logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor DAEWOO CMC-1511B - identyfikacja i wymiana rezystora R558

3chudy3 05 Mar 2005 11:31 1274 7
REKLAMA
  • #1 1288046
    3chudy3
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam, padł mi monitor,
    poleciał napewno rezystor ten na zdjeciu, niestety nie moge sie odczytac numeru.

Po właczeniu monitora iskrzy i strzela
    niestety nie udało mi sie znalesc schematu tego monitora (znaczy znalazłem ale kiepskiej jakosci)

nie moge zidentyfikowac tego rezystora.
    Co powinienem jeszcze sprawdzi, co mogło spowodować uszkodzenie tego rezystora??
    Z góry dziekuje za pomoc.

Nagrałem takze którtki filmik aparatem (nie najlepszej jakosci) w jaki sposób sie iskrzy nie wiedac za duzo ale iskra przeskakuje prawie 2 razy na sekunde. Filmik moge podeslac na maila 2MB

Mierzyłem rezystancje na tym nadpalonym rezystorze byz wylutowywania = 100Kilo

pod spodem płyty jest numer tego rezystora - R558

wylutowałem ten rezystor jest spalony
    Załączniki:
    • Monitor DAEWOO CMC-1511B - identyfikacja i wymiana rezystora R558 monitor01.jpg (146.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Monitor DAEWOO CMC-1511B - identyfikacja i wymiana rezystora R558 monitor02.jpg (138.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1288354
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Jeśli to iskrzenie jest z samego trfopowielacza to nalezy go wymienić a rezystor prawdopodobnie uległ uszkodzeniu z winy trafa.Zakładam,ze rezystor pracuje w okolicy trafa.
  • REKLAMA
  • #3 1288367
    3chudy3
    Poziom 15  
    Iskrzy sie na tym rezystorze jest przebicie a rezystor jest dosyc daleko od trafa
  • #4 1288405
    kr
    Poziom 27  
    Jeśli to iskrzenie jest z samego trfopowielacza to nalezy go wymienić a rezystor prawdopodobnie uległ uszkodzeniu z winy trafa.Zakładam,ze rezystor pracuje w okolicy trafa.
  • #5 1289469
    komp
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    100% uszkodzony trafopowielacz.
  • REKLAMA
  • #6 1289621
    3chudy3
    Poziom 15  
    Jak to wtakim razie sprawdzić ?? bo to strzelanie nie idzie z trafo tylko iskarzy się na tym rezystorze ??
  • #7 1293778
    kr
    Poziom 27  
    Prześledz w jakim układzie ten rezystor pracuje tzn sprawdż po druku.
  • REKLAMA
  • #8 1295869
    Fath
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Poczytaj inne posty o tym monitorze. Zazwyczaj jak ten rezystor był spalony to trafo było też spalone. Wypnij smoczek z kineskopu ten od trafa rozładuj do masy i sprawdź omomierzem czy ma przejście (zakres 200K-2M) obojętnie do którejkolwiek nogi trafa, jeśli ma to trafo do kosza.

Podsumowanie tematu

✨ W monitorze Daewoo CMC-1511B doszło do uszkodzenia rezystora oznaczonego jako R558, który jest nadpalony i powoduje iskrzenie oraz wyładowania elektryczne. Pomiar rezystancji na uszkodzonym elemencie wskazał około 100 kΩ. Problem iskrzenia występuje bezpośrednio na rezystorze, który znajduje się w pewnej odległości od transformatora (trafopowielacza). W dyskusji sugerowano, że przyczyną uszkodzenia rezystora może być awaria trafopowielacza, który często ulega uszkodzeniu równocześnie z rezystorem. Zaleca się sprawdzenie układu, w którym pracuje rezystor, poprzez analizę ścieżek na płytce drukowanej oraz pomiar omomierzem stanu trafopowielacza po odłączeniu go od kineskopu. Jeśli transformator ma zwarcie lub niską rezystancję na uzwojeniach, należy go wymienić, co powinno zapobiec dalszym uszkodzeniom rezystora i eliminować iskrzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA