logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows 2000 na DELL Vostro 260 z dyskiem SATA?

TPT 04 Lip 2013 11:46 1269 2
REKLAMA
  • #1 12485861
    TPT
    Poziom 9  
    Witam

Otóż dostaliśmy w firmie wspomniany w temacie sprzęt, muszę zainstalować na nim windows 2000. W komputerze wsadzony jest dysk segeate barracuda ST500DM002-1BD142, a jak wiadomo instalki windows-ów do XPnie mają wgranych sterowników do dysków SATA. Próbowałem na różne sposoby, od wgrywania sterowników poprzez stacje dyskietek na USB po konfigurowanie własnej instalki przez program nlite wgrywając do niej już te sterowniki. Na stronie producenta znalazłem tylko sterowniki do win7, do win 2000 znalazłem za to na stronie producenta płyty głównej (INTEL H61). Efekt jest taki, że albo instalator zacina się przy wstępie (miejsce, gdzie wybieramy opcje instaluj/napraw), albo wywala błędy typu sterownik uszkodzony/któryś wiersz nieprawidłowy.

Jakieś pomysły?

PS: W SETUPie nie ma możliwości ustawienia trybu IDE ani żadnej innej podobnej opcji.
  • REKLAMA
  • #2 12485912
    Pan Szyszka
    Poziom 31  
    Ocena: 95
    Przestaw w BIOSie SATA (AHCI) na IDE (Compatible) w XPkach działa takie rozwiązanie.
  • #3 12485934
    TPT
    Poziom 9  
    Zapomniałem dodać właśnie, że tej opcji niestety w biosie nie mam.

/////////////////////////////////////////////////////

Ogólnie to problem został jako tako rozwiązany, system zainstalowany został na zasadzie włożenia dysku komputera jako drugiego twardziela, gdzie został zainstalowany OS. OS odpalił, ale sterowników do płyty głównej nie dało się zainstalować, i tak np. zintegrowana karta sieciowa nie działała, kupiona została oddzielna, która dopiero ruszyła.

Win2000 is dead po prostu :D.
REKLAMA