logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zapisać i odtworzyć dźwięk z pamięci EEPROM/RAM 64-128 kb?

janosikow 30 Mar 2003 13:19 1854 5
REKLAMA
  • #1 154500
    janosikow
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam!
    Mam takie pytanie czy by dzialalo cos takiego ze mialbym pamiec ze 64-128 kb eeprom lub ram podtrzymywany na bateryjkach przelacznikiem przestawiac zapis odczyt do pamieci i jezeli zapis by byl wlączony to do przetwornika d/a podawal bym sygnal z mikrofonu i przetwornik by se ten sygnal przetworzyl i jako dane by zostawal zapisywany w pamieci z czestotliwoscia wyboru adres tejze pamieci ok 11khz. Potem jezeli bylby wlaczony odczyt to na przetwornik d/a dawal bym te dane z pamieci i by powstawal dzwiek. Tylko nie jestem zabardzo zorientowany jakie powinny byc te sygnaly analogowe i jakie przetworniki zastosowac czy sa jakies specjalne czy najzwyklejsze ??

Jak ktoś ma ciekawe pomysly to dawac je tutaj.

Najbardziej mnie interesuje zapis tego dzwieku.
  • REKLAMA
  • #2 154504
    Marek81
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Są specjalne układy serii ISD (np. ISD2590 - dziewięćdziesiąt minut zapisu), do których dołączasz mikrofon (lub np. wyjście karty dźwiękowej z kompa) głośnik i sterowanie (może być na przyciskach).
    Opis tych układów był w Elektronice Praktycznej, poszukaj na stronie :
    www.ep.com.pl

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 154545
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć !

Marek81 napisał:
    Są specjalne układy serii ISD (np. ISD2590 - dziewięćdziesiąt minut zapisu), do których dołączasz mikrofon (lub np. wyjście karty dźwiękowej z kompa) głośnik i sterowanie (może być na przyciskach).
    Opis tych układów był w Elektronice Praktycznej, poszukaj na stronie :
    www.ep.com.pl

Pozdrawiam.

Fajny byłby taki 90 -cio minutowy scalaczek , ale niestety ISD2590 potrafi zapisać i odtworzyć tylko 90 sekund nagrania :D
    Załączniki:
    • kit64.pdf (40.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 154625
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Janosikow: Jeśli zamierzasz zapisywać dzwięk z częstotliwością próbkowania 22kHz (pasmo do 11kHz) to musisz zapamiętać 22 tysiące próbek żeby odtworzyć jedną sekunde. Co do przetworników to nie musisz się o nie martwić ponieważ w Twoim zastosowaniu ani jakość ani częstotliwość pracy nie są krytyczne. Ja także polecam układy ISD ze względu na prostą budowe. Układy na pojedynczych scalakach można zbudować ale są one dość rozbudowane ze względu na dużą ilość liczników (budowa jest "modułowa")
  • REKLAMA
  • #5 163191
    Marek81
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Oczywiście pomyliłem minuty z sekundami :? Sorry.
    Z tego co wiem, to najnowsze układy serii ISD, mogą zapisywać do 8 minut dźwięku.

Pozdrawiam.

P.S. Mała poprawka - sprawdziłem: najnowsze ISD 5216, zapisują i odtwarzają do 16 minut dźwięku.
    Bardzo dobry opis w/w układów można znaleźć na stronie polskiego dystrybutora: http://www.marthel.pl/

Pozdrawiam.
  • #6 2253593
    Janek Bień
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    ja zrobilem cos takiego :https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic443460.html#2253556
REKLAMA