logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W124 250D - Poduszki tylnej belki - stuki przy ruszaniu/zmianie biegów

markslew 04 Lip 2013 01:30 11001 4
REKLAMA
  • #1 12485127
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 477
    Szukam przyczyny stuknięcia z tyłu podczas ruszania albo zmianie biegu. Nagrałem film gdy byłem pod autem podczas gdy ktoś ruszał przód - tył. Stuknie przy dodaniu gwałtownie gazu albo przy ujęciu gwałtownie gazu. Stuknie przy zmianie biegu albo gdy szybciej puszczę sprzęgło. Zawsze puknie tylko pojedynczo, tak jakby ktoś lekko kopnął w tył :D To taki głucho / metaliczny stukot.

Tu widać luz poduszek tylnej belki:

http://youtu.be/udUvlVHF-3o

Widać na filmie jak przednie poduszki tylnego wózka ruszają się jakby góra-dół. Tylne zaś nie.
    Czy kwalifikują się do wymiany :?: Poduszki mostu bez luzu, most nie lata przy zmianie obciążenia, łączniki wału bez luzów. Podpora wału bez luzów. Przegub kardana na wale bez luzów.
    Sam most... sprawdzałem i kręcąc wałem napędowym i od razu półosie z ruchem nadążają... więc zakładam że jest bez luzów.

Tylko te poduchy jak na filmie się ruszają. Do wymiany?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12485227
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Witam.
    W tym modelu źródeł „pukania” może być tyle ile jest połączeń. Nie zawsze stukanie pochodzi z poduszek. Musisz jeszcze sprawdzić wszystkie tuleje metalowo-gumowe, a jest ich tam trochę. Podnieś auto i zobaczysz, czy poduszki są pozrywane, jeśli tak to wymień wszystkie, można to zrobić bez spuszczania wózka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12485353
    yaro 65
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Cytat:
    Tylko te poduchy jak na filmie się ruszają. Do wymiany?

wyglądają na dobre ,
    sprawdź : silentbloki główki mostu / mocowane do pokrywy / ,
    łącznik metalowo-gumowy na początku i na końcu wału pędnego .
  • REKLAMA
  • #4 12487615
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 477
    yaro 65 napisał:

wyglądają na dobre

Myślisz że dobre? Tylko czemu tak idą góra-dół przy ruszaniu? Czasem ze 1- 1,5 cm. Nie powinny siedzieć na sztywno?

Tuleje metalowo gumowe posprawdzane, dobre, łączniki wału też dobre, żadnych luzów. A jednak stuka. Jedyne co znalazłem to te poduchy.
  • Pomocny post
    #5 12487651
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4419
    A gdzie tam dobre, do wymiany. Zobacz też czy wahacze wzdłużne są ok. Inaczej szybko zniszczysz nowe poduchy belki.
REKLAMA