logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aparatura 8-śmio kanałowa - Sprawdzenie prawidłowości schematu.

DeadWolv 30 Cze 2013 16:30 5358 21
REKLAMA
  • #1 12472446
    DeadWolv
    Poziom 11  
    Ocena: 40
    Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy ten schemat jest prawidłowy, czyli czy po złożeniu będzie działał, zakładając że nie popełnię żadnego błędu przy montażu czy uruchamianiu. Może niektórzy pomyślą że zadałem głupie pytanie, lecz muszę mieć pewność że dany schemacik jest prawidłowy.

Schemat nadajnika:

Schemat odbiornika:

Pozdrawiam, Tomasz.
  • REKLAMA
  • #2 12472958
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    Widzę że jest to dalsza kontynuacja aparatury z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2494756.html oraz kilku wcześniejszych . Zapytam czy masz już sprawdzone pod względem synchronizacji układy kodera / dekodera ?
    Bez tego nie ma sensu dalsze dodawanie enkodera / demultiplexera , blok koder / dekoder przy dowolnie wymuszonym adresowaniu i sterowaniu musi poprawnie działać , najważniejsze są parametry elementów zewnętrznych obu generatorów o czym był już mowa .
    Teoretycznie układ wygląda na poprawny , który można również sobie przetestować bez układów MC14502x , tory radiowe dodasz na samym końcu . Bardzo sprytnie wykorzystane jest wyjście OE aby uzyskać 8 bitów dla stanu L na wszystkich wejściach , nie wiem czy było to zamierzone ale sposób godny polecenia innym . Jak wspomniałem wcześniej podstawa dalszych prac to prawidłowe współdziałanie układów MC14502x .
  • #3 12473145
    DeadWolv
    Poziom 11  
    Koder, dekoder działa idealnie bez toru radiowego, czyli DATA wysyłana jest zwykłym przewodem. Niestety nie działa po podłączeniu modułów radiowych. Razem z kolegą próbowaliśmy to odpalić, ale łatwo nie jest, zwłaszcza że kolega ma już spore doświadczenie w elektronice bo zajmuje się nią od wielu lat, a jego tata również jest elektronikiem. Wykonaliśmy wiele obliczeń, aby dowiedzieć się jakie elementy należy zastosować, oraz na jakiej częstotliwości koder-dekoder mogą współpracować i wyszło że najmniejsza częstotliwość pracy kodera-dekodera to 3KHz, a moduły prawda zestrojone są na pasmo 434MHz. Spróbujemy jeszcze raz od początku wszystko na spokojnie przeanalizować, obliczyć jeszcze raz i spróbować odpalić, ale łatwo nie będzie. Gdybym chciał aparaturę 4-kanałową to skorzystał bym z układów HT12E i HT12D. Są one bardzo proste i każdemu one działają, lecz do mojego projektu potrzebuję 6 kanałów. A może jest na forum jakiś użytkownik, u którego MC14502x działają prawidłowo w torze radiowym?
  • #4 12473311
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Proponuje sprawdzić same moduły radiowe , nie wiem jakie dokładnie masz ale z pewnością można je wysterować standardowym sygnałem logicznym nadajnik analogicznie otrzymasz stan H / L na wyjściu odbiornika . Odbiornik sprawdzisz sondą logiczną lub dodaj prosty wzm. na jednym tranzystorze z diodą Led . Podstawą prawidłowej pracy toru jest dobrzej klasy odbiornik jeżeli masz tanie moduły 433MHz to na wyjściu możesz mieć zbyt dużo " śmieci " co przez dekoder może być dowolnie odczytane przez co masz dziwne stany na wyjściu . Najlepiej gdybyś do wyjścia odbiornika podłączył oscyloskop i zobaczył jak wygląda sygnał , można pokombinować z prostymi filtrami RC , LC ale bez oscyloskopu będzie trudno . Czy sprawdzałeś już swój układ bez toru radiowego ?
  • #5 12473327
    DeadWolv
    Poziom 11  
    bogdan_p napisał:
    Czy sprawdzałeś już swój układ bez toru radiowego ?

Tak, bez toru radiowego wszystkie 4 kanały działają wyśmienicie.

Mam dostęp do oscyloskopu, więc sprawdzę co i jak z tymi modułami, ale na 80% są one sprawne, lecz fakt jest to najtańszy moduł za kilkanaście złotych, co nie zmienia faktu że innym działa również na tanich modułach.
  • REKLAMA
  • #6 12473379
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Moduł modułowi nie równy , ponadto pasmo 433MHz jest najbardziej zaśmieconym , nawet miejsce zamieszkania ma na to wpływ . Idealnym odbiornikiem byłby superheterodynowy ale to już wyższa półka cenowa http://www.sensu.pl/?go=products&cat_id=55&producer=10 .
    Jak masz dostęp do oscyloskopu to sprawdź szczególnie odbiornik na wyjściu i będziesz miał jasność w czym problem , stawiam na marnej jakości odbiornik .
  • REKLAMA
  • #7 12473429
    DeadWolv
    Poziom 11  
    bogdan_p napisał:
    :idea:lnym odbiornikiem byłby superheterodynowy

65zł za taki odbiornik to jeszcze nie jest tak tragicznie. Cała aparatura z takimi modułami by wyszła max 100zł, bo multiplekser, koder, dekoder, inwerter to tanie rzeczy a i 8 kanałów to bardzo przyzwoita sumka :)

Jak narazie oscyloskop "się naprawia", ale to zapewne nie potrwa długo. Jak tylko zbadam moduły to dam znać, a w między czasie jakby się odezwał ktoś kto używa takich modułów i powiedział czy jemu to działa czy też nie to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam, Tomasz.

Dodano po 1 [minuty]:

bogdan_p napisał:
    pasmo 433MHz jest najbardziej zaśmieconym

To prawda, wszystkie urządzenia typu brama zdalnie sterowana są ustawiane właśnie na tą częstotliwość, z tego co ja wiem :)
  • #8 12473544
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Nawet bez oscyloskopu proponuje sprawdzić moduły tak jak pisałem wcześniej , czy następuje zmiana stanu w wyjściu odbiornika po wysterowaniu nadajnika , będziesz miał pewność czy moduły są w stanie nawiązać komunikację .
  • REKLAMA
  • #9 12473569
    DeadWolv
    Poziom 11  
    Okej, spróbuję tylko muszę sobie to przeanalizować, zeby jakiegoś błędu nie trzasnąć. Jeśli chodzi o oscyloskop to nie wiem kiedy będzie sprawny bo jak narazie to terminów nie ma na naprawianie.

W najbliższe dni powinienem dać radę zbadać te moduły :)
  • #10 12473652
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Podaj symbole tych modułów , do sprawdzenia wystarczą od biedy dwa źródła napięcia 5V , multimetr i kilka przewodów .
  • #11 12473698
    DeadWolv
    Poziom 11  
    bogdan_p napisał:
    do sprawdzenia wystarczą od biedy dwa źródła napięcia 5V , multimetr i kilka przewodów

To myślę że dam radę sprawdzić :D

bogdan_p napisał:
    Podaj symbole tych modułów

I tutaj teraz nie mogę odpowiedzieć na to pytanie, bo szczerze nie znam dokładnego modelu. Musiałbym sprawdzić na eBay-u
  • #12 12477652
    DeadWolv
    Poziom 11  
    A więc tak jak obiecałem, sprawdziłem moduły i o dziwo działają perfekcyjnie. Po dołączeniu źródła napięcia do nadajnika, dioda się zapala - odłączę zasilanie, dioda gaśnie, lecz tak do końca nie gaśnie, bo delikatnie świeci niestabilnie, ale to wina tego że stan niski na wyjściu odbiornika ma bodajże 0,3V i delikatnie otwiera baze tranzystora więc i dioda delikatnie się zaświeca. Zasięg bardzo dobry jak na moduły bez antenek. Teraz trzeba jakoś dojść do ładu z tym, żeby w końcu to ruszyło.
    Tak mnie dręczy jedna rzecz, otóż jeżeli moduł przesyła sygnał na częstotliwości 433MHz to koder-dekoder musi być zestrojony również na 433MHz, żeby sygnał z kodera "wtapiał" się w fale radiowe przesyłane przez moduły? Bo jeżeli to prawda to koniecznie trzeba przestroić koder-dekoder, gdyż pracuje na częstotliwości ok 3KHz, choć na internecie na takim samym paśmie aparatura działała.
  • #13 12479575
    bogdan_p
    Poziom 39  
    DeadWolv napisał:
    Po dołączeniu źródła napięcia do nadajnika, dioda się zapala - odłączę zasilanie, dioda gaśnie,

Chyba nie do końca zrozumieliśmy się , sprawdzenie ma polegać na modulacji modułu nadajnika a nie zał / wył jego zasilania . Nie podałeś modelu ale na pewno poza pinami zasilania musi być wejście danych np. IN Data lub o podobnym oznaczeniu , na to wejście podajesz ręcznie stan L / H przy cały czas podłączonym zasilaniu modułu . W odpowiedzi dioda Led podłączona do modułu odbiornika musi identycznie reagować , ponadto teraz zauważyłem że masz niezgodność napięć zasilania . Większość modułów pracuje z napięciem zasilania w przedziale 3,3V ÷ 5V poza tym poziomy napięć wej / wyj są również zawarte w tym przedziale a Ty zasilasz układy zdecydowanie za dużym napięciem nadajnik 9V odbiornik 12V . Jak już znasz modele Twoich modułów to sprawdź sobie dokładnie ich parametry sterowania i zasilania , zwróć uwagę że wszystkie użyte przez Ciebie układy mogą bez problemu pracować przy 5V zasilania .
    DeadWolv napisał:
    Tak mnie dręczy jedna rzecz, otóż jeżeli moduł przesyła sygnał na częstotliwości 433MHz to koder-dekoder musi być zestrojony również na 433MHz ,

Mylisz pojęcia fali nośnej z modulacją , w nadajniku generator pracuje z określą częstotliwością czyli 433MHz to jest fala nośna , za pomocą wejścia IN modulujesz ten sygnał . Nawet gdybyś zastosował max. częstotliwość dla MC145026 czyli ok. 362kHz to i tak ponad 10 razy mniej niż nośna . Oczywiści mogą być dodatkowe ograniczenia w max częstotliwości modulacji podane przez producenta danego modułu , przy okazji podane przez Ciebie wartości elementów RC nie za bardzo pasują do zaleceń podawanych przez producenta , chyba że masz pomylone wartości rezystorów .
    Proponuje sprawdź tor radiowy tak pisałem na wstępie , jeżeli będzie wszystko poprawnie działać to próby z koderem / dekoderem ale pamiętaj o napięciu zasilania ! .
  • #14 12480212
    DeadWolv
    Poziom 11  
    Moduły zasilam napięciem 3V nadajnik i 5V odbiornik. Spróbuje podać model tych modułów. Na nadajniku jest napisane: XD-FST FS1000A a na odbiorniku: XD-RF-5V
    Elektroniką zajmuje się od roku, więc mam jeszcze małe pojęcie na ten temat zwłaszcza, że na lekcjach elektroniki nie wgłębialiśmy się w fale radiowe, więc to normalne że mylę pojęcia :) Spróbuje odpalić ten moduł prawidłowo na tej diodzie, poprzez dodanie do daty nadajnika stan wysoki, niski, pamiętając o cały czas załączonym zasilaniu. Wcześniej robiłem tak że do Vcc i DATY nadajnika podpinałem wyższy potencjał źródła zasilania a do GDN prawda, ujemny.

Dodano po 2 [minuty]:

bogdan_p napisał:
    a Ty zasilasz układy zdecydowanie za dużym napięciem nadajnik 9V odbiornik 12V

Tak jak wcześniej pisałem moduły zasilam napięciem 3V i 5V. Nie wiem skąd Pan wziął te dane :) Nadajnik bodajże może pracować od 1,5-12V a odbiornik tylko 5V
  • #15 12480340
    bogdan_p
    Poziom 39  
    DeadWolv napisał:
    Nie wiem skąd Pan wziął te dane :)

Zerknij na swój schemat z pierwszego postu , oraz na wartości elementów Rtc , Ctc , R1 ,C1 ,R2 , C2 porównaj z tabelą .
    DeadWolv napisał:
    Nadajnik bodajże może pracować od 1,5-12V

Nadajnik od 3,5V Link bo myślę Link że chodzi o te moduły
    Zasil moduły 5V sprawdź jak dioda Led w odbiorniku będzie prawidłowo działać podłącz dekodery również do 5V zobacz efekt .
  • #16 12480394
    DeadWolv
    Poziom 11  
    Sęk w tym że ja nie korzystałem z tych schematów, które umieściłem przy moim temacie do budowy układu kodera-dekodera, tylko z całkiem innego schematu. Nie ma co już podpinać koderów do modułów skoro nie wiadomo jeszcze czy same moduły grają ze sobą. Podpiąłem teraz moduły tak jak Pan powiedział i gdy pin DATY nadajnika pozostawię pusty to dioda w odbiorniku świeci stale. Gdy natomiast dołącze do daty stan H czyli ok 3V to dioda gaśnie, lecz po 2-3 sekundach znowu się zapala. Jak na moją małą wiedzę to stan wysoki można uzyskać dołączając do sygnału napięcie z rzędu kilku wolt, ale mogę się mylić.
  • #17 12480522
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Wybacz ale wypada pokazać schematy układów na których pracujesz , bo tak to można pisać całe poematy nie wiedząc co faktycznie podłączasz , również nic nie napisałeś o elementach RC w układach MC14502x . Reakcja odbiornika wygada na prawidłową ponieważ odbiornik powinien odbierać ciąg modulowany a nie stały sygnał dla tego po prostu blokuje się . Nie rozumiem dlaczego upierasz się przy 3V skoro nadajnik wymaga min. 3,5V tu masz w ojczystym języku Link oraz dlaczego nie zastosujesz napięcia 5V ? Jeżeli jesteś pewny ( jak napisałeś wcześniej ) poprawnej współpracy MC145026 / MC145027 to pozostaje połączyć wszystko i sprawdzić .
  • #18 12480534
    DeadWolv
    Poziom 11  
    Teraz zauważyłem coś dziwnego, bo skoro nadajnik działa od 3,5V a ja przez cały czas zasilałem nadajnik ze źródła 2,8V, więc postanowiłem zwiększyć nieco napięcie. Podłączyłem 4V i dioda kompletnie nie reaguje na nadajnik. Podłączyłem 5V i dioda również nie reaguje. Gdy podłączyłem 1,3V dioda reaguje, 2,8V dioda reaguje. Więc możliwe że podczas uruchamiania kodera i dekodera na modułach po prostu dałem zbyt wysokie napięcie na nadajniku i nie wysyłał on sygnału do odbiornika, ale wątpie że to przez to. Trochę dziwne że przy takim napięciu dioda reaguje a przy takim kompletnie olewa nadajnik.
  • #19 12480971
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Według mnie masz uszkodzone moduły , chyba że to jakaś wersja niskonapięciowa bo większość dokumentacji podaje napięcie 3,5-12V to że działa przy niskim napięciu może być przypadkiem , ciekawe jak z zasięgiem . Możesz spróbować przy niższym napięciu zasilania MC145026 pracuje już od 2,5V ale wątpię aby to działo poprawnie oraz miało odpowiedni zasięg . Z pewnością przeglądałeś różne układy z tymi lub podobnymi modułami i większość pracuje na 5V a nie na 2,8V . Proponuje zastanowić się nad kupnem nowych modułów i bardziej ostrożnym podchodzeniem do prób , testów zwłaszcza z doborem napięć zasilania i sterowania . Dobrze by było mieć dokumentację producenta a nie opisy sprzedawców , trochę szukałem ale nic nie znalazłem zresztą nic dziwnego znając kraj producenta .
  • #20 12481144
    DeadWolv
    Poziom 11  
    bogdan_p napisał:
    Reakcja odbiornika wygada na prawidłową ponieważ odbiornik powinien odbierać ciąg modulowany a nie stały sygnał dla tego po prostu blokuje się

Czyli dioda powinna zgasnąć i po kilku sekundach się zapalić? Jeżeli tak to moduł jest sprawny, tylko pozostaje jeszcze sprawa tego napięcia. Zasilę jutro ten moduł z dobrego zasilacza a nie z wygrzebanych bateryjek i zobaczę co i jak. A jak nie to ustawię 2,8V na nadajniku i powinno grać. Zasięg na antenkach 5cm łapie spokojnie 100m i może więcej złapie, tylko po prostu brakło mi miejsca do sprawdzenia :)

A co do tego schematu MC1450x, to wziąłem go z internetu już nawet nie pamiętam dokładnie skąd, ale po złożeniu działa idealnie. Bez toru radiowego 4 kanały działają, tylko po podpięciu do modułów właśnie nie chciały ruszyć, ale jutro spróbuję ponownie uruchomić.

Dodano po 28 [minuty]:

Jest możliwość kupna nowych modułów i scalaków HT12E(D). Wszystko działa, bo to sprzedaje pewien użytkownik na elektrodzie i wtedy miałbym pewne działające 4 kanały. Teraz mam takie pytanie, czy do tych HT12E(D) mogę podpiąć (de)multiplekser i resztę elementów ze schematu powyższego aby uzyskać 8 kanałów?
  • #21 12483183
    bogdan_p
    Poziom 39  
    DeadWolv napisał:
    Zasilę jutro ten moduł z dobrego zasilacza a nie z wygrzebanych bateryjek i zobaczę co i jak.

Ręce opadają przy takim podejściu do tematu , podstawą jest zapewnienie prawidłowego zasilania ( napięcie , wydajność prądowa ) a nie zasilanie badanych układów z wygrzebanych baterii o nie wiadomych parametrach .
    W 16 poście raczyłeś poformować że
    DeadWolv napisał:
    Sęk w tym że ja nie korzystałem z tych schematów, które umieściłem przy moim temacie do budowy układu kodera-dekodera, tylko z całkiem innego schematu.
    a w 20 że
    DeadWolv napisał:
    A co do tego schematu MC1450x, to wziąłem go z internetu już nawet nie pamiętam dokładnie skąd,

i ktoś ma wiedzieć z czego Ty korzystasz przy uruchamianiu , oczywiście nawet go nie pokazałeś . Nie potrafię zrozumieć po co kolejne zmiany kodera / dekodera skoro stwierdziłeś że układ na MC145026 / 27 działa poprawnie , problemy masz z modułami radiowymi Twoim krokiem jest zmiana układów na HT12 możesz powiedzieć jaki ma to cel . Jeżeli już to pomyślałbym o zmianie modułów radiowych a nie działającego układu kodera / dekodera . Zanim napiszesz kolejny post to zacznij od dwóch porządnych źródeł zasilania dla nadajnika i odbiornika , tylko nie przypadkiem jakieś tanie przełączalne uniwersalne zasilacze do Twoich potrzeb zrób sobie zasilacze wykorzystując np. LM317 masz możliwość regulacji lub na LM78XX z stała wartością dwa transformatory , mostki parę kondensatorów to nie majątek . A masz już pewne źródła zasilania do Twoich potrzeb można przerobić zasilacze stosowane do wzm. antenowych , to podstawa dalszych prac . Chcesz stosować zasilanie bateryjne też nie problemu ale maja to być nowe baterie a nie jakieś wykopaliska .
  • #22 12483820
    DeadWolv
    Poziom 11  
    Po co miałem dawać tutaj schemat MC14502x, skoro temat jest nieco inny. MC bez toru radiowego działa poprawnie. Kupiłem 2 lub nawet już 3 moduły i za każdym razem po podpięciu do kodera-dekodera reakcja jest taka sama, czyli żadna. Mam jeden zasilacz na LM317 i właśnie planuje zrobić sobie drugi na LM317 i trzeci już poważniejszy z prostownika na LM350. A chcę kupić HT12E(D) bo będę miał pewność że one będą działać z torem radiowym. Prawdę mówiąc bez sensu jest kupowanie kolejnych modułów skoro reakcja na MC14502x będzie taka sama. Po prostu chciałbym się teraz tylko dowiedzieć czy da się te HT12E(D) podłączyć pod multiplekser, inwerter, aby uzyskać 8 kanałów. Te HT są bardzo tanie a częstotliwość ustawiana jest tylko jednym rezystorem, kiedy przy moich MC użyłem bodajże z 10 różnych elementów, a kondensatory z tak małą pojemnością, że ciężko było je dostać w sklepach. A kto wie, może jeszcze kiedyś uda nam się odpalić tą aparaturę na MC.

Dodano po 1 [minuty]:

PS. Przecież ja nie budowałem układu kodera-dekodera na schemacie który podałem w pierwszym poście, bo ten schemat dodałem tylko żeby się upewnić że jest od poprawny, abym mógł spokojnie zacząć sobie go zbudować.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje potwierdzenia poprawności schematów nadajnika i odbiornika dla aparatury 8-kanałowej. Po testach stwierdzono, że koder i dekoder działają poprawnie bez toru radiowego, jednak pojawiają się problemy po podłączeniu modułów radiowych. Użytkownicy sugerują sprawdzenie jakości modułów, zasilania oraz poprawności połączeń. Wskazano na możliwość zakupu układów HT12E i HT12D jako prostszej alternatywy dla MC14502x. Użytkownik planuje dalsze testy z oscyloskopem oraz sprawdzenie parametrów zasilania, aby zapewnić prawidłowe działanie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA