logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przekaźnik Finder Type 40.61S 12V DC?

oblus 05 Mar 2005 18:20 1521 6
  • #1 1289207
    oblus
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    czesc, kupilem przekaznik ale nie wiem jak i gdzie go podlaczyc, szukalen a googlu ale nic nie znalazlem o tym przekazniku
    czy ktos moglby mi powiedziec cos o tym przekazniku albo podac linka na strone producenta?

a tak pisze na przekaźniku:
    finder
    Type 40.61S
    _/_ 16 250V~
    (jakies znczki, OC, AC, piorun DC :P)
    Rina NF Made in EC . 03

a na gorze pisze jeszcze
    12V = DC

sprawa jest taka ze wiem co kupilem tylko nie wiem jak to podlaczyc :P
    nie wiem gdzie + i -
    gdzie zasilanie (12V) i gdzie przejscie podlaczyc (~220V)
    no bo bym musial chyba podlaczyc pod cewke diode a nie wiem jak
    a nie wiem czy to jest wazne jak :P
  • Pomocny post
    #2 1289476
    ZajecBaX
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Cewkę znajdziesz omomierzem. Będzie to od kilkudziesięciu do kilkuset om.
    Reszta wyprowadzeń będzie połączona ze stykami przekaźnika.
    Nie ma znaczenia z której strony zaplanujesz plus zasilania dla cewki.
    Dioda powinna być wstawiona katodą do plusa zasilania tej cewki, anodą do minusa.
    Powodzenia
    Załączniki:
    • Jak podłączyć przekaźnik Finder Type 40.61S 12V DC? przekaznik.gif (1.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1293306
    oblus
    Poziom 11  
    bardzo dziekuje :D
    teraz juz jaze :D

ale jeszcze jedno mnie meczy..
    ten przekaznik jest na 220V
    tzn ze ma przekazywac tylko "faze"?
    ze mam podlaczyc ten styk ktory jest ruchomy (i jest w fazie poczatkowej zetkniety) do "fazy", a pod styk ktory bedzie spiety po uruchomieniu cewki, wyprowadzenie tej fazy?
    bo zastanawiam sie czy "0" ma isc poprostu z tzw. gniazdka do bezposrednio urzadzenia ;>
  • Pomocny post
    #4 1293760
    Bzzz
    Poziom 17  
    Ocena: 96
    Tak możesz włączyć obciążenie.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć przekaźnik Finder Type 40.61S 12V DC? 1.jpg (10.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1293841
    oblus
    Poziom 11  
    ooo wlasnie tego nie bylem pewien :>
    bardzo dziekuje za pomoc
  • #7 1305259
    oblus
    Poziom 11  
    dziękuje bardzo za pomoc :)
    pozdrawiam..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia przekaźnika Finder Type 40.61S 12V DC. Przekaźnik posiada cewkę zasilaną napięciem 12V DC, której biegunowość nie ma znaczenia przy podłączeniu zasilania. Cewkę można zidentyfikować za pomocą omomierza, mierząc rezystancję kilkudziesięciu do kilkuset omów. W obwodzie cewki zaleca się zastosowanie diody zabezpieczającej, podłączonej katodą do plusa zasilania, a anodą do minusa. Przekaźnik jest przystosowany do przełączania napięcia sieciowego 220V, gdzie styki służą do włączania fazy zasilania obciążenia. Należy podłączyć fazę do styku ruchomego, który jest w stanie spoczynku zetknięty, a wyjście styku po załączeniu cewki do obciążenia. Neutralny przewód (zero) powinien być podłączony bezpośrednio do urządzenia. W dyskusji podano również link do dokumentacji technicznej przekaźnika na stronie producenta, co ułatwia prawidłowe podłączenie i użytkowanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA