DeadWolv napisał: Po dołączeniu źródła napięcia do nadajnika, dioda się zapala - odłączę zasilanie, dioda gaśnie,
Chyba nie do końca zrozumieliśmy się , sprawdzenie ma polegać na modulacji modułu nadajnika a nie zał / wył jego zasilania . Nie podałeś modelu ale na pewno poza pinami zasilania musi być wejście danych np. IN Data lub o podobnym oznaczeniu , na to wejście podajesz ręcznie stan L / H przy cały czas podłączonym zasilaniu modułu . W odpowiedzi dioda Led podłączona do modułu odbiornika musi identycznie reagować , ponadto teraz zauważyłem że masz niezgodność napięć zasilania . Większość modułów pracuje z napięciem zasilania w przedziale 3,3V ÷ 5V poza tym poziomy napięć wej / wyj są również zawarte w tym przedziale a Ty zasilasz układy zdecydowanie za dużym napięciem nadajnik 9V odbiornik 12V . Jak już znasz modele Twoich modułów to sprawdź sobie dokładnie ich parametry sterowania i zasilania , zwróć uwagę że wszystkie użyte przez Ciebie układy mogą bez problemu pracować przy 5V zasilania .
DeadWolv napisał: Tak mnie dręczy jedna rzecz, otóż jeżeli moduł przesyła sygnał na częstotliwości 433MHz to koder-dekoder musi być zestrojony również na 433MHz ,
Mylisz pojęcia fali nośnej z modulacją , w nadajniku generator pracuje z określą częstotliwością czyli 433MHz to jest fala nośna , za pomocą wejścia IN modulujesz ten sygnał . Nawet gdybyś zastosował max. częstotliwość dla MC145026 czyli ok. 362kHz to i tak ponad 10 razy mniej niż nośna . Oczywiści mogą być dodatkowe ograniczenia w max częstotliwości modulacji podane przez producenta danego modułu , przy okazji podane przez Ciebie wartości elementów RC nie za bardzo pasują do zaleceń podawanych przez producenta , chyba że masz pomylone wartości rezystorów .
Proponuje sprawdź tor radiowy tak pisałem na wstępie , jeżeli będzie wszystko poprawnie działać to próby z koderem / dekoderem ale pamiętaj o napięciu zasilania ! .