logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - Przerywa nową instalację lub przerywa ładowanie systemu zainstalowa

optyma 06 Lip 2013 18:41 2925 8
REKLAMA
  • #1 12493695
    optyma
    Poziom 9  
    Witam fachowców.
    Na wstępie konfiguracja: płyta MSI Z87-G43, procesor i5-4430 3,0 GHz, RAM Kingston Hyper 2x4 GB Dual Chanel, Kingston SSD V300 SATA 2,5" 120 GB, Seagate ST1000MD03 1 TB SATA III, zasilacz Be Quiet! Straight Power E9-CM-480 W, mysz bezprzeowodwa - to wszystko "prosto z fabryki", do tego kilkuletnia klawiatura i takaż nagrywarka DVD.
    A problem jest taki: po kilkugodzinnych bojach z instalacją Win XP niespodziewanie dał się zainstalować na dysku SSD, potem poszło prosto, instalacja chipsetu z płyty, sterowników audio, Windows sie uruchamiał, wziął sobie ponad dwadzieścia aktualizacji z Windows Update, z jakiejś gazety IE 8 i niespodziewanie klops. Przymierzałem się do zainstalowania Win 7 64 bitowego na wolnej części SSD (ok. 70 GB), a tu następująca przykrość. Przy próbie uruchomienia systemu, zaraz po pojawieniu sie ekranu powitalnego, znika on, przez ułamek sekundy widać niebieski "ekran śmierci" z komunikatem i trzeba wyłączać. Jeżeli startuję z napędu z włożoną płytą instalacyjną Win Xp (myślę, może przeinstalować), instalator zaczyna normalnie działać przez ok. 2 minuty, instaluje wszystko co mu tam trzeba, w pewnej chwili ekran gaśnie, kilka sekund miga kursor w lewym górnym rogu i pokazuje się identyczny niebieski ekran jak poprzednio (komunikat chyba taki sam), znów trzeba wyłączać. No i tak w kółko. W biosie za dużo nie mieszałem, bo się na tym nie znam, jedynie to, co tam intuicyjnie wypadało. Nie znam zresztą nikogo, kto by rozumiał wszystkie opcje. No i po prostu brak jakiegoś pomysłu. Proszę o pomoc w miarę prostym językiem. Pozdrawiam wszystkich chętnych.

JD.
  • REKLAMA
  • #2 12493740
    spaniel111
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Za dużo ramu i jescze dysk ssd :?: :?: czemu nie inny system win7 :idea: :idea:
  • REKLAMA
  • #3 12493757
    optyma
    Poziom 9  
    Spodziewałem się tego pytania. Szykuję się na Win 7 64 bitowy. Na wszelki wypadek, gdyby jakieś moje programy nie działały pod 7-ką (np. moja leciwa drukarka HP L6) Z czasem, gdy to co chcę, żeby działało, będzie działać zlikwiduję XP.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 12493778
    Pete_O
    Poziom 32  
    Ocena: 24
    optyma napisał:
    potem poszło prosto, instalacja chipsetu z płyty, sterowników audio,

Kolego, na stronie:
    http://www.msi.com/product/mb/Z87-G43.html#/?div=Driver&os=All
    Nie ma śladu po sterownikach chipsetu do Windows XP. Są tylko do W7 i do W8. Co Ty zainstalowałeś zatem?
    Moim zdaniem, nie baw się z W XP na tym kompie, bo to bezcelowe. Od razu instaluj to W7 i nie kombinuj.

Dodano po 3 [minuty]:

HP L6 powinna działać pod W7 bez konieczności doinstalowywania czegokolwiek:
    http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupp...swLang=8&mode=2&taskId=135&swItem=mp-102061-1
    "You do not need to download drivers for this product. Print drivers for your product are available within the Windows 7 operating system."
  • #5 12493828
    optyma
    Poziom 9  
    Istotnie, na tej stronie ich już nie ma, ale były na płycie instalacyjnej, którą dostałem razem z płytą główną. Wyjaśniałem powyżej, dlaczego tak kombinuję. Używam codziennie kilku programów dość starych i boję się, ze któryś z nich nie zadziała. Choćby moja, wspomniana wyżej, drukarka HP L6, skaner, który ma ponad dziesięć lat, a był w tamtym czasie świetny, i jest do tej pory. Czy mogę prosić o skierowanie zainteresowania na meritum.,
    Pozdrawiam.
    JD
  • REKLAMA
  • #6 12493836
    spaniel111
    Poziom 27  
    Zawsze pozostaje w odwodzie wirtualna maszyna xp lub jakis live cd z mini xp :idea: :idea:
  • #7 12493875
    optyma
    Poziom 9  
    No i tu wchodzimy powoli na teren, który jest mi raczej nieznany, przynajmniej na razie. Ale teraz, jak już pisałem na początku, jest przymusowy stop i nie wiem co dalej.

JD.
  • #8 12494673
    spaniel111
    Poziom 27  
    optyma napisał:
    No i tu wchodzimy powoli na teren, który jest mi raczej nieznany, przynajmniej na razie. Ale teraz, jak już pisałem na początku, jest przymusowy stop i nie wiem co dalej.

JD.

Stop stopem pomyśl o instalacji (oczywiście jeżeli jesteś legalnym posiadaczem licencji ) win7 sprawdź czy są sterowniki do hp i skanera(wątpię) i do boju :D :D
  • #9 12495548
    Pete_O
    Poziom 32  
    Ocena: 24
    spaniel111 napisał:
    sprawdź czy są sterowniki do hp i skanera(wątpię)

Z hp sprawa już wyjaśniona. Ze skanerem sądzę, że może być podobnie. Ale może Autor łaskaw byłby sam trochę posprawdzać, zamiast wymagać od nas, żebyśmy mu pomogli instalować na siłę system najprawdopodobniej niekompatybilny z jego hardware'em?
    optyma napisał:
    Istotnie, na tej stronie ich już nie ma, ale były na płycie instalacyjnej, którą dostałem razem z płytą główną.

Pomyśl przez chwilę, dlaczego już ich nie ma na stronie MSI... Bo miejsca na serwerze im zabrakło? Nie lubią Win XP? Czy może... po prostu: nie działały?
    Może wystarczy skontaktować się w tej sprawie z MSI i wyjaśnić, na czym się stoi? My mamy to za Ciebie zrobić?
    P.S. Spróbowałbym jeszcze wyjąć jedną kość pamięci, albo poszukać jakichś ustawień kompatybilności w BIOS, które mogłyby tu być może pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z instalacją systemu Windows XP na płycie głównej MSI Z87-G43 z procesorem i5-4430 oraz dyskiem SSD Kingston V300. Po pomyślnej instalacji XP, system przestał się uruchamiać, wyświetlając niebieski ekran śmierci. Użytkownik rozważa przejście na Windows 7, obawiając się o kompatybilność starszych programów i urządzeń, takich jak drukarka HP L6. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby zrezygnować z XP na rzecz 7, wskazując na brak wsparcia dla XP na stronie MSI oraz proponując sprawdzenie sterowników i ustawień BIOS. Zasugerowano również użycie wirtualnej maszyny lub live CD z mini XP jako alternatywne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA