jak ja znalazlem to ceny mnie przerazily , a moze sie orietujesz ile kosztuja te uklady w normalnych sklepach ? Fajny by byl uklad sterowany szyna i2c bodajze isd5116 ale wystarczy mi i zwykly isd2560 tylko czy ktos zna ceny sklepowe?
    Dzieki pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości odtwarzania dźwięku za pomocą mikrokontrolera o architekturze '51. Podkreślono, że do generowania dźwięku potrzebny jest przetwornik cyfrowo-analogowy (C/A), którego jednak mikrokontrolery '51 zwykle nie posiadają wbudowanego. Proponowano wykorzystanie modułu PWM mikrokontrolera wraz z układem całkującym do symulacji przetwornika C/A. Wskazano, że przetworniki A/C i C/A działają jednokierunkowo, a do uzyskania dwukierunkowej konwersji potrzebny jest dodatkowy komparator. W praktyce do prostych dźwięków, takich jak szczekanie, można użyć gotowych układów pamięci dźwięku ISDxxxx, które integrują nagrywanie, przetworniki i sterowanie, co odciąża mikrokontroler i upraszcza konstrukcję. Alternatywnie, w literaturze (np. w "Praktycznym Elektroniku") opisano układy generujące dźwięk z pamięci EPROM i prostego przetwornika C/A opartego na drabince rezystorowej. Dyskutowano też o konieczności zastosowania pamięci zewnętrznej do przechowywania próbek dźwięku oraz o sterowaniu takim układem z poziomu mikrokontrolera. Poruszono kwestie adresowania pamięci i integracji odtwarzania dźwięku z innymi funkcjami robota. Wskazano, że mikrokontroler T89C51RC2 może być użyty do sterowania układem odtwarzania dźwięku. Podsumowując, do prostych efektów dźwiękowych na mikrokontrolerze '51 zaleca się stosowanie układów ISD lub prostych przetworników C/A z pamięcią zewnętrzną, a nie bezpośrednie odtwarzanie plików WAV, które wymagałoby znacznych zasobów i skomplikowanej implementacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA