logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ zdalnego sterowania nadajnik/odbiornik schemat i jak go czytać

pentryt88 22 Mar 2020 14:10 1179 3
REKLAMA
  • #1 18550378
    pentryt88
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Znalazłem gdzieś w internecie schemat nadajnika i odbiornika na enkoder i dekoder HT12D i HT12E, mam problem z odczytaniem w schemacie co autor miał na myśli dając w schemacie nadajnika przy pinie 14 kółko, czy to jest na stałe łączone, czy też poprzez wyłącznik?
    Zmontowałem wszystko wg schematu i podłączyłem nadajnik dioda świeci, ale kiedy zwieram pin 10 z masą dioda nie gaśnie, więc nie wiem czy nadaje sygnał. Układ zdalnego sterowania nadajnik/odbiornik schemat i jak go czytać Układ zdalnego sterowania nadajnik/odbiornik schemat i jak go czytać
  • REKLAMA
  • #2 18550541
    kryst
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam według mnie to powinieneś ściągnąć do zera pin TE. Ale trzeba się dobrze wczytać w datasheet.
    [url=]https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/64409/HOLTEK/HT12E.html[/url]

Dodano po 1 [minuty]:

Link
  • REKLAMA
  • #3 18550877
    n6210
    Poziom 29  
    Ocena: 169
    pentryt88 napisał:
    co autor miał na myśli dając w schemacie nadajnika przy pinie 14 kółko, czy to jest na stałe łączone, czy też poprzez wyłącznik?
    kółko oznacza tyle samo co kreska nad nazwą pinu czyli niski stan aktywny. Pin masz podłączony do GND i tak ma być bo to linia wejściowa aktywowana stanem niskim. Na schemacie nie ma żadnego włącznika i to kółko go nie oznacza.
    Nie rozumiem tylko czemu na schemacie moduł 433MHz ma odwrotnie zasilanie GND do + a Vcc do GND (pewnie błąd).
  • #4 18551152
    kryst
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Spróbuj rozpiąć TE, zewrzeć s4. A później zamknąć z powrotem TE.
REKLAMA