logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zapisać analogowy dźwięk w pamięci mikrokontrolera?

Kermit154 21 Sty 2008 21:33 2937 9
REKLAMA
  • #1 4720101
    Kermit154
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.

Mam zamiar wykonać ten układ:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic300547.html

(chodzi o podany link do pdf.a)

i teraz... teoretycznie miałbym ten wzmocniony dźwięk jaki bym otrzymał na wyjściu.

Co potrzebuję a żeby zapisać go w pamięci jakiegoś mikro. lub jakimś flash'u?

Jest to dźwięk analogowy więc zapewne potrzebowałbym jakiegoś przetwornika A/D.

Może jakieś konkretne linki lub propozycje?

Każda odp. będzie mile widziana.
  • REKLAMA
  • #2 4720195
    basti1984_2007
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Jeżeli jesteś samobójcą, to będziesz zapisywał przy pomocy procka dźwięk na flashu. Ze dwa lata temu robiłem układ rejestratora dźwięku na vel.51 i 2 MB ramu, uważam to za totalny niewypał, ale człowiek zapłacił :).

Osobiście polecałbym tobie poszukanie układów ISD, aplikacja jest prosta, i działają bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #3 4720232
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Ogólnie to możliwości są dwie.
    1. Wykorzystać uC z wbudowanym przetwornikiem A/D.
    2. Zewnętrzny przetwornik A/D i do tego uC.

Pierwsze rozwiązanie niewątpliwie prostsze i łatwiejsze w realizacji. Musisz znaleźć tylko odpowiedni procesor który ma szybki przetwornik A/D. Nie wiem z jaką częstotliwością i rozdzielczością chcesz próbkować sygnał i jak długi.
    Zewnętrzny przetwornik może być szybszy od wbudowanych w uC, wszystko zależy od tego jakie masz wymagania.
  • #4 4720440
    Kermit154
    Poziom 12  
    dzięki za podpowiedzi.

sygnał miałby być długości ok. 5min. miałem raczej mało do czynienia z sygnałami akustycznymi także nie bardzo rozumiem określenie próbkowanie w stosunku do nich.

próbkowanie kojarzy mi sie z odświeżaniem jakiegoś wyniku. Być może chodzi o to po jakim czasie miałby nastąpić reset pamięci i nagrywanie sygnału od nowa w zadanej długości czasu, czy tak?
  • REKLAMA
  • #5 4720442
    ronwald
    Poziom 27  
    Ocena: 68
    Koledze zapewne chodzi o częstotliwość próbkowania sygnału by wiernie przenieść 10 [kHz].
    Otóż kolego z twierdzenia Shannona fp≥ 1/2*fmax gdzie fmax-maksymalne pasmo w kolegi przypadku 10 kHz stąd;
    fp ≥ 20 kHz wybieramy np. 21kHz
    To jeszcze nie wszystko! A dynamika sygnału ? Jak 40 dB, 60 dB, 70 dB, 90dB?
    Mając te dane , może kolega wybrać odpowiedni przetwornik.
    Gdzie będzie kolega miał trudności? W zbudowaniu filtru (antyaliasing-owego) by widmo sygnału użytecznego nie było zniekształcone przez widmo sygnału próbkującego więcej niż 1% ( dotyczy amplitudy zakładki). Podpowiem, iż należy użyć filtra cyfrowego (tech. switch capacitor) LT1064 - 4. Oczywiście nie obędzie się bez dwubiegunowego filtra aktywnego :)).
    Proszę się nie zrażać tylko działać, to nie jest wiedza tajemna!
    Pozdrawiam
  • #6 4720505
    Kermit154
    Poziom 12  
    o matko... a wydawało sie takie proste ;p :D
    hehe..

no spoko. Rozumiem, że dynamika syg. to wzmocnienie w art. opisującym urządzenie pisze, że regulacja wzmocnienia wynosi od 2v/v do 48v/v czy chodzi o ten parametr właśnie?

Oczywiście przeliczyć go trzeba na dB.

ehh.. a pomyślałem sobie kiedyś w szkole na zajęciach "a po co mi to wszystko?" ;p no i teraz już wiem ;p

To ma być praca na konkurs o tyt. elektronika roku w szkole. termin jest wyznaczony na połowę kwietnia mam nadzieje, że zdążę.
  • REKLAMA
  • #7 4724296
    Kermit154
    Poziom 12  
    doczytałem, że filtr antyaliasingowy to scalak mający na celu wyrównać tkz. szpilki?
    (trochę o stabilizacji miałem na szczęście w szkole, że o zasilaczach nie wspomnę)

dwubiegunowy filtr aktywny to zapewne jakiś wzmacniacz.

czy w którymś miejscu tego układu będę potrzebować generator? Jeśli tak to jaki? sinusoidalny, prostokątny?

yy... wiem, że to absurd ale pomoże mi ktoś przeliczyć te 48v/v na dB :p bo jakos w zeszycie sie doszukac nie moge i w googlach tez o dziwo.

Jedyne co znalazłem to że ten program"Micro cap 3s" jest ponoć świwtny i można w nim przeliczyć prawie wszystko na wszystko ;p tylko skąd go zassać? :p

Przydałby się :D

i czy na pewno idzie to tak bez problemu przeliczyć skoro mam tylko wynik.

Ogólny wzór znam Ku=20logA2/A1.

Czy nadał by sie do tego projektu uC 8051? Pracuje na nim w szkole. Posiada przetwornik A/C i C/A ale nie znam parametrów bo ich narazie nie obsługiwałem.

Ma też pamięć RAM i ROM.

A co z układami ISD? tyle co wyczytałem:

http://www.eres.alpha.pl/index.php?text=235

Fp mam już obliczoną dzięki uprzejmości ronwald'a a ale co z rozdzielczością o której wspomniał korrus666?
    O rozdzielczości czytałem tutaj:

http://www.elektroda.net/pomoce/doc/elektronika/Przetworniki%20analogowo.htm
  • #8 4724334
    basti1984_2007
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Tu masz układ ISD opisany młotkowo.
    http://www.elportal.pl/pdf/K06/10_01d.pdf

Jest tam podane, gdzie szukać dokładniejszych informacji.

Jak widać nie miałeś do czynienia z przetwarzaniem sygnałów, to może na początek sobie zrób coś takiego.
  • #9 4728310
    Kermit154
    Poziom 12  
    chyba jednak zastosuję tą technikę z układami ISD. wydaje mi się być ona o wiele prostsza niż technika z wyk. przetworników zewnętrznych A/C.

Poczytałem... poczytałem.. i:

max. czas zapisu to 90sek. czyli 1,5min. to całkiem przyzwoity czas (a w razie czego wydaje mi się, że można połączyć w jakiś sposób-równolegle-dwa układy np. ISD2590)

Postanowiłem więc poszukać jakiś dokładniejszych info o jakims scalaku i oczywiście ceny za niego, bo mogłoby sie okazać, że ta technika będzie droższa od tej drugiej.

No i tu mam problem.. ponieważ (jeśli chodzi o cenę) nigdzie prawie tego nie mogę znaleźć jedyne jakieś konkrety mam na stronce TME.

http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=ISD&x=0&y=0&idp=0023&o=wszystko

a może te układy po prostu mają jakąś inną fachową nazwę?

Schemat wraz z opisem podesłany przez basti1984_2007 można pewnie w jakiś sposób przerobić.

Moja propozycja to zlikwidowanie lub modyfikacja przede wszystkim przerzutnika RS odpowiadającego za ponowny proces nagrywania.

Przydatny na pewno byłby układ odpowiedzialny za włączanie nagrywania po otrzymaniu odpowiedniej amplitudy.

Układ wzmacniacza nieodwracającego można by zastąpić systemem wzmacniaczy z układu mikrofonu punktowego.

Co o tym wszystkim sądzicie?
  • #10 4797201
    Kermit154
    Poziom 12  
    a może wykorzystać jakąś tanią Mp3 z dyktafonem?

nie wiem jak to jest czy sygnał który podałbym z wyjścia mikrofonu kierunkowego już po wzmocnieniu w miejsce mikrofonu w dyktafonie nie uszkodziłby w jakiś sposób układu odpowiedzialnego za nagrywanie lub całej mp3'ki?

Koszt takiego układu ISD2560 to ok. 50zł heh.. a za tą cenę kupie Mp3 1Gb.

Czekam na propozycje w przeciwnym wypadku będę się brać za ten układ ISD.
    Pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zapisu analogowego sygnału dźwiękowego w pamięci mikrokontrolera lub pamięci flash. Podkreślono konieczność zastosowania przetwornika analogowo-cyfrowego (A/D) do próbkowania sygnału, z uwzględnieniem częstotliwości próbkowania zgodnej z twierdzeniem Nyquista (np. 21 kHz dla pasma do 10 kHz) oraz dynamiki sygnału wyrażonej w dB. Wskazano na potrzebę filtrów antyaliasingowych, w tym filtrów aktywnych dwubiegunowych i filtrów typu switch capacitor (np. LT1064), aby uniknąć zniekształceń widma sygnału. Rozważano użycie mikrokontrolera z wbudowanym przetwornikiem A/D lub zewnętrznego przetwornika A/D, zależnie od wymagań dotyczących szybkości i rozdzielczości próbkowania. Jako alternatywę zaproponowano układy pamięci dźwięku ISD, które oferują prostszą implementację i niezawodne działanie, choć z ograniczonym czasem zapisu (np. do 90 sekund). Poruszono także kwestie przeliczenia wzmocnienia z wartości liniowej (np. 48 V/V) na decybele oraz rozważano wykorzystanie popularnego mikrokontrolera 8051, który posiada przetworniki A/C i C/A. Na koniec zasugerowano rozważenie użycia taniego odtwarzacza MP3 z funkcją dyktafonu jako alternatywnego rozwiązania do nagrywania dźwięku. Podano linki do dokumentacji układów ISD oraz sklepów z ich ofertą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA